dziedzicpruski Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 25 minut temu, advisorylyrics napisał: I co wtedy gdy prysnie Ci na twarz skoro masz tylko osłonięte oczy, nic się nie dzieję? Mam przeważnie 5% roztwór, umyję od razu woda i jest ok, to samo z rękami czasem nie che mi się zakładać rękawiczek i po odlaniu ługu do baniaka wyciągam załugowany wężyk gołą ręką ,potem od razu myję i nic sie nie dzieje. Ale z oka tak łatwo tego nie wypłuczesz raczej, bo to zmydlanie czuć chwile i pewnie ból musi być straszny,tak ,ze gogle trzeba mieć i jest dobrze,zawsze też warto odwrócić głowę od miejsca operacji,zawsze to podwójne zabezpieczenie. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 27 minut temu, dziedzicpruski napisał: Mam przeważnie 5% roztwór, umyję od razu woda i jest ok, to samo z rękami czasem nie che mi się zakładać rękawiczek i po odlaniu ługu do baniaka wyciągam załugowany wężyk gołą ręką ,potem od razu myję i nic sie nie dzieje. Ale z oka tak łatwo tego nie wypłuczesz raczej, bo to zmydlanie czuć chwile i pewnie ból musi być straszny,tak ,ze gogle trzeba mieć i jest dobrze,zawsze też warto odwrócić głowę od miejsca operacji,zawsze to podwójne zabezpieczenie. Dzięki. To mnie przekonało żeby zacząć go używać jeśli dzisiejsza warka (full aroma hops) nie wyjdzie. Błogosławionej niedzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 A sądzicie, że infekcja podczas fermentacji może wziąć się z zewnątrz pomimo wydzielania się z brzeczki co2? Kiedyś w styroboksie wylalo mi się piwo i do dziś wydziela nie ładny zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Kiedyś w styroboksie wylalo mi się piwo i do dziś wydziela nie ładny zapach To kup worki 120l (a może 80 wystarczy, nigdy nie pamiętam) na śmiecie i pakuj wiadro w worek, a potem do skrzyni,tez mam taka zapleśniałą i śmierdzącą i u mnie worki się sprawdzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Panowie czy to infekcja czy resztki drożdży? mam 3 tydzień warkę i właśnie chce butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zdecydowanie drozdze, bardzo zdrowo wyglądające piwko. PozdrawiamWysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Super, dziękuję. Już zabutelkowane, mam nadzieje że granatów nie będzie 3 BLG zeszło, tydzień temu było 4. Miało być miodowe ale miodu za bardzo nie czuć za to cintra fajnie pachnie i aromaty takie jakby tropikalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Na przyszłość pamiętaj że miód jest praktycznie w pełni zjadalny przez grzybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 1 minutę temu, Juniorek napisał: Na przyszłość pamiętaj że miód jest praktycznie w pełni zjadalny przez grzybki No to jak mam zrobić miodowe? ja 1,5 KG dałem gryczanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Będzie miodowe (choć nie słodkie), koledze chodziło o to, że cukry proste ( cukier biały, miód, syropy owocowe itp) odfermentowywuja praktycznie do zera a nawet do ujemnych wartosci. Ja bym potrzymał z tydzień lub dwa, bo miałem 2 Warki lekkich piw butelkowane po 3 tyg i miałem mocno przegazowane piwka, trzeba było szybko pić i 3 butelki pękły... Wysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Dokładnie cukry w miodzie wszystkie zjadają grzybki do zera. Nie jest to taki prostu temat. Przytaczając wypowiedz kopyra najlepsze miodowe piwo to takie do którego damy łyżeczkę miodu bezpośrednio przed wypiciem. Osobiście sprawdziłem to na piwie delikatnym ciemnym i było bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 2 godziny temu, Psone1 napisał: Będzie miodowe (choć nie słodkie), koledze chodziło o to, że cukry proste ( cukier biały, miód, syropy owocowe itp) odfermentowywuja praktycznie do zera a nawet do ujemnych wartosci. Ja bym potrzymał z tydzień lub dwa, bo miałem 2 Warki lekkich piw butelkowane po 3 tyg i miałem mocno przegazowane piwka, trzeba było szybko pić i 3 butelki pękły... Wysłane z mojego P1X przy użyciu Tapatalka Mam nadzieję ze nic mi nie wystrzeli dałem 105 g glukozy na 22 l warki do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Witam i przyszła kolej na mnie:( Piwo https://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wróbel_(pieron) tydzień temu w niedzielę przelewałem na Cichą ( a zastanawaiałem sie nad butelkowaniem lub zostawieniem tego jeszcze tydzień:)) w tą niedziele z piwem jeszcze było wszystko ok a dzisiaj wchodze do pokoju a tu takie cholerstwo:( dodam tylko że w smaku ok czuć goździki. pytania: 1 czym to sie zakaziło?? 