Trygław Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Możliwe że przez chmiel na zimno. Ale przecież pewnie jakoś go odfiltrowałeś przez jakąś pończochę czy coś. No to już mam odpowiedź Co z tym teraz zrobić? Czy będą z tego granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 No to już mam odpowiedź Co z tym teraz zrobić? Czy będą z tego granaty? Te chmieliny nie mają wpływu na to czy piwo wybuchnie. Wypienianie w tym wypadku nie jest kwestią zbyt dużego nagazowania, tylko tego, że na nierównościach kondensują się bąbelki CO2 i szybko zaczyna się reakcja łańcuchowa. Podobny efekt jak wrzucenie mentosa do coli... zresztą podobnie wygląda wsypanie cukru do już nagazowanego piwa, jak rok temu przelewałem swoje piwa do plastików na Woodstock to zdawałem sobie sprawę z tego, że pewnie piwo zacznie wychodzić z butelki, ale chciałem sobie straty w nagazowaniu odrobić. Miałem nadzieję, że jednak zdążę zakręcić korek... efekt - było widać na suficie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Granaty moze nie ale gashing owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 OK, w takim razie niepotrzebnie spuszczałem gaz z butelek. No ale jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvrz Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 2 tyg temu uwarzyłem pale ale 12blg, do którego dodałem owoce. Po fermentacji burzliwej(ok 5-6 dni) wrzuciłem 2,5kg zapasteryzowanych owoców oraz dodałem trochę kwasu mlekowego. Wszystko było super tak jak zamierzałem, piwo jest bardzo owocowe i lekko kwaśne. Piwo zeszło do 2BLG. 2 dni temu coś mnie podkusiło zeby zebrać z powierzchni piwa pozostałe owoce. Wziąłem metalowe sitko, uprzednio dezynfekując je oxi(jak widać niedokładnie...). Dzisiaj rano zastał mnie taki widok: Z mojej nikłej wiedzy wygląda to jak infekcja tlenowcem. Piwo zarówno w smaku jak i zapachu jest wciąż super. Co w tym przypadku robić? Jak najszybciej zabutelkować i przeznaczyć do szybkiego wypicia, czy może przelać do garnka, spasteryzować, schłodzić, dodać jeszcze raz drożdży do refermentacji i dopiero zabutelkować? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 "(...) coś mnie podkusiło zeby zebrać z powierzchni piwa pozostałe owoce." To był diabeł. Nie słuchaj go więcej. Ja bym butelkował i kontrolował czy w smaku pojawia się coś złego. To nie musi być infekcja, czasem takie błonki pojawiają się przy chmieleniu granulatem (trochę mniej obfite) albo przy płatkach dębowych. Kontroluj smak, jakbym miał się zakładać to myślę, że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) pomyłka z miejscem posta. Edytowane 9 Marca 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ? Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Chyba będę kolekcjonował zdjęcia infekcji,piękne wzory powstają Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ?Skoro w smaku i w zapachu dobre to czemu miałby być kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Proszę o pomoc, zrobił się film na powierzchni piwa. Sour Ale metodą Kettle sour. W smaku dobre, w zapachu też. Drugi tydzień na cichej. Można butelkować czy w kanał ? 20170309_194316.jpg Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego. Miałem coś podobnego, powierzchnia kruszyła się jak tafla lodu, tylko w moim przypadku zapach powalał - rozpuszczalnik/lakier. Zabutelkuj jeśli smakuje i pachnie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodachi Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Czy taka piana jest normalnym procesem? Pytam, bo jestem po ostatnich dwóch nie udanych warkach przewrażliwiony. Zeszło do 2 Blg i dziś wrzuciłem 100g Earlgreya. Edytowane 12 Marca 2017 przez yodachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Czy taka pianka jest normalnym procesem? Wg mnie to infekcja drożdżowa Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodachi Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Czy taka pianka jest normalnym procesem? Wg mnie to infekcja drożdżowa Da się uratować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Edytowane 12 Marca 2017 przez �Dr2 jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże.i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Dobrze że nie powiedział że to grzybica. Wtedy by było xd Thorgall, Enethion i xanovich 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodachi Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Ufff już się przestraszyłem. Po ostatnich moich przygodach już powoli rezygnowałem, mam nadzieję że będzie wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodachi Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże. i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić.... Spróbuj wygazować pozostawiając dalej zamknięte A tak naprawdę to degustuj w multitapach taniej wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Da się uratować?? to był żart z ta "infekcją" wszystko jest gut, to są drożdże.i jak nie spieprzysz to na pewno będzie ok. Straszysz ludzi Jak ktoś się nie zna zbytnio to sobie może pomyśleć, o cholera jakaś dziwna infekcja zwana drożdżową, srogo! Racja to dopiero moja 6 warka, z tego już dwie nie wyszły, teraz aktualnie mam dwie kraty "granatów" i nie wiem co z nimi zrobić....Przeanalizować proces. Zastanowić się dlaczego się nie udały. Doczytać. Opracować plan krok po kroku na kolejne warzenie i fermentacje i do boju. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Odbezpieczyć. Złotówka na kapsel, wypuszczasz gaz i zaciskasz kapslownicą. Albo robisz imprezę i stawiasz piwo na stół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Proszę o ocenę, czy to infekcja. Piwo leży 2 tydzień na cichej i zaczęło coś rosnąć na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Nie wygląda na infekcję. Według mnie wszystko jest w porządku. Po prostu piwo po cichej. Edytowane 22 Marca 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Proszę o ocenę, czy to infekcja. Piwo leży 2 tydzień na cichej i zaczęło coś rosnąć na powierzchni. Ja bym powiedzial ze to CO2 tam rosnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się