Undeath Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Czy to jest chmielone szyszką? Pozostałości po drożdżach są zazwyczaj po burzliwej panowie, a to jest cicha jednak, gdzie drożdże nie powinny już pracować tak mocno. Po za tym z tego co ogląda się zdjęcia wszystkie drożdżowe osady, czy to piany czy to płatki pływające na powierzchni piwa nigdy nie są białe, moją od ciemno kremowych, beżowych kolorów po jasne brązy. Więc prawdopodobnie jakieś zakażenie (jeżeli to faktycznie meszek na tym zdjęciu nie widać dokładnie) Jeżeli to było chmielone szyszką rozsypaną po powierzchni piwa to całkiem możliwe, że to jest przyczyną. W szyszce jest sporo miejsca na tlen, który może być dostarczony dla bakterii. Jeżeli piwo jest dobre w smaku i aromacie to bym zlewał do butelek i szybko rozpijał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys91 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Chmielone było granulatem, nawet w celu bezpieczeństwa popsikałem paczkę i nożyczki desprejem. Próbowałem je i nie ma żadnego kwacha a w zapachu też nic odpychającego nie ma, no pachnie tak jak AIPA. Dziś wygląda lepiej, co mnie trochę zdziwiło, a to co się utrzymuje w niewielkiej ilości wygląda jak drobno-pęcherzykowa piana i jest kremowa, może po prostu to była wina oświetlenia, a ja trochę spanikowałem Jak się nie będzie z tym nic działo to jutro zabutelkuję. Dorzucam jeszcze foto: http://pl.tinypic.co...pic=1555r3d&s=5 Aparat nie działa mi najlepiej... coś mam z bilansem bieli, więc w rzeczywistości nie jest tak biało Edytowane 14 Listopada 2013 przez Krzys91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) No to wygląda w porządku Nie panikuj to tylko CO2 wydzielający się z piwa i nie otwieraj wiadra bo się prosisz o infekcję dopiero. Jak piwo stoi od 4 listopada - 10 dni na chmieleniu na zimno to trochę długo, zlewaj do butelek. Zazwyczaj na zimno chmielimy od 5-7 dni w zależności od temperatury cichej fermentacji. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szysza Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Hej, Zauważyłem, że wiekszośc z Was używa Piro. A co sądzicie o Oxy One? Daje radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Daje radę, działa przez kontakt bezpośredni, piro działa oparami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Hej, Zauważyłem, że wiekszośc z Was używa Piro. A co sądzicie o Oxy One? Daje radę? Ja zauważyłem wręcz przeciwnie - sam też się na Oxy przestawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ostatnie dwie odpowiedzi dość skrajne :-) Jak jest naprawdę ? Do tej pory 7 warek bez infekcji na nadwęglanie , raczej stykowo. Fart czy jednak działa stykowo ? Send by Tapatalk Citizen Kane 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja nie do końca rozumiem ostatnie wypowiedzi Sporo osób korzysta z nadwęglanu, który tak jak napisałeś działa stykowo/kontaktowo, bo opary to tlen, także nic szkodliwego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nie byłem pewien jak to jest w końcu - opary czy styk dezynfekuje - bo odpowiedzi były skrajne powyżej mojej . Wg mnie styk i potwierdzasz , ok . Z innej beczki - leszcz007 - piękna liczba warek Moja ulubiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nikt wyżej nie pisał, że nadwęglan dezynfekuje oparami. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Z innej beczki - leszcz007 - piękna liczba warek Moja ulubiona no mi się taż podoba, dla tego tak sobie chwilowo zostawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) W dniu dzisiejszym przelewałem "Młode Piwo" z fermentacji burzliwej na cichą. Tylko jak otworzyłem pokrywkę zrobiłem fotkę, aby się upenic czy nie ma żadnej infekcji. Zrobiłem także pomiar i mam 5 BLG. http://zapodaj.net/1583405a22706.jpg.html Edytowane 20 Listopada 2013 przez wolf83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Okaz zdrowia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Wygląda ok Edytowane 20 Listopada 2013 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBlack Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Moja pierwsza warka z zacieraniem Czy takie zmętnienie na burzliwej to norma? Dodam że zaczęło bulgotać po 7h od zadania drożdży, piana 2cm, a po ok. 20h ustało i piana zeszła. Edytowane 21 Listopada 2013 przez xBlack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Moja pierwsza warka z zacieraniem Czy takie zmętnienie na burzliwej to norma? Dodam że zaczęło bulgotać po 7h od zadania drożdży, piana 2cm, a po ok. 20h ustało i piana zeszła. Zmętnienie normalne xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wdzystko ok, zmierz blg i przelewaj na cicha. xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBlack Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wdzystko ok, zmierz blg i przelewaj na cicha. Dzięki! Przetrzymać równy tydzień na burzliwej (4-ty dzień) czy od razu przelewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Nie spiesz się, daj im trochę popracować. xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Nie no, jak to 4 dzien to jak pisze zgoda , poczekaj jeszcze kilka dni. 4 dni troche malo. W weekend zmierz i przelewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 U mnie stoi po ok. 12 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja trzymam jeszcze dluzej, ale wynika to z nierozciągliwości doby;) ale jesli blg ustali sie na stalym i odpowiednim poziomie to na co czekac. Ja mierze tylko kontrolnie bo po tych 14 czy 21 dniach to nie ma opcji zeby cos było nie tak. Pomijam kwestie problemów z pracą drożdży i niedofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Moja pierwsza warka z zacieraniem Czy takie zmętnienie na burzliwej to norma? Dodam że zaczęło bulgotać po 7h od zadania drożdży, piana 2cm, a po ok. 20h ustało i piana zeszła. Jeśli uzywasz drożdży suchych to zawsze je nawodnij w wodzie przegotowanej i wystudzonej. Po około 3 dniach piana opada. Ale to nie znaczy iż drożdże nie pracują. Osobiście zawsze daje 6-7 dni na burzliwą gdzie następnie robię pomiar. Jaki mam wskaźnik BLG. I zlewam na cichą. Jeśli piwo już nie pracuje, pozostaje tylko butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam, Niestety obawiam się, że mogę mieć w piwie infekcję zacznijmy od razu do rzeczy (warzyłem Scotisch Export): Już od samego początku coś było nie tak... fermentacja przebiegała jakoś nijak (słabe oznaki fermentacji znikoma piana itp.) Po 2 tygodniach postanowiłem Piwo przelać na cichą fermentację... Po otwarciu fermentora sprawdziłem BLG i balingomierz pokazał 5 stopni początkowe BLG powarzeniu wyniosło 16. Na powierzchni pływaly centki nie wiem jak to nazwać w sumie (zdjęcia I zapach z glębi pojemnika aż mnie odrzucił same CO2 bardzo mocne nigdy wcześniej aż takie nie było. kolor dosłownie jasna czekoloda powiedziałbym że kupka nawet...;P Po przelaniu na cichą na dnie fermentora moim oczą ukazała się warstwa nie wiem czego (zdjęcia w załączniku), podejrzewam że są to drożdze i resztki chmielin które zostały ale była to bardzo zbita warstwa która nie wchodziła w interakcje z cieczą a po czyszczeniu pojemnika w wannie dawała dość nieprzyjemny aromat.... konsystencja bardzo gęsta i kolor podobny do koloru brzeczki bardzo nieciekawy Prosze o pomoc i opinie;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Jeśli to co widać wkoło na ostatnim zdjęciu to tylko odbicie pojemnika (a chyba tak jest) to wszystko wygląda raczej OK Same drożdże po fermentacji "zalatują" różnie (nie kwiatkami ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się