2 czy mogła mieć wpływ na to temperatura?? bo chciałem przetrzymać parę dni w wysokiej temp. 3 czy można coś z tym zrobić czy tylko kanał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Wyglada pięknie ? mialem kiedyś podobna sytuacje, z tego co koledzy mi podpowiedzieli to u mnie był to tlenowiec, i faktycznie pojemnik był nie szczelny dostatecznie. Nie chciałem ryzykować, piwo w kanał. Wiadro wymyte silnym roztworem NaOH i fermentuje do dziś bez problemu tylko zmieniłem pokrywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 to i ja mam pytanie na pierścieniu w wiadrze pojawił sie biały nalot. nigdy prędzej nie zwróciłem na to uwagi. Co to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Witam. Butelkowana warka ok tygodnia temu american wheat na us-05. w butelkach zrobił się dziwny osad jakby "pył" na ścianach całej butelki i szyjka jest "spocona" wewnątrz. Staralem się zrobić zdjecie ale z telefonu nie widać tego dokladnie. Zrobie aparatem wieczorem. Piwo w smaku i zapachu jest bardzo drożdżowe a w smaku jescze czuc lekko truskawki(sic!). Piwo było refermentowane w 24 stopniach przez 4 dni a później wsadzone do lodówki na 18 stopni. Czy może cos takiego być początkiem jakiejś infekcji czy ten pył to poprostu drożdże albo chmieliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 To i ja zasięgnę porady.Berliner Weisse, zakwaszany w kotle Lactobacillus Plantarum z serowara. Po 30h pH 3.6. Gotowanie 20 minut. Fermentacja FM52. Po tygodniu polowa zostala przelana do kega a do reszty wlałem pulpę z marakuji.Czyścioch w smaku bardzo dobry, wczoraj, po 1.5 tyg z owocami rozlewałem ten z marakują. W smaku i aromacie jeszcze lepszy. Ale na lustrze piwa pojawił się biofilm. Zdziwiłem się, bo bakterii już nie powinno być po gotowaniu, a pulpa miała byc aseptyczna. Moj drugi kwas dopiero, wiec chciałbym dopytac czy to normalne?Po burzliwej nic nie było na lustrze.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 20.06.2019 o 08:36, Helcik napisał: Witam. Butelkowana warka ok tygodnia temu american wheat na us-05. w butelkach zrobił się dziwny osad jakby "pył" na ścianach całej butelki i szyjka jest "spocona" wewnątrz. Staralem się zrobić zdjecie ale z telefonu nie widać tego dokladnie. Zrobie aparatem wieczorem. Piwo w smaku i zapachu jest bardzo drożdżowe a w smaku jescze czuc lekko truskawki(sic!). Piwo było refermentowane w 24 stopniach przez 4 dni a później wsadzone do lodówki na 18 stopni. Czy może cos takiego być początkiem jakiejś infekcji czy ten pył to poprostu drożdże albo chmieliny. Ten osad to moga byc drozdze i chmieliny. Wloz do lodowki i zobacz czy opadnie. W wyzszej temperaturze fermentacji us-05 lubia produkowac truskawkowe estry. Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Ten osad to moga byc drozdze i chmieliny. Wloz do lodowki i zobacz czy opadnie. W wyzszej temperaturze fermentacji us-05 lubia produkowac truskawkowe estry.Dla mnie ten osad to na 99% zakażenie.Wysłane z mojego Coolpad R116 przy użyciu Tapatalka Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 W dniu 21.06.2019 o 12:54, Wuuu napisał: To i ja zasięgnę porady. Berliner Weisse, zakwaszany w kotle Lactobacillus Plantarum z serowara. Po 30h pH 3.6. Gotowanie 20 minut. Fermentacja FM52. Po tygodniu polowa zostala przelana do kega a do reszty wlałem pulpę z marakuji. Czyścioch w smaku bardzo dobry, wczoraj, po 1.5 tyg z owocami rozlewałem ten z marakują. W smaku i aromacie jeszcze lepszy. Ale na lustrze piwa pojawił się biofilm. Zdziwiłem się, bo bakterii już nie powinno być po gotowaniu, a pulpa miała byc aseptyczna. Moj drugi kwas dopiero, wiec chciałbym dopytac czy to normalne? Po burzliwej nic nie było na lustrze. Infekcja. Nie jest to normalne. Albo pulpa jednak nie była aseptyczna, albo złapałeś po prostu jakoś inaczej. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Infekcja. Nie jest to normalne. Albo pulpa jednak nie była aseptyczna, albo złapałeś po prostu jakoś inaczej. Czyli Wild Berliner Weisse w butelkach też powstała ta błona, ale w smaku i aromacie eleganckie, więc się nie przejmuję. Dzięki za infoWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Czy zainfekowana brzeczka może mieć normalny zapach świeżego piwa? NZ IPA kończy 4-ty tydzień fermentacji, wszystko w jednym pojemniku, bez przelewania. Wczoraj upuściłem trochę gazu naciskając wieko i dziś rano na pojemniku pojawiły się czarne skupiska, wygląda jak pleśń. Pokrywa nie otwierana od zadania drożdży. Trochę zlałem do pomiaru blg i pachnie normalnie. Ktoś miał coś takiego? Jest szansa, że piwo jest ok? W smaku - gorzkie, jak młode piwo. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 A przefermentowało? mrmrooz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Tak, zeszło z 14 do 4 (zgodnie z planem). Choć drożdże (US-05) ruszały prawie 3 dni. Ale temp brzeczki była 12-13 °C, ale potem przez kolejne 3 dni zjadły prawie wszystko (w 6 dobie iSpindel pokazywał 5 blg). Miałem jeszcze chmielić na zimno, ale chyba sobie daruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Fermentor umyty z zewnątrz? mrmrooz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się