Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok:

 

Butelkować?

post-5920-0-89023200-1389103426_thumb.jpg

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie daj znać co i jak z tym piwem będzie.

Osobiście nie wykluczam infekcji ale może będzie dobrze :) .

 

Edyta: to do @orangio

Edytowane przez fidoangel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok:

 

Butelkować?

To jest typowa deka z Nottinghamów. Z tych 6 tygodni burzliwa trwała może 5 dni. Reszta to cicha, tyle, że z drożdżami, deką, żywicami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No miej Ty litość i nie wymyślaj w takim przypadku 6 tygodni cichej :mad:

Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu ;) lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie.

 

Edit: no i powiedz o jakich piwach pisałeś bo ciągle nie napisałeś a jestem ciekaw.

Edytowane przez fidoangel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu ;) lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie.

6 tygodni to już nie ma co dojadać czy klarować - po co to jeszcze narażać na infekcję? To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No miej Ty litość i nie wymyślaj w takim przypadku 6 tygodni cichej :mad:

Kilka dni na cichej lepiej, moim zdaniem, zrobi temu piwu ;) lepiej niż polecane przez Ciebie bełtanie.

 

Edit: no i powiedz o jakich piwach pisałeś bo ciągle nie napisałeś a jestem ciekaw.

 

jak zauważysz na foto piwo jest już klarowne, jak pobełtasz to syfy z deki opadną za kilka dni. Ty polecasz przelanie na cichą, tym samym zwiększa się ilość pracy i narażasz piwko na tlenowca.

 

piwo górniak 12 blg nie potrzebuje przelewania na cichą. tak w ogóle żadne piwo nie potrzebuje przelewania. Po burzliwej nic się nie robi, no może to że się bełta by deka opadła i piwo obmyło ścianki fermentatora , póżniej się ładnie wszystko samo ładnie klaruje.

ja, i nie tylko ja nie stosuję zadnych przelewań. Piwo sobie fermentuje w tym samym baniaczku az do momentu rozlewu. Nawet piwka 28 blg spędzają 2 miesiące nad gęstwą i jest ok, żadnych autoliz ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 tygodni to już nie ma co dojadać czy klarować - po co to jeszcze narażać na infekcję? To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa.

No oczywiście, że nic tam nie ma do dojadania ani do klarowania i nie o tym pisałem. Sam sobie rozszerzyłeś bezpodstawnie funkcję "cichej" w tym przypadku.

Temat jest o tym "czymś" na powierzchni i postępowaniu w tej sytuacji.

 

Co masz na myśli:

To że się inaczej nazywa nie znaczy że już nie zaszło bez dotykania piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Danstar nottingham, 3 pokolenie, zaglądałem do fermentora kilka razy. Dzisiaj po 6 tyg fermentacji burzliwej otwieram fermentor i mam taki widok:

 

Butelkować?

To jest typowa deka z Nottinghamów. Z tych 6 tygodni burzliwa trwała może 5 dni. Reszta to cicha, tyle, że z drożdżami, deką, żywicami...

 

po 2 tygodniach było 3 blg, po 4 tygodniach 2,5. Stwierdziłem że jeszcze poczekam i dopiero dzisiaj po świętach miałem czas zabutelkować. Nie wykluczam błędu pomiaru - mój ballingomierz ostatnio dziwne wyniki pokazuje, ale wolałem po tych 2 tygodniach jeszcze poczekać.

 

Też uważam że po takim czasie cicha jest bez sensu, piwo jest stabilne i wyklarowane (niby;) ).

Zobaczymy co będzie po 2 tygodniach. Na razie smak dla mnie - daltonisty sensorycznego - całkiem ok.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.