Maciek Cieslak Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Te białe plamy to piana? no własnie chyba piana ale taka inna jak zazwyczaj. Dodałem 30gram maltodekstryny na cicha bo chyba przesadziłem z palonymi słodami i może S-05 coś tam przefermentowały bo chyba maltodekstryna ma jakiś mały procent cukrów fermentowalnych. widać też takie jakby tłuste plamy na powierzchni. nigdy infekcji nie złapałem a to moja 10 warka dopiero więc nie wiem. w smaku lekko kwaskowe ale to chyba od słodów. zapach przyjemny. zabutelkuje chyba. Edytowane 18 Lipca 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Dla mnie wygląda jak początek infekcji, jakieś tlenowce... Błonka jak na ogórkach. Jeżeli jest dobre to butelkować i do szybkiego spicia... jak ci się nie chce bawić to kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Dla mnie wygląda jak początek infekcji, jakieś tlenowce... Błonka jak na ogórkach. Jeżeli jest dobre to butelkować i do szybkiego spicia... jak ci się nie chce bawić to kanał. Też mi się tak wydaje. Uroki warzenia latem.. ale ból, tyle pracy..... część w kanał, i 20 butelek zrobie. na trawienie będzie:) Edytowane 18 Lipca 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Wszystko przelej. Powinno być pijalne. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 (edytowane) Jak to nie bakterie to Ci wznowiło fermentacje (np z powodu infekcji dzikusami) więc uważaj na granaty. Edytowane 18 Lipca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Miałem podobne plamki po cichych. Zabutelkowalem. Piwko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 w smaku lekko kwaskowe ale to chyba od słodów. zapach przyjemny. zabutelkuje chyba. Jak zapach ok to butelkuj. Wylać zawsze zdąrzysz. Lekka błonka i trochę piany to nie problem. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 w smaku lekko kwaskowe ale to chyba od słodów. zapach przyjemny. zabutelkuje chyba. Jak zapach ok to butelkuj. Wylać zawsze zdąrzysz. Lekka błonka i trochę piany to nie problem. I tak zrobiłem, wszystko zabutelkowane, już w garażu w transporterach. tam może strzelać. I do tego testuje tą warke na mycie w zmywarce. Tz. Buteli zawsze plucze 3 razy po wypiciu piwa, potem w kartony. Dzisiaj do zmywarki na power wash z wyłaczonym nabłyszczaczem i z 3 łyzkami aktywnego tlenu OXI. Więc niech się dzieje co chce. Za tydzień jade na wakcje, więc jak bedzie kwas po wakacjach to zrobię impreze i sie wypije tylko to Ameykanski Owsiany Stout dośc mocny około 6% abv więc sesja może być ostra:) dziekuję wszystkim za odpowiedzi. pozdrawiam. Nastepna warka to chyba Triple na koniec sierpnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 to płukanie 3 razy po wypiciu nie zawsze się sprawdza. po niektórych piwach zostaje mi osad drożdżowy na ściankach butelki i takie płukanie za cholerę go nie usunie. trzeba użyć OXI i najlepiej jeszcze szczoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Domestos bez szczoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 jakoś nie mogę się przemóc, żeby do butelek wlać to samo co wlewam do kibla ;] Krzysiek Kąkol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 za to bez problemu wlewasz tam wybielacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Domestos bez szczoty. przebijam: "kret" bez szczoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Witam! Popełniłem moja pierwsza warkę z zacieraniem (2 pierwsze z brewkitów), był to sobie zestaw na pszeniczne ze sklepu piwowin. ze wzg. na upały pierwsze 3 dni fermentor był chłodzony 2 PET'ami (do 18-20 st.C), potem bez. w okolicach tych PETów powstał kożuszek w kolorze jak na zdj. Po 3 dniach temperatura w garażu spadła do 21 stopni wiec zaprzestałem z usług mrożonych PET'ów i kożuszek zaczął się rozbijać do stanu w jakim jest na zdjeciach. 