Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, AndrzejBB napisał:

Dzieki za odpowiedz. Wychodzi na to że z czasem powinny opaść?. Pare piw już uwarzyłem ale pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, wolałem zapytać.

Wygląda całkiem normalnie. A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz? Tak czy siak jeszcze nie czas... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest gęstwa po fm 50 kłosy kansas. Na poczatku fermentacji trzymalem nie wiecej niz 18.5 stopni bo to ma byc taki ala altbier. Fermentacja zwolniła po paru dniach w rurce nic się nie dzieje a to jest nowy fermentor wiec chyba sie nie roszczelnił. Wczoraj podniosłem do 21.5 i tak trzymam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja najbardziej może być "zagnojony", kto tam wie co się dzieje po suszeniu z nim, przerzucanie, paczkowanie,na każdym etapie coś tam łapie (np części słodu ktoś znalazł), chmiel nie jest biobójczy czyli sterylny,na dzikie drożdże  nie działa skoro nie działa na normalne.
 
Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmiel

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Thorgall napisał:

Ja zacząłem dokładnie myć warzywa,kiedy zobaczyłem rolnika wiozącego paprykę rozrzutnikiem do gnoju. Kto wie jak transportują chmielemoji6.png

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 

Gnój to mały pikus z chemikaliami które  zapodają na końcu procesu uprawy i w trakcie,nie chodzi o nawozy ale o środki ochrony roślin i pomagające w zbiorze,

prosty przykład, randap którym polewają pola przed zbiorem  gryki, rzepaku,prosa  i pewnie paru innych roślin ,a potem to wpierniczasz nieświadomy niczego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Uwarzyłem dziś piwko z:

6kg pilzneńskiego,

1,2kg płatków jęczmiennych,

0,75kg caramel 600,

0,2kg barwiącego,

0,2kg ciemny czekoladowy,

0,15kg prażony jęczmień.

(czyszczenie magazynku).

Do tego 70g Magnum (11% Alfa) (paczka otwarta pół roku temu - przechowywane w lodówce)

Wyszło 22litry 19blg. 

Problem: Po chłodzeniu brzeczki (gotowałem 1godzinę) strasznie zalatywało groszkiem konserwowym (DMS?) Na ciepło pachniało palonymi i chmielem a po chłodzeniu straszna kaszana. Czy możliwe żeby te zapachy "na zimno" tak się komponowały czy nie odparował mi DMS przy takim stężeniu brzeczki? Trochę przesadziłem z ilością zasypu bo mam dość mały gra (27l) i zacieranie dosyć męczące było plastikową łygą. Wysładzanie ze 2godziny trwało bo "sraczwężyk" nie dawał rady. Pierwszy odbiór to było ~10l i później tak z 5l na pół godziny z wysładzania. W tym czasie cały czas gar na gazie więc gotowało się po trochu i do tego dolewałem kolejne wysłodziny, godzina liczona od wrzenia po zakończeniu wysładzania (te 27l). Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.05.2019 o 18:47, Les_Grossman napisał:

Czy te DMS to od za długiego wysładzania lub za dużego zasypu (za mała ilość wody na kg słodu?)

Na pewno nie od tego.

 

Ogólnie jakoś wątpię, że to DMS. Poczekaj aż przefermentuje, bo jest spora szansa, że czymkolwiek było to po fermentacji zejdzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako, że moje ostatnie warki wychodzą bez smaku (podczas butelkowania jest pyszne a czym dłużej w butli tym gorsze) a chmiel czuć tylko gdzieś w oddali za mgłą, do tego mocno się pienią, podejrzewam infekcję i chciałbym użyć kreta do mycia sprzętu. Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, advisorylyrics napisał:

Są już te wątki, ale z przed lat więc tylko zapytam ile go stosować. 70g na 1l gorącej wody z kranu wystarczy?

 

watek @Undeath jest caly czas aktualny

jesli masz czysta sode to roztwór 3-5%

w krecie jest kilka innych dodatków wiec stężenie musi tez byc pewnie inne... moze ktos używał i podpowie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie taki wilk straszny jak go maluja. Rekawice ochronne i okulary, to tyle. Mysle ze z takim kretem to bardziej trzeba uwazac bo cholera wie co tam namieszane jest ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH

Bez tego nawet się nie zabieraj za to, rękawiczki byle jaki,e ale okulary to trzeba mieć takie które na bank w 100% zabezpieczą oczy i zakładaj  zawsze zanim weźmiesz pojemnik z ługiem, mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Odstraszają mnie środki ostrożności co do używania NaOH. Kupiłem na razie kreta, zapłaciłem 9zł za 400g i nawet nie jest napisany jego skład. Tak więc myślę, że to mój ostatni zskup tego środka. Poszukam tańszego zamiennika.  

 

Nic strasznego, też się bałem przed pierwszym użyciem. W krecie też masz NaOH, tylko w niższym stężeniu, więc musisz go więcej rozpuścić - na jedno wychodzi (poza ceną). Dodatkowo w krecie masz właśnie nieznane dodatki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u

mysle nas zmiana wszystkich 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zakupiłem sodę kaustyczna za około 12zl 500g bodajże. Rękawice, okulary i wszystko nim myłem, dodatkowo na koniec płuczę  kwaskiem cytrynowym. Po tym zabiegu mój wymiennik działa duzo szybciej s dodatkowo wszystkie wiadra są na pierwszy rzut oka takie bardziej czyste, chociaż mam ich nie dużo u

mysle nas zmiana wszystkich 

Edytowane przez Juniorek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Juniorek napisał:

dodatkowo aby przyspieszyć wsypywalem łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Dosypujac kwasu do zasady neutralizujesz jedno i drugie. Wiec rownie dobrze mogles nasypac po prostu mniej NaOH.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.05.2019 o 20:14, dziedzicpruski napisał:

 mi już pare razy prysło w najmniej oczekiwanych momentach.

I co wtedy gdy prysnie Ci na twarz skoro masz tylko osłonięte oczy, nic się nie dzieję? 

Ps właśnie będę warzyc. Kreta też muszę neutralizowac czy wystarczy dezynfekcja piro? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.