Szagi Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Zastanawiam się czy by nie spróbować zrobić cydru z soków 100% z biedry (te duże kartony z kranikami). Same w sobie soki są smaczne a w składzie mają jedynie jabłka + wit C. Czy ktoś próbował? Jakie drożdże i ile jeżeli chciałbym nastawić 20l takiego specyfiku? Da się potem jakoś oszacować zawartość alkoholu czy to loteria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Czytałeś wątek? Chyba więcej na temat tutaj nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Jeżeli nie masz możliwości zakupu normalnych jabłek i do tego nie masz gdzie wycisnąć sok z tych niekupionych jabłek, taki kartonik jest tania alternatywą. Kiedyś robiłem cydr z podobnych kartoników, coś tam z tego zawsze wyjdzie Ci, którzy pijają "cydry" sklepowe powiedzą, że wyszedł Ci kwaśny i mało jabłkowy. Możesz poszukać na internecie czegoś takiego jak koncentrat jabłkowy do cydru, ale co z tego wyjdzie? Nie wiem, nie praktykowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Cydr z takiego soku wyjdzie, owszem. Sam sok da Ci ok 10 BLG i drożdże przefermentują do 0 więc będzie ok 5% ABV. Jak nie chcesz wytrawnego to siarkowanie i słodzenie cukrem albo bez siarkowania i ksylitol. Cydr z soków tłoczonych jest mętny, bardzo słabo się klaruje. Lepiej wychodzi cydr jabłek puszczonych na sokowirówce. Drożdże winne albo do cydru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Jak dasz pektoenzym to się sklaruje szybko.Najlepiej nie kupować takich co pisze + witamina C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Jak dasz pektoenzym to się sklaruje szybko.Najlepiej nie kupować takich co pisze + witamina C.No dokładnie. Co wyjdzie z słodkiego skoku z dodatkiem Wit C? Poprostu witamina C - tj. Kwas. Więc nie polecam, nawet do dosładzania na refermatnelację takich soków nie polecam, bo dodadzą kwasu... jak soki do cydru to tak jak pisze@INTseed bez KWASU TYPY WIT C.POZDRO. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Nie sądzę, żeby dodawali tej witaminy C zbyt wiele, bo bez dosładzania już sam sok wyszedłby zbyt kwaśny jak na produkcję dla masowego klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelK1 Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Ja robiłem wielokrotnie cydr z takich kartonów. Wychodził dobry, ale zawsze musiałem dodawać coś do sklarowania (taki środek z dwoma skłądnikami A i B), bo nigdy osad sam z siebie nie osiadał na dno (podejrzane to jest, ciekawe co jest w środku takich soków tak naprawdę). Używałem dobrych drożdzy specjalnie do cydru. Smak był w porządku, naprawdę. W tym roku też tak pewnie zrobię nie raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 W dniu 5.05.2021 o 22:53, Szo napisał: No dokładnie. Co wyjdzie z słodkiego skoku z dodatkiem Wit C? Poprostu witamina C - tj. Kwas. Więc nie polecam, nawet do dosładzania na refermatnelację takich soków nie polecam, bo dodadzą kwasu... jak soki do cydru to tak jak pisze@INTseed bez KWASU TYPY WIT C. POZDRO. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Chyba ta teoria z witaminą C jest jednak trochę na wyrost. 6 godzin temu, PawelK1 napisał: Wychodził dobry, ale zawsze musiałem dodawać coś do sklarowania (taki środek z dwoma skłądnikami A i B), bo nigdy osad sam z siebie nie osiadał na dno (podejrzane to jest, ciekawe co jest w środku takich soków tak naprawdę). Pektyny z jabłek. 6 godzin temu, PawelK1 napisał: Używałem dobrych drożdzy specjalnie do cydru. Zdaje się, że generalnie drożdże do cydru to drożdże winne i takich można używać. Odnośnie tematu, ja robiłem taki cydr z soków z kartonu i też nie chce się klarować, dodatkowo ma (miał?) drożdżowy posmak, więc go zostawiłem w piwnicy, może coś się z nim wydarzy. Dałem też brettów, trochę dodały od siebie. Ale trochę za bardzo po macoszemu potraktowałem fermentację, więc cudów nie będzie. Warto pamiętać o pożywce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Co myślicie o zaszczepieniu takiego "cydru kartonowego" kveikami? Dostalem od znajomego gestwe kveikow fermentor wolny... :d ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 i tak wypijesz więc