9 dni fermentacji, rurka przestała bulgać, postanowiłem zmierzyc BLG (spadem z 12 do 1,6-1,7 BLG) ale troszkie mnie martwi widok, smak i zapach smak odrobinke kwaskowaty, ale wydaje mi sie dosyć 'pszeniczny' ale wyczuwam tez sporo zapachu drożdzowego, w smaku natomiast dużo drożdży czuć, smak podobny do zapachu uwodnionych drożdży piekarskich. wczesniej fermentor nie był w ogole otwierany Nie bardzo wiem co z tym zrobić, jakies porady? PS. był zapomniał drożdże to WB-06 Edytowane 24 Lipca 2014 przez Wich3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Dezynfekowałeś pety przed wrzuceniem do fermentora? Bałbym się wrzucać tam cokolwiek, ja wrzucam pety do pojemnika z wodą, w którym stoi fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 moim zdaniem wygląda OK. to co pływa to resztki kożucha po drożdżach, a przynajmniej tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 To drożdże , a że zebrały się wokół PETów , bo przykleiły się po prostu do niego. Poczekaj jeszcze kilka dni i zmierz ponownie Blg. Jesli będzie na tym samym poziomie to butelki. Na przyszłość tak jak pisali koledzy wyżej.. wsadzanie butelek do piwa , to kiepski pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) PET'y nie były w fermentorze, tylko obok niego w pudłe ze styropianu wg projektu jednego z kolegów z forum, aczkolwiek mogly delikatnie doykaac fermentora. kożuch tylko w tym rogu gdzie była butelka i zajmowaj z 1/4 powierzchni piwa. Wybaczcie, że to zabrzmiało jakbym te PET'y wpychał do fermentora EDIT: bardziej niż ten kożuszek martwi mnie dość mocny smak drożdżowy i aż tak mocne odfermentowanie z 12 do 1,6 BLG, spodziewałem się finalnie wyniku na poziomie 2-2,5 Edytowane 24 Lipca 2014 przez Wich3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Ciekawe, drożdże skupiły się w miejscu styku peta z fermentorem? Jeśli tam temperatura spadła miejscowo to nie powinny opaść na dno? Piwo zostaw i nie grzeb w nim, bo niczego się na razie nie dowiesz a zakażenie możesz wywołać. Edit: weizeny są drożdżowe, a WB06 to najżarłoczniejsze drożdże, głębokie odfermentowanie jest normalne. Niektórym zjadły nawet fermentor Edytowane 24 Lipca 2014 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 no dobra, troszkę mnie uspokoiłeś Sławek. Nie grzebie tam w ogole ;P odchylilem pokrywe tylko by wsunąć zdezynfekowany wężyk by sprawdzić dzisiaj a nast jutro BLG, ale jak mi sie smak nie spodobał to otwarłem tylko by fotkę cyknąc. tak tylko w miejscu gdzie był PET, w promieniu około 10, może 15 cm. Reszta powierzchni piwa była zajeta idealnia grubą(5-10cm miejscami) i białą pianą, a sam kożuch miał ze 2 cm grubosci, jak przestałem obkładać fermentor PET'ami to momentalnie zaczął się rozbijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Musiałeś je przymrozić w tych miejscach, następnym razem postaraj się żeby nie dotykały bezpośrednio fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Pytanko o lekko octowy zapach przy zlewaniu z cichej do butelek dobywający sie z fermentetora. Że to jakaś infekcja to wiem, ale czy wyjdzie pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Spróbujesz to będziesz wiedział. Ja bym wylał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Młode piwa czasami pachnie dziwnie. Ale jak w smaku jest już kwasne to lepiej nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Cholera najgorsze to że nie jest. Jest wyczuwalna lekko kwaskowość ale nie ma posmaku octu. Zlałem do butelek, oznaczyłem partie i poczekam za miesiąc napisze jak smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się