kaszti86 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszti86 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. Te kawałki były większe ale przy braniu próbki troszkę je rozbiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Mniejsza o wygląd, jeżeli daje kanalizą to nie jest dobrze, chociaż jeżeli to tylko siarkowodór, to może zejść. Jeżeli kanaliza z infekcji no to już gorzej. Pobierz próbkę za kilka dni, zobacz czy zapach się poprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martens24 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 U mnie też był zapach siarkowodoru. Na szczęście po 18 dniach na burzliwej nastąpiło znaczne zredukowanie tego zapachu. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam. Mam oto takie zdjęcie do oceny. Moja pierwsza warka na drożdżach Fermentis S-33. Piwko to grodziskie 8 blg. Zdjęcie przedstawia powierzchnię fermentatora w którym unoszą się kawałki czegoś co nie potrafię ocenić. Jest zbite i podobne do kry pływające po wodzie. niestety poza tym zapach jest bardzo nie przyjemny. Podobny do zgnilych jaj, kanalizacji... Czy to coś będzie się nadawało jeszcze do picia? Warka stoi już dziesiąty dzień. Na tą chwilę ma 2 - 2,5 blg. Ostatnio tez zrobiłem piwo na s-33. Moze jakaś wadliwa partia, bo u mnie smród niesamowity. Trzymałem je przez 3 tygodnie w fermentorze bez zmian, smród cały czas. Przelałem do kega, wietrze co2 od półtora tygodnia i jest juz jakaś poprawa, ale za to smakowo jest po prostu złe. Nie jest to raczej infekcja bo da się wziąć łyka, ale w smaku tez czuć ta siarke, zgniłe jaja itd.Edit Zapomnialem dodac ze wrzucilem takze miedziana rurke do kega. Tez niewiele to dalo. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Nie rozlałem przed zimą milk stouta i w nagrodę na wiosnę dostałem takie coś i nie najlepszy zapach Chcę ktoś do badań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Godzinę temu, dzdzc napisał: Nie rozlałem przed zimą milk stouta i w nagrodę na wiosnę dostałem takie coś i nie najlepszy zapach Chcę ktoś do badań? A sprobowales jak smakuje? Bo na plesn to niewyglada, wiec raczej nie powinno byc trujace. Moze masz super Wild Milk Stouta i o tym nie wiesz?? dzdzc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 3 godziny temu, Lasek napisał: A sprobowales jak smakuje? Bo na plesn to niewyglada, wiec raczej nie powinno byc trujace. Moze masz super Wild Milk Stouta i o tym nie wiesz?? Przekonałeś, jutro zrobię rodzinie degustację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamBosky Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Witam, mój Belgian Pale Ale podczas burzliwej na s-33 miał mocny zapach siarki, wyczytałem, że to nic groźnego i minie, więc przelałem na cichą. Teraz po dwóch tygodniach siarka zniknęła ale piwo jest dość mętne i ma lekko drożdżowo-kwaśny zapach. W smaku też jest trochę nieprzyjemne. Czy możliwe, że jest to zakażenie, czy zabutelkować i powinno być ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opisz smak, 13 minutes ago, GamBosky said: Witam, mój Belgian Pale Ale podczas burzliwej na s-33 miał mocny zapach siarki, wyczytałem, że to nic groźnego i minie, więc przelałem na cichą. Teraz po dwóch tygodniach siarka zniknęła ale piwo jest dość mętne i ma lekko drożdżowo-kwaśny zapach. W smaku też jest trochę nieprzyjemne. Czy możliwe, że jest to zakażenie, czy zabutelkować i powinno być ok? Opisz smak, podaj T fermentacji i czas trwania na tych drożdżach piwo generalnie wychodzi mętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamBosky Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 19 minut temu, Jankasper napisał: Opisz smak, Opisz smak, podaj T fermentacji i czas trwania na tych drożdżach piwo generalnie wychodzi mętnie. Temperatura 21-22 stopni, tydzień na burzliwej, dwa na cichej. Smak też drożdżowy ale generalnie nieprzyjemny, był wyczuwalny już przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 4 minutes ago, GamBosky said: Temperatura 21-22 stopni, tydzień na burzliwej, dwa na cichej. Smak też drożdżowy ale generalnie nieprzyjemny, był wyczuwalny już przy przelewaniu na cichą. Po mojemu zacząłeś od zbyt wysokiej T fermentacji. Zaczynajac fermentację od 16' nie miałem z s33 nigdy podobnych przeżyć. Smak drożdży był w miarę sympatyczny. Ciężko stwierdzić, ale nie brzmi to raczej jak smak infekcji, więc spokojnie butelkuj. Tylko zostaw pojemnik na jedną noc np na zewnątrz, żeby drożdże jeszcze opadły. GamBosky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GamBosky Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 5 minut temu, Jankasper napisał: Po mojemu zacząłeś od zbyt wysokiej T fermentacji. Zaczynajac fermentację od 16' nie miałem z s33 nigdy podobnych przeżyć. Smak drożdży był w miarę sympatyczny. Ciężko stwierdzić, ale nie brzmi to raczej jak smak infekcji, więc spokojnie butelkuj. Tylko zostaw pojemnik na jedną noc np na zewnątrz, żeby drożdże jeszcze opadły. Dzięki za odpowiedź, jutro zabieram się za butelkowanie i zobaczę co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 1 hour ago, GamBosky said: Dzięki za odpowiedź, jutro zabieram się za butelkowanie i zobaczę co z tego wyjdzie Trzymamy kciuki! 20+ to T na koniec fermentacji, zaczac lepiej nizej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip4x Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Witajcie! Dzisiaj zlałem moje najnowsze piwko na cichą po 12 dniach na burzliwej. Po otwarciu fermentora powitał mnie taki o to widok: W zapachu szału nie było, ale kwach to nie był. W smaku cierpkie, zalegające, ale według mnie niekwaśne. Próbka z kieliszka po 15 minutowym odstaniu zdecydowanie lepsza w zapachu i smaku. Clou sprawy wygląda tak, że zebrałem z tej warki gęstwę i chciałem ją użyć do RISa, którego będę warzył jutro. Tylko te osady na powierzchni i zmętnienie mnie martwią i nie wiem, czy nie mam zakażenia, skąd prośba o pomoc w ocenie Temperatura warzenia pokojowa, przy ziemi, drożdże (gęstwa) Danstar Nottingham. Dziękuję z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości wobec gęstwy, to ja bym nie używał, szkoda czasu i surowców, zwłaszcza przy Risie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Moim zdaniem wygląda w porządku, większość moich warek miała podobny wygląd, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek złapał infekcję. Bąbelki to wiadomo, od dwutlenku węgla, a to co pływa po powierzchni, to może być równie dobrze ze względu na wodę, często mam coś takiego tuż po wystudzeniu, gdy o rozwoju infekcji nie może być jeszcze mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Jak wyżej. Na wrocławskiej wodzie taki nalot to norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip4x Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 W sumie spóźnione, ale dziękuję za uspokojenie Spóźnione bo jednak zdecydowałem się użyć tej gęstwy do risa. Zebrana gęstwa na drugi dzień nie miała żadnych nieprzyjemnych zapachów, więc stwierdziłem, że się nada. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 12 dzień fermentacji american wheat na us-05. Zapach mocno drożdżowy. Nie za długo fermentuje? 30l 12blg i 2 saszetki drożdży stoi to w temp 22-25 stopni. Jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Godzinę temu, mk77 napisał: Nie za długo fermentuje? Nie Godzinę temu, mk77 napisał: Jak to wygląda? Dobrze Temperatura za wysoka. Edytowane 10 Maja 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnk120 Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Zrobiłem lagera Wiedeńskiego. Burzliwa bez żadnego problemu, a koniec cichej wygląda następująco: Co sądzicie? Dodam, że w smaku nie ma kwachu. Nie zauważyłem żadnej pleśni. Zapach nie był niepokojący. Edytowane 16 Maja 2018 przez bnk120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Słabe zdjęcie, ale wygląda na pianę i resztki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Hej własnie miałem butelkować apa ale po otworzeniu fermentora spotkał mnie taki widok. Piwo stało na us-05 przez 3 tygodnie po czym przelałem na cichą. do tej pory wyglądało wzorowo. Następnie po trzech dniach od przelania na cichą (nie było widać nic niepokojącego) dosypałem 30 gramów mosaica i nie zaglądałem przez kolejne 5 dni aż do dziś. Dodatkowo ostatnie 3 dni zbiłem trochę temperaturę, ale nie mniej niż 10C. W zapachu nie czuć nic odpychającego. Butelkować czy kanał? Co to może być? nigdy czegoś takiego nie miałem. Fermentor użyty po raz pierwszy, wypłukany razem z wężykiem w starsanie, ręce umyte i spryskane desprejem. moja 13warka Edytowane 17 Maja 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Infekcja jak ta lala. Możesz zlać i pić szybko jeżeli nie ma nic w aromacie - ale to dodatkowe syfienie sprzętu i może to się szybciej rozwinąć w butelce. Ja bym lał w kanał, bo z tego co pokazuje mi doświadczenie z takich piw nic zdatnego nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się