Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Czegoś tu nie rozumiem . Zawsze wszyscy są upominani , żeby zrobić powtarzalne pomiary blg i wtedy dopiero będzie wiadomo , że fermentacja jest zakończona . Tutaj nagle wszyscy na podstawie zdjęcia i 10 dni fermentacji oceniają , że się zakończyła . Gdzie tu konsekwencja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Przecież nikt nie każe butelkować, tylko przelać na cichą. Wtedy ew. dofermentuje co ma dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Niemniej jednak ja byłbym za porządnym dofermentowaniem na burzliwej a z czystej ciekawości sprawdził blg . Jak się ustabilizuje to cicha . Na koniec cichej znowu kontrola i dopiero butelki . Ostatnio z konieczności miałem długą burzliwą , później długą cichą i jeszcze na cichej zjechało mimo wydłużonej burzliwej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Znacznie większym błędem jest zbyt późne przelanie na cicha niż nieco za wczesne. Przed przelaniem na cicha w piwie powinno być jeszcze z 1-2°Blg do zjedzenia dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Znacznie większym błędem jest zbyt późne przelanie na cicha niż nieco za wczesne. Przed przelaniem na cicha w piwie powinno być jeszcze z 1-2°Blg do zjedzenia dla drożdży. Chodzi o to żeby powstało trochę CO2 i osłaniało przed kontaktem z tlenem na cichej, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Znacznie większym błędem jest zbyt późne przelanie na cicha niż nieco za wczesne. Przed przelaniem na cicha w piwie powinno być jeszcze z 1-2°Blg do zjedzenia dla drożdży. Ile to jest zbyt późne przelanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Kiedy piwo jest już ostatecznie odfermentowane. Szczególnie dotyczy to górnej fermentacji, względnie wysokiej temperatury i sporej ilości powietrza w fermentorze. Często wtedy do brzeczki dobierają się tlenowce (acetobacter). Dla pełnego piwa górnej fermentacji optimum f. burzliwej to zwykle 4 dni. Edytowane 4 Lutego 2014 przez JacekKocurek bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Chodzi o to żeby powstało trochę CO2 i osłaniało przed kontaktem z tlenem na cichej, tak? Z grubsza rzecz biorąc tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) A co w przypadku gdy wiele osób na forum nie stosuje cichej ( bo np. nie zbierają gęstwy ) ? Przedłużają wtedy burzliwą , chmielą w tym czasie na zimno . To aż tak duży błąd ? Czy większa jest wtedy podatność na infekcje niż przy przelewaniu na cichą ? ( uratowałem OT ) Tylko niech się teraz nie zrobi dyskusja od wyższości św. Bożego Narodzenia nad WielkąNocą ( robić cichą czy nie ) . Odpowiedz mi proszę Jacku ( i inni koledzy ) na moje wątpliwości z tego posta . Edytowane 4 Lutego 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Cicha robi się sama. To etap, nie możesz go wymusić ani załóżmy zatrzymać (nikt chyba nie przerywa specjalnie fermentacji np. siarkowaniem) Cicha jak ją nazywamy zaczyna się sama, kiedy drożdze mają już mało cukru do przerobienia. Przelewanie to coś co należy wykonać gdy piwo jest mocno wysycone CO2, najlepiej gdy już skończy sie fermentacja. Przelwanie w trakcie może sporo spowolnić proces, albo wręcz zatrzymać. Niestety w butelkach się dokończy. Lub nie przelewać wacle, gdy piwo jest niemal klarowne, bo można niepotrzebnie natlenić i w konsekwencji utlenić młode piwo. O czym pisał Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Zalety przelewania na cichą to większa klarowność i mniej efektów autolizy w bukiecie piwa. Wada: zwiększone ryzyko zakażenia. Zbierać można także drożdże po jednoetapowej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Czyli każda wersja ma swoje ''zady i walety'' :-) Generalnie jestem zwolennikiem cichej i tylko w dwóch przypadkach jej nie zrobiłem ( mówię o przelewaniu ) tylko zostawiłem na dłużej w fermentorze . Zobaczymy jakie będą efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Co do autolizy to sensoryk ze mnie żaden, ale w 2 piwach nic takiego nie wyczułem. Jednak ciężko mi zaprzeczyć temu jednoznacznie. Co do klarowności to piwa wyszły mi idealnie klarowne bez przelewania. Tak samo lub nawet lepiej niż z "cichą". Gęstwę też zbierałem. Wszystko było OK. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 poza pilnowaniem temperatury wszyscy szybko odp. ale nikt nie zapytał o temperaturę fermentacji oraz, blg ..../.... Fotki z burzliwej fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 GB no ja akurat o blg zapytałem choć nieco pokrętnie ale jednak :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilone Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Panie i Panowie, Doradźcie mi proszę, Moja żona strąciła ze słoika w którym stoi gęstwa przykrywkę i myślę, że ok doby stała ona nieprzykryta w lodówce. czy w tym czasie było realne zagrożenie, że coś tam się przypałetało? Od razu jak to zobaczyłem to słoik zakryłem i gęstwa wyglądała i pachniała normalnie. ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Wywal. Szkoda ryzykować. Zawsze jak jest jakieś podejrzenie co do zaistnienia zakażenia gęstwy należy ryzyka się pozbyć. Edytowane 6 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Nie wiem czy w ogóle da się jakoś odpowiedzieć na to pytanie, bo na dobrą sprawę to ciężko jest stwierdzić, czy pójdzie w infekcję czy będzie dobre. Wg mnie Biniu ma rację - lepiej stracić gęstwę i wydać 6-10 zł na suche drożdże (albo uśmiechnąć się o gęstwę do kogoś) niż potem wylać całą warkę w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Panie i Panowie, Doradźcie mi proszę, Moja żona strąciła ze słoika w którym stoi gęstwa przykrywkę i myślę, że ok doby stała ona nieprzykryta w lodówce. czy w tym czasie było realne zagrożenie, że coś tam się przypałetało? Od razu jak to zobaczyłem to słoik zakryłem i gęstwa wyglądała i