Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 To pozostałości po drożdżach, infekcje inaczej wyglądają tu masz coś na ten temat: http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 a ten "lekki" kożuszek na wierzchu? Infekcja drożdżowa jak nic :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok: Butelkować? Edytowane 7 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Wygląda na drożdże, ja bym zabutelkował, wylać zawsze zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 1. trochę to trwało 2. wg mnie to, to jest zdrowe i jak nie capi to we flachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Wygląda git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dzięki, Te przezroczyste bąble wzbudziły moje podejrzenia, no i myślałem że po takim czasie wszystkie drożdże już powinny opaść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Może mam manie ale ten biały nalot między bąbelkami to nie wygląda mi zdrowo, aczkolwiek piwo może smakować normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Smakuje nawet ok, zabutelkowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Koniecznie daj znać co i jak z tym piwem będzie. Osobiście nie wykluczam infekcji ale może będzie dobrze . Edyta: to do @orangio Edytowane 7 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok: Butelkować? To jest typowa deka z Nottinghamów. Z tych 6 tygodni burzliwa trwała może 5 dni. Reszta to cicha, tyle, że z drożdżami, deką, żywicami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 to nie infekcja, by się tego pozbyć należy tydzień przed butelkowaniem pobełtać fermentator to wszystko opadnie i będzie klarowniejsze pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Abo jak w książkach stoi zlać na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 cicha jest niepotrzebna w takich piwach i w dodatku większe prawdopodobieństwo o infekcję tlenowcem Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Yyyyyy, w jakich piwach niepotrzebna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Yyyyyy, w jakich piwach niepotrzebna? Raczej należałoby odwrócić pytanie- W jakich tak naprawdę jest potrzebna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 @Jacenty, nie odwracaj kotka drugą stroną . Może postaw nowy temat!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 temat czy robić cichą czy też nie, był na forum wałkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 No a w tym konkretnym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Człowiek trzymał 12 blg 6 tygodni na burzliwej i teraz powinien przenieść jeszcze piwo na kolejne 6 tyg na cichą ? w tym konkretnym przypadku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) No miej Ty litość i nie wymyślaj w takim przypadku 6 tygodni cichej Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie. Edit: no i powiedz o jakich piwach pisałeś bo ciągle nie napisałeś a jestem ciekaw. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie. 6 tygodni to już nie ma co dojadać czy klarować - po co to jeszcze narażać na infekcję? To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 No miej Ty litość i nie wymyślaj w takim przypadku 6 tygodni cichej Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie. Edit: no i powiedz o jakich piwach pisałeś bo ciągle nie napisałeś a jestem ciekaw. jak zauważysz na foto piwo jest już klarowne, jak pobełtasz to syfy z deki opadną za kilka dni. Ty polecasz przelanie na cichą, tym samym zwiększa się ilość pracy i narażasz piwko na tlenowca. piwo górniak 12 blg nie potrzebuje przelewania na cichą. tak w ogóle żadne piwo nie potrzebuje przelewania. Po burzliwej nic się nie robi, no może to że się bełta by deka opadła i piwo obmyło ścianki fermentatora , póżniej się ładnie wszystko samo ładnie klaruje. ja, i nie tylko ja nie stosuję zadnych przelewań. Piwo sobie fermentuje w tym samym baniaczku az do momentu rozlewu. Nawet piwka 28 blg spędzają 2 miesiące nad gęstwą i jest ok, żadnych autoliz ... Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 6 tygodni to już nie ma co dojadać czy klarować - po co to jeszcze narażać na infekcję? To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa. No oczywiście, że nic tam nie ma do dojadania ani do klarowania i nie o tym pisałem. Sam sobie rozszerzyłeś bezpodstawnie funkcję "cichej" w tym przypadku. Temat jest o tym "czymś" na powierzchni i postępowaniu w tej sytuacji. Co masz na myśli: To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok: Butelkować? To jest typowa deka z Nottinghamów. Z tych 6 tygodni burzliwa trwała może 5 dni. Reszta to cicha, tyle, że z drożdżami, deką, żywicami... po 2 tygodniach było 3 blg, po 4 tygodniach 2,5. Stwierdziłem że jeszcze poczekam i dopiero dzisiaj po świętach miałem czas zabutelkować. Nie wykluczam błędu pomiaru - mój ballingomierz ostatnio dziwne wyniki pokazuje, ale wolałem po tych 2 tygodniach jeszcze poczekać. Też uważam że po takim czasie cicha jest bez sensu, piwo jest stabilne i wyklarowane (niby;) ). Zobaczymy co będzie po 2 tygodniach. Na razie smak dla mnie - daltonisty sensorycznego - całkiem ok. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się