rób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Taki sok z biedronki jest dwa razy tańszy niż normalny tłoczony. Może i jest dobry ale najczesciej nie jest to sok NFC czyli nie z koncentratu. Możemy to być 10% soku zagęszczonego, woda i cukier, też to będzie sok ale jednak skład już inny niż sok 100% NFC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 z biedronki sa syfiaste te soki, mają dolewaną wodę i są z koncentratu, Sok NFC nie moze kosztować tak mało bo to jest cena praktycznie po kosztach dla tłoczni. tu sa dobre soki 100% https://polskiepomidory.com.pl/ owocowe i warzywne, mozna zamowic tez niepasteryzowany, zapakowany tak samo, mozna dac swoje jablka do tloczenia wtedy wiesz dokladnie co masz w soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Robiłem cydr z soku z kartona. Takiego najtańszego z koncentratu. Cydr wyszedł i był dobry. Najlepiej jest robić cydr jak ma się jabłonkę. Zbierasz jabłka, płukasz, wyciskasz sok, dodajesz drożdże, fermentujesz i masz cydr. Jabłka też można kupić też są tanie, ale: 1) Trzeba się babrać, obierać, wyciskać sok, a nie każdemu się chce. Oczywiście cydr z jabłek wyjdzie lepszy, smaczniejszy, ale cydr z soku z kartona też będzie dobry, robiłem i nie tylko ja robiłem. Zobacz sobie: Jednym słowem to jest ścieżka dla leniuchów. I powiem tyle, że wolę zrobić sobie w tydzień taki cydr niż kupować jakieś sommersby albo inne tego typu świństwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Na pewno cydr robiony z soku z kartonu będzie lepszy niż ten polski dostępny w prawie każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Robiłem z kartonu z koncentratu z dodatkiem wit.c byl pyszny i klarowny. Robiłem z NFC i do tej pory, od maja jest mleczny. Ale w smaku pyszny. A były robione na drożdżach kveik skare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Zauważyłem, że NFC się słabo klarują. Ostatni cydr z NFC klarowałem żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 W dniu 28.09.2022 o 17:24, Ununul napisał: . Zobacz sobie Offtopikiem pójdę. Bardzo lubiłem ten blog i bardzo zaluje że przeatal się ukazywać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 30 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 (edytowane) cydr sie zrobi i bedzie dobry oczywiscie, ale moze byc jeszcze lepszy, ja dorzucam jablka w calosci i jest jeszcze ladniejszy aromat. przyjechaly dzisiaj swieze jablka w weekend tłoczymy soki jablkowe bedzie cydr z soku niepasteryzowanego z dodatkiem calych jablek ze skórką Edytowane 30 Września 2022 przez sokowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 1 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 W dniu 30.09.2022 o 10:24, Nazwa użytkownika napisał: Zauważyłem, że NFC się słabo klarują. Ostatni cydr z NFC klarowałem żelatyną. Ja zrobiłem w czerwcu eksperyment na soku pomarańczowym. Stał dłuższy czas na cichej i nawet żelatyna nie pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) moze lepiej spróbować klarować sok przed fermentacją niż po? Powinien wtedy byc lepszy efekt. Mi cydr sam sie wyklarować dopiero po 2-3 miesiacach. Mętność też zależy od odmiany jablek, z niektorych wychodzi bardziej przejrzysty sok. Edytowane 18 Października 2022 przez sokowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Tu się nie zgodzę, bo każde NFC w mojej praktyce musiałem klarować jakimś środkiem. Kiedyś jak miałem czas i ochotę, robiłem cydry z jabłek różnego pochodzenia i nigdy nie miałem problemu z klarowaniem "grawitacyjnym" Jak chcesz klarować sok NFC przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 mozna go lepiej odfiltrować przy tłoczeniu, dawać dużo mniej miąższu albo po wytłoczeniu jeszcze odwirować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Temat dotyczy soku z biedry, więc jak chcesz np odwirować NFC pochodzenia sklepowego w warunkach domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 a to już nie wiem Myslalem że ogolnie o sokach nfc mowimy. Może dodać zol krzemionkowy do soku? Albo filtrować kilka razy przez małe sitko. Może ktoś ma jakis patent na odwirowanie soku w domowy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się