brzegi_wanny Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 ja miałem chyba coś innego albo łagodniej bo zlałem na cichą i nie ma tego problemu, mam nadzieję że po rozlaniu też nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciastyczny Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam, przy fermentacji hefeweizena doszło u mnie do takiego zdarzenia (zdjęcia). Jest to 17 dzień fermentacji. Początkowe blg 12, po 10 dniach 5blg obecnie po 17 dniach 3,5blg. Od razu mówię, że jestem początkującym piwowarem i to dopiero moja druga warka. Wiem, że popełniłem jeden błąd, o którym sobie uświadomiłem już po mianowicie przelałem chłodną brzeczkę razem z osadem do fermentora zamiast dekantować. Dodam, że chłodziłem na balkonie w garze, gdyż nie posiadam chłodnicy. Piwko po 10 dniach wyglądało dobrze i smakowało całkiem całkiem tylko mało intensywnie. Zdziwił mnie też fakt, iż fermentacja burzliwa trwała u mnie ok. 2 dni (być może zbyt wysoka temperatura) a po otwarcie po tych 10 dniach i pomiarze blg znów gwałtownie zaczęło bulgać przez ok. 5dni. Pierwsze dwa dni mogło być trzymane nawet w temp. 26 stopni następnie przeniosłem pod okno i ma 22 stopnie. Drożdże Mauribrew Weiss. Czy da się jeszcze coś zrobić czy kibel?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jeżeli w smaku jest dobre to do szybkiego spożycia, wylać zawsze zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Przecież to nie wygląda nawet na infekcję Resztki po pianie z drożdży i tyle. Butelkować i spijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Panowie, jakiś czas temu zabutelkowałem Weizena, do czasu butelkowania nie wzbudzał żadnych moich podejrzeń. Jednak piana znika ze szklanki w ciągu kilkunastu sekund, do tego już dwa piwa które stały kilka dni w temp powyżej 20 stopni były do wylania, ewidentna infekcja. Piwa stojące w +2 są w większości okej, poza faktem znikającej piany i delikatnym posmakiem wyczuwalnej tylko przeze mnie infekcji, która na szczęście się nie rozwija więc piwo jest do szybkiego wypicia. I to mnie jakoś bardzo nie martwi. Natomiast od kilku tygodni na gęstwie z weizena fermentuje sobie weizenbock. Póki co ani śladu infekcji, ale boję się, że jak drożdże zrobią swoje to infekcja znowu wyjdzie. Pociesza mnie jedynie fakt, że infekcja w butelkach jest w różnym stopniu zaawansowania, dwa piwa były bez jej śladu, z piękną pianą i aromatami jedno nawet z piwnicy kompletnie nie do wypicia więc podejrzewam, że musiałem to zainfekować na etapie rozlewu. Mam rację? No i podstawowe pytanie jak traktować Koźlaka? Od razu do butelek, mało glukozy żeby szybko poszło i do piwnicy? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Skoro infekcja zależy od butelki to może tu masz problem i źle dezynfekujesz butelki przed rozlewem? Edytowane 24 Stycznia 2017 przez kosaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Skoro infekcja zależy od butelki to może tu masz problem i źle dezynfekujesz butelki przed rozlewem? to pierwsze o czym pomyślałem po przeczytaniu tego wpisu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Mam pytanie czy jest możliwa infekcja piwa bez żadnych oznak na powierzchni piwa? Piwo stoi na cichej i jego zapach kojarzy mi się z mokrą zależałą szmatą albo z kanalizacja. Sensorykiem dobrym nie jestem ale ewidentnie nie jest to przyjemny aromat. Co właśnie dziwne to powierzchnia piwa jest czysta, zero błony, kożucha ani piany. Po burzliwej piwo smakowało ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jest możliwa. kistapiwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Poczekaj jeszcze z tydzień zobacz w którą stronę to zmierza ale raczej nic dobrego z tego nie będzie. kistapiwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Szkoda gadać, mycie po każdym użyciu fermentora NaOH do tego StarSan, a i tak coś się przyplątało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Coś na cichą dodawałeś ? Mogło coś z powietrza się przypałętać albo wężyk. Możliwości jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Drożdże nowe czy gęstwa? Po jakim czasie od ważenia dodałeś drożdże? Po jakim czasie drożdże ruszyły? Może te pytania pomogą ci znaleźć gdzie był problem. Ja po infekcji która miałem pół roku temu też wszystko traktuje NaOH i starsanem, a ostatnio wylałem warke na drożdżach M44 bo zaczęły chodzić po 4 dniach i dzikusy się rozpanoszyły w międzyczasie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Stycznia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Na cichą nic nie dodałem, drożdże gestwa US 05 pierwszy zbiór zadane ok 4h po wylaczeniu palnika, ruszyly z kopyta po kilku godzinach.. Dzis probowalem jak smakuje i w smaku nie ma tragedii ale ten zapach dalej nie fajny, ciezko mi go jednoznacznie nazwac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Hmmm, skoro nie było błony, w smaku jest ok tylko zapach nie bardzo to stawiał bym na kondycje lub ilość drożdży. Oczywiście to jest przepowiadanie przyszłości z herbaty w torebce wiec nie sugeruj się moją opinią zbyt mocno. Tak jak mówiłem poczekaj tydzień i zobaczysz czy do kanału kompletnie czy to tylko źle pachnące piwo. Ja osobiście już bym lał w kanał ale zrobisz jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witajcie, mam właśnie lagera w fermentorze i dziś po dwóch tygodniach fermentacji zajrzałem do środka. Na pianie pojawiła się ciemniejsza barwa i nie jestem pewien jakiego jest pochodzenia. Co prawda dostało się do środka trochę chmielin co zresztą widać na ściankach ale to chyba nie to. Zapach jest w porządku, dość ostry, ale nie śmierdzi. Drożdże zadane przy 15 stopniach, temperatura fermentacji 9 stopni. Wygląda to na infekcję czy nie ma się co martwić? Edytowane 30 Stycznia 2017 przez pucekmiszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Drozdze, nie ma się co martwić. Zostaw w spokoju niech fermentuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Drozdze, nie ma się co martwić. Zostaw w spokoju niech fermentuje . Dzięki, w takim razie zostawiam go do piątku w spokoju Pomiar blg nie ma sensu dopóki piana nie opadnie, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Są różne praktyki ale moim zdaniem dla lagera nie ma sensu wcześniej niż po 2/3 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Są różne praktyki ale moim zdaniem dla lagera nie ma sensu wcześniej niż po 2/3 tygodniach. Dzięki za odpowiedź chociaż chodziło mi bardziej o to czy po zakończonej fermentacji zawsze znika piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zakończenie fermentacji określa się poprzez pomiar BLG. Z drugiej strony "piana" mi zawsze wtedy opadła (z wyłączeniem US-05). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 No i stało się, 30 warek pierwsza poważna infekcja (chyba). Żytnia APA 13 blg, US-05, Po burzliwej wszystko było ok, przelałem na cichą i po tygodniu daje kanalizą, tak jakbym ściągnął syfon spod umywalki i wąchał bezpośrednio rurę kanalizacyjną. Wygląd piwa jest ok, smak raczej też, zapach kanału trochę jest przykryty aromatem z chmielenia na zimno. Jest szansa, że to w butelkach z czasem zaniknie czy też raczej będzie się potęgować? Zastanawiam się czy męczyć się z butelkowaniem czy od razu wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Zlewaj w butelki. Wylać zawsze zdążysz a jest szansa, że kanaliza zmaleje z czasem. I polecam więcej nie przelewać na cichą jeżeli nie musisz - ryzykujesz natlenienie i infekcję, a nie zyskujesz prawie nic. Ja robię cichą w tym samym fermentorze co burzliwą i to radzę. Unikasz ewentualnego niedofermentowania i mam wrażenie, że drożdże szybciej przejadają efekty uboczne fermentacji. opeciarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) 10 dzień, grodziskie na s04Co myślicie? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Albo mi się wydaje... Albo to infekcja A co do efektów końcowych, to się nie wypowiem, bo się nie znam muniek123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się