AndrzejBB Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Dzieki za odpowiedz. Wychodzi na to że z czasem powinny opaść?. Pare piw już uwarzyłem ale pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, wolałem zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Godzinę temu, AndrzejBB napisał: Dzieki za odpowiedz. Wychodzi na to że z czasem powinny opaść?. Pare piw już uwarzyłem ale pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, wolałem zapytać. Wygląda całkiem normalnie. A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz? Tak czy siak jeszcze nie czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 To jest gęstwa po fm 50 kłosy kansas. Na poczatku fermentacji trzymalem nie wiecej niz 18.5 stopni bo to ma byc taki ala altbier. Fermentacja zwolniła po paru dniach w rurce nic się nie dzieje a to jest nowy fermentor wiec chyba sie nie roszczelnił. Wczoraj podniosłem do 21.5 i tak trzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 A poprzednia warka na starterze z tych drożdzy dawała lekkim jajem podczas fermentacji. Po 16 dniach od zabutelkowania piwa w aromacie czuć drożdze. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Ja najbardziej może być "zagnojony", kto tam wie co się dzieje po suszeniu z nim, przerzucanie, paczkowanie,na każdym etapie coś tam łapie (np części słodu ktoś znalazł), chmiel nie jest biobójczy czyli sterylny,na dzikie drożdże nie działa skoro nie działa na normalne. Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmielWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Eee tam, co sie ususy to sie ukrusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 2 godziny temu, Thorgall napisał: Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmiel Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Gnój to mały pikus z chemikaliami które zapodają na końcu procesu uprawy i w trakcie,nie chodzi o nawozy ale o środki ochrony roślin i pomagające w zbiorze, prosty przykład, randap którym polewają pola przed zbiorem gryki, rzepaku,prosa i pewnie paru innych roślin ,a potem to wpierniczasz nieświadomy niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Cześć. Uwarzyłem dziś piwko z: 6kg pilzneńskiego, 1,2kg płatków jęczmiennych, 0,75kg caramel 600, 0,2kg barwiącego, 0,2kg ciemny czekoladowy, 0,15kg prażony jęczmień. (czyszczenie magazynku). Do tego 70g Magnum (11% Alfa) (paczka otwarta pół roku temu - przechowywane w lodówce) Wyszło 22litry 19blg. Problem: Po chłodzeniu brzeczki (gotowałem 1godzinę) strasznie zalatywało groszkiem konserwowym (DMS?) Na ciepło pachniało palonymi i chmielem a po chłodzeniu straszna kaszana. Czy możliwe żeby te zapachy "na zimno" tak się komponowały czy nie odparował mi DMS przy takim stężeniu brzeczki? Trochę przesadziłem z ilością zasypu bo mam dość mały gra (27l) i zacieranie dosyć męczące było plastikową łygą. Wysładzanie ze 2godziny trwało bo "sraczwężyk" nie dawał rady. Pierwszy odbiór to było ~10l i później tak z 5l na pół godziny z wysładzania. W tym czasie cały czas gar na gazie więc gotowało się po trochu i do tego dolewałem kolejne wysłodziny, godzina liczona od wrzenia po zakończeniu wysładzania (te 27l). Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 W dniu 12.05.2019 o 18:47, Les_Grossman napisał: Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?) Na pewno nie od tego. Ogólnie jakoś wątpię, że to DMS. Poczekaj aż przefermentuje, bo jest spora szansa, że czymkolwiek było to po fermentacji zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiczuk Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Roggenbier po ponad 2tyg fermentacji na FM41 Jest ok, czy to tworząca się błona? Edytowane 14 Maja 2019 przez adiczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Raczej zwykła piana, choć ręki bym sobie uciąć nie dał, bo kilka miejsc wygląda podejrzanie, a rozmazane zdjęcie i flesz nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Jako, że moje ostatnie warki wychodzą bez smaku (podczas butelkowania jest pyszne a czym dłużej w butli tym gorsze) a chmiel czuć tylko gdzieś w oddali za mgłą, do tego mocno się pienią, podejrzewam infekcję i chciałbym użyć kreta do mycia sprzętu. Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 26 minut temu, advisorylyrics napisał: Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy? watek @Undeath jest caly czas aktualny jesli masz czysta sode to roztwór 3-5% w krecie jest kilka innych dodatków wiec stężenie musi tez byc pewnie inne... moze ktos używał i podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Teraz, leonzn napisał: Jesli masz czysta sode Tylko nie pomyl sody kaustycznej z soda oczyszczoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 No i jak już chcesz koniecznie kreta z cholera wie czym to daj do wody, niech się rozczyni i potem tym roztworem działaj, przecież nie będziesz udrażniał rur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH. Kupiłem na razie kreta, zapłaciłem 9zł za 400g i nawet nie jest napisany jego skład. Tak więc myślę, że to mój ostatni zskup tego środka. Poszukam tańszego zamiennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Nie taki wilk straszny jak go maluja. Rekawice ochronne i okulary, to tyle. Mysle ze z takim kretem to bardziej trzeba uwazac bo cholera wie co tam namieszane jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH Bez tego nawet się nie zabieraj za to, rękawiczki byle jaki,e ale okulary to trzeba mieć takie które na bank w 100% zabezpieczą oczy i zakładaj zawsze zanim weźmiesz pojemnik z ługiem, mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 3 godziny temu, advisorylyrics napisał: Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH. Kupiłem na razie kreta, zapłaciłem 9zł za 400g i nawet nie jest napisany jego skład. Tak więc myślę, że to mój ostatni zskup tego środka. Poszukam tańszego zamiennika. Nic strasznego, też się bałem przed pierwszym użyciem. W krecie też masz NaOH, tylko w niższym stężeniu, więc musisz go więcej rozpuścić - na jedno wychodzi (poza ceną). Dodatkowo w krecie masz właśnie nieznane dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u mysle nas zmiana wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo na koniec płuczę kwaskiem cytrynowym. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u mysle nas zmiana wszystkich Edytowane 24 Maja 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 8 godzin temu, Juniorek napisał: dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego. Dosypujac kwasu do zasady neutralizujesz jedno i drugie. Wiec rownie dobrze mogles nasypac po prostu mniej NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Kaniutek, edytowałem post s ty zacytowałes ten przed edycja chodzilo mi o płukanie po tył zabiegu wszystkiego kwaskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 A, to sorry. Myslalem, ze ten drugi post jest zdublowany i nawet go nie czytałem, więc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 W dniu 24.05.2019 o 20:14, dziedzicpruski napisał: mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach. I co wtedy gdy prysnie Ci na twarz skoro masz tylko osłonięte oczy, nic się nie dzieję? Ps właśnie będę warzyc. Kreta też muszę neutralizowac czy wystarczy dezynfekcja piro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się