mate Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 8 hours ago, Suchejroo said: co dałeś do refermentacji? I wsypywałeś miarką czy zrobiłeś syrop? cukier, poszedl jako syrop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Ja raz tak miałem, przy refermentacji. Też pojawił mi się taki krążek w szyjce, który po czasie opadł. Infekcji wtedy nie miałem, lub jej nie wyczułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abulard Harkonen Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Pierwsze piwo i już problem. Po 7 dniach fermentacji burzliwej piwo ma 2,5% alko i piwo pali przełyk po spożyciu go jakiś kwadrans. W smaku taki goryczkowo - łodygowaty, piekacy smak. Fermentor był odkażany pirosiarczanem sodu, ale on nie powinien przeniknąć do piwa. BLG 5%. Miała być NEIPA. O czym to wszytko może świadczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Mogłeś wypłukać zbyt dużo garbnikow, stąd taki łodygowato-piekący posmak. Drugie co przychodzi mi do głowy, to zbyt wysoka temperatura fermentacji i naprodukowało się dużo alkoholi wyższych Odnośnie pierwszego, to przyczyną może być zbyt długie wysładzanie, lub zbyt wysokie pH wody do wysładzania. To drugie, to jak pisałem, za wysoka temperatura fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abulard Harkonen Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 A dziękuję za pomoc. No miałem problem z filtracja i musiałem zamieszać pare razy zacierem, bo staną i nie chciał wypuscic piwa do fermentora. Nie sprawdzałem ph wody, ale byłą za źródła oligoceńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Proszę o ocenę. Czy te białe plamy to może być efekt ponownego startu drożdży? Zasyp to ponad 80% pils, 10% pszeniczny i po 5% płatków pszennych i owsianych. Po 2 tygodniach burzliwej na gęstwie FM52 zeszły z 16,5 do 2,5 blg. Fermentacja pierwsze dni w 16, potem podnoszone do 18 i na ostatnie 3 dni wyjęte z lodówki do klimatyzowanego pomieszczenia w okolice 20 - 22 stopni (na zewnątrz). Przy zlewaniu na cichą brak oznak infekcji, ładny aromat, gładkie lustro piwa. Zlane na na sok z czerwonych pomarańczy, który podniósł baling do 3,5. Aromat młodego piwa, zielone jabłko, może trochę alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 2 godziny temu, miczab napisał: Proszę o ocenę. Czy te białe plamy to może być efekt ponownego startu drożdży? Zasyp to ponad 80% pils, 10% pszeniczny i po 5% płatków pszennych i owsianych. Po 2 tygodniach burzliwej na gęstwie FM52 zeszły z 16,5 do 2,5 blg. Fermentacja pierwsze dni w 16, potem podnoszone do 18 i na ostatnie 3 dni wyjęte z lodówki do klimatyzowanego pomieszczenia w okolice 20 - 22 stopni (na zewnątrz). Przy zlewaniu na cichą brak oznak infekcji, ładny aromat, gładkie lustro piwa. Zlane na na sok z czerwonych pomarańczy, który podniósł baling do 3,5. Aromat młodego piwa, zielone jabłko, może trochę alkoholu. Sam zwróciłeś uwagę, że Baling się podniósł - dodałeś sok który ma cukier więc drożdże muszą go przejeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 2 godziny temu, miczab napisał: Czy te białe plamy to może być efekt ponownego startu drożdży? Zrób zbliżenie tych plam. Trochę mi to przypomina film z bakterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 59 minut temu, korzen16 napisał: Zrób zbliżenie tych plam. Trochę mi to przypomina film z bakterii. Jak się przyjrzałem, to na niektórych z tych plamek mogę zaobserwować takie "musowanie", więc to chyba jednak drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Hehe a nie są to części pomarańczy? Jak wyciskałeś sok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 2 godziny temu, miczab napisał: Jak się przyjrzałem, to na niektórych z tych plamek mogę zaobserwować takie "musowanie", więc to chyba jednak drożdże. Chyba faktycznie tak. Trzymam kciuki ? miczab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 13 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Hehe a nie są to części pomarańczy? Jak wyciskałeś sok? Części pomarańczy to te farfocle, które widać i tego jestem pewien. Sok NFC. Zastanawiały mnie te białe plamy. Przy zaglądnięciu przez szczelinę wyglądały faktycznie jak film. Napsikałem CO2 pod pokrywę i daję im dojeść. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daczkoo Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Witam,dziś po otwarciu fementora zastałem biały nalot na powierzchni. Piwko to żytnie wędzone fermentowane wb-06 3 tygodnie burzliwej (18-20 st.), 2 tygodnie cichej (18 st). Zszedł z 13 do 4 plato. Pachnie w porzadku natomiast w smaku lekki kwasik i jakis gumowy(??) posmak. butelkować i czekać na rozwój sytuacji czy nie warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawello12 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Jest się czym martwić, czy to na powierzchni jest normalne? Drożdże us05. Smakuje normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Pawello12 napisał: Jest się czym martwić, czy to na powierzchni jest normalne? Drożdże us05. Smakuje normalnie. Troche niedokładnie widać, daj zbliżenie na białe plamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawello12 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Te dwa jasne punkty chyba tak wyszły przez promienie światła. W dodatku widać odbijające się krople na pokrywie. Bardziej mi chodzi o tą taka jakby blonke na powierzchni. Niestety nie dam już innego zdjęcia, bo piwo rozlałem do butelek. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez Pawello12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Infekcja panie i stawiam że są to dzikusy. Kiedyś miałem coś takiego. Jak skończyło fermentować to butelkuj i wypij nim zepsują smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Jako że od ostatniej Warki sporo minęło prośba o weryfikację. Dla mnie drożdże z góry Warka już 14dni, po burzliwej. Otwierana w pon w celu pomiaru blg i dziś w celu wrzucenia chemielu. Zapach bez zastrzeżeń. Drożdże safbrew 33 Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronksonB Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Wszystkich Forumowiczów,nie udzielałem się tu wcześniej ,ale obserwowałem i czerpałem wiedzę z forum Proszę o ocenę. Piwo fermentuje już drugi tydzień ,temperatura ok. 17 stopni ,nadal jest fermentacja burzliwa. Piana u góry jest lepka, gęsta. Czy piwo do wylania? Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez bronksonB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 20 minut temu, bronksonB napisał: Piana u góry jest lepka, gęsta. Czy piwo do wylania? Jakie drożdże i jakie temperatury? Ja podobnie miałem na Nottinghamach i MJ79 Piwa wyszły dobre, od tego czasu się nie przejmuję. Na twoim miejscu bym się nie martwił. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronksonB Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Dobrze to słyszeć. Safale US05, temperatura początkowa ok. 16C przez pierwsze 7 dni, potem ok. 18C 5 dni. Początkowe BLG 17, teraz nie mam możliwości sprawdzenia. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez bronksonB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Nie bój żaby, widać że jeszcze pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Us5 zawsze dają taką czapę i jest to normalne Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Powiedzcie ze to nie infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Bozię widzę w tym tenczu. Zdjęcie mało wyraźne, trudno ocenić. Spróbuj zrobić zdjęcie od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się