Undeath Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Infekcja Instrukcje chyba znane co robić dalej? Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip4x Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 55 minut temu, Undeath napisał: Infekcja Instrukcje chyba znane co robić dalej? @Undeath obstawiam 1) płacz bo to Ris, 2) muszla klozetowa, 3) dezynfekcja wszystkiego najlepiej dwa razy, 4) znów płacz bo to Ris, niekoniecznie w tej kolejności? ? noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 58 minutes ago, filip4x said: @Undeath obstawiam 1) płacz bo to Ris, 2) muszla klozetowa, 3) dezynfekcja wszystkiego najlepiej dwa razy, 4) znów płacz bo to Ris, niekoniecznie w tej kolejności? ? Ogórki wrzuć gruntowe. Powinny się zakisić:) noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 2 godziny temu, filip4x napisał: @Undeath obstawiam 1) płacz bo to Ris, 2) muszla klozetowa, 3) dezynfekcja wszystkiego najlepiej dwa razy, 4) znów płacz bo to Ris, niekoniecznie w tej kolejności? ? Ano mniej więcej Zawsze możesz dodać 5) wyciągnąć wnioski na przyszłość do listy. Generalnie co Cię pokusiło by przelać 5 litrów RIS-a do wiaderka 15 litrów i tak to sobie zostawić z 10 litrami powietrza w fermentorze? Trzeba było wydłużyć fermentacje w jednym wiadrze i lać w butelki jeśli już coś takiego postanowiłeś. A tak aż się prosiło by coś z tym stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Na upartego obserwuj i może będziesz miał Wild RISa... Albo wiadro octu. XDWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip4x Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 4 godziny temu, Undeath napisał: Ano mniej więcej Zawsze możesz dodać 5) wyciągnąć wnioski na przyszłość do listy. Generalnie co Cię pokusiło by przelać 5 litrów RIS-a do wiaderka 15 litrów i tak to sobie zostawić z 10 litrami powietrza w fermentorze? Trzeba było wydłużyć fermentacje w jednym wiadrze i lać w butelki jeśli już coś takiego postanowiłeś. A tak aż się prosiło by coś z tym stało. W zasadzie miałem taki pomysł i nawet z takich powodów, ale później się naczytalem w internecie (i w sumie chyba na tym forum) że ris musi mieć koniecznie cicha... Więc przelałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Na początku napiszę co wiem lewy górny róg zdjęcia to drożdże (chyba że się mylę), takie tam, o tam "wysepki" to piana. Zastanawia mnie tylko coś co słabo widać, ale wygląda trochę jak utrzymująca się benzyna lub inny środek chemiczny na lustrze wody. Wiadomo o co mi chodzi? Infekcja? Drożdże Mauribrew 514, takie jasne, lekkie coś z Centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 39 minutes ago, SynMojegoStarego said: Na początku napiszę co wiem lewy górny róg zdjęcia to drożdże (chyba że się mylę), takie tam, o tam "wysepki" to piana. Zastanawia mnie tylko coś co słabo widać, ale wygląda trochę jak utrzymująca się benzyna lub inny środek chemiczny na lustrze wody. Wiadomo o co mi chodzi? Infekcja? Drożdże Mauribrew 514, takie jasne, lekkie coś z Centennial. Średnio cokolwiek widac. Zostaw na tydzień jeszcze, jak będzie śmierdziało to wylej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Jak dla mnie to drozdzeWysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Dopadło i mnie Ostatnio uwarzone piwo co najlepsze zepsuło się dopiero po dwóch miesiącach w butelkach W butelkach na bocznych ściankach poosadzały się tak jak by drożdże piwo zrobiło się kwaśnawe i był gashing czy jak to nazwać. Butelek nie podejrzewam bo były myte starsanem i po nim jeszcze oxi. Co robić ze sprzętem ? Wymiana głównie fermentorów czy bawić się w sode + starsan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 6 godzin temu, kaktusr napisał: Co robić ze sprzętem ? Wymiana głównie fermentorów czy bawić się w sode + starsan Ług i jakiś kaws do dezaktywacji (może być starsan) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Jak masz twarda wodę to robi się taka błona jak na zimnej, mocnej herbacie czasami. Może tu problem? Na początku napiszę co wiem lewy górny róg zdjęcia to drożdże (chyba że się mylę), takie tam, o tam "wysepki" to piana. Zastanawia mnie tylko coś co słabo widać, ale wygląda trochę jak utrzymująca się benzyna lub inny środek chemiczny na lustrze wody. Wiadomo o co mi chodzi? Infekcja? Drożdże Mauribrew 514, takie jasne, lekkie coś z Centennial. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 13 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Na początku napiszę co wiem lewy górny róg zdjęcia to drożdże (chyba że się mylę), takie tam, o tam "wysepki" to piana. Zastanawia mnie tylko coś co słabo widać, ale wygląda trochę jak utrzymująca się benzyna lub inny środek chemiczny na lustrze wody. Wiadomo o co mi chodzi? Infekcja? Drożdże Mauribrew 514, takie jasne, lekkie coś z Centennial. Miałem ostatnio taką benzynę na stout 10 blg. Prawie wylałem, bo dodatkowo przy butelkowaniu było mega nie zbalansowane. W butlach ułożyło się i jest ok. Także bym się nie przejmował i spokojnie czekał czy coś więcej wyjdzie, gdy będzie bliżej rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 10 godzin temu, Adam Pawlicki napisał: Jak masz twarda wodę to robi się taka błona jak na zimnej, mocnej herbacie czasami. Może tu problem? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka No w sumie nie pomyślałem o tym a kranówę mam twardą i na niej właśnie robię piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Czy to infekcja? Mam właśnie butelkować i nie wiem czy jest sens...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Niestety tak. Ale nie wygląda ta błona tragicznie - zdjęcie nie wyraźne mogą to być resztki drożdży. Jak smakuje/pachnie normalnie pokusiłbym się o zabutelkowanie ew. o pasteryzacje jak się nagazuje po kilku dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 może to zdjęcie będzie bardziej wyraźne...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Pachnie i smakuje normalnie jak jest w menzurce. Natomiast kiedy wącham uchylając pokrywę, mam wrażenie zapachu mocnego alkoholu. Może nawet powiedziałbym, że ten zapach jest trochę duszący...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 24 minuty temu, PiotrST napisał: Pachnie i smakuje normalnie jak jest w menzurce. Natomiast kiedy wącham uchylając pokrywę, mam wrażenie zapachu mocnego alkoholu. Może nawet powiedziałbym, że ten zapach jest trochę duszący... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk No to mógł pójść albo aldehyd octowy albo rozpuszczalnik. Obydwa mózgotrzepy zwiększają kaca jak dużo piwa wypijesz z nimi w udziale. No niestety wyraźna błona na tym drugim jest więc jakaś tam infekcja siedzi. Co dalej zapożyczę grafikę od @Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 No to mógł pójść albo aldehyd octowy albo rozpuszczalnik. [...]Dzięki za pomoc!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Po dłuższej analizie zapach zadecydował o wylaniu w kanał :-( Pocieszam się właśnie pszenicą na FM41, słońce pięknie świeci pięknie zgrywając się z gwoździem i bananem...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Witam przelałem na cichą żytnie i po tygodniu chciałem rozlewać, a tu taki widok czy to infekcja ? (zapach ma normalny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Godzinę temu, Saladyn napisał: Witam przelałem na cichą żytnie i po tygodniu chciałem rozlewać, a tu taki widok czy to infekcja ? (zapach ma normalny) Zdjecie slabe, ale z taka blona to raczej infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) Dnia 10.06.2018 o 22:46, pt123 napisał: W zapachu piwo jednak jest drożdżowe zaraz po otwarciu, a po chwili zapach jest już kompletnie neutralny. Moje pytanie jest następujące: czy związany z infekcją "bandaż" jest wyczuwalny w zapachu czy w smaku? Ja niską aptekę zdecydowanie łatwiej wyczuwam w smaku (w posmaku, czyli retronosowo), niska apteka też trochę przypomina torf/jakąś taką dziwną wędzonkę. Dnia 13.06.2018 o 13:17, Wuuu napisał: Miałem ostatnio nieprzyjemność pić APA z Browaru Stara Szkoła i ewidentnie było wadliwe i zarówno w smaku jak i zapachu (całkowicie przykryło zapach chmielu) dało się czuć chlorofenol, czyli właśnie apteka, bandaż, szpital te sprawy. 1/4 piwa oszukiwałem się, że nadaje się do wypicia, ale w końcu przestałem się oszukiwać i poszło w kanał. Jeśli nie czujesz tego w aromacie i możesz wypić piwo ze smakiem to raczej nie chlorofenol. Pewnie konkretna wada była, z mojego doświadczenia na niskim poziomie, nie jest jakoś super wyczuwalna przez osoby nieprzeszkolone. Edytowane 22 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Niestety zdjęcia nie mam bo piwo zostało zlane do butelek prawie dwa tygodnie temu Amerykańska pszenica.Przy zacieraniu dziwnie mi pachniał podgrzewany słód, jakby zepsutym mlekiem. Zapewne błędnie założyłem, że to po prostu zapach pszenicy? Przy burzliwej strasznie dawało siarą z fermentora, po 7 dniach zlałem na cichą bo już tam nic nie pracowało (nadgorliwość ). Na tafli dało się zauważyć dość dziwną pianę, nie był to korzuch lub ewidentnie widoczna infekcja, wydawało mi się, że to raczej pianka wynikająca z pracy drożdży. Po cichej piwo dalej pachniało lekką siarką, na tafli nie były widoczne żadne dziwne korzuszki, tylko ten zapach Piwo zabutelkowałem, minęło 10 dni i wczoraj chciałem spróbować jak to się już ułożyło w butelkach. Barwa bardzo ładna, ale w zapachu ewidentnie siara/jaja, w smaku warzywnie i lekko kwaśno, w ogóle nie czuć dobrych aromatów, tylko lekką gorycz od chmieli. Infekcja? Kiepski słód? Błąd w sztuce? Co byście obstawiali Z piwem poczekać jeszcze czy szambo? Edytowane 5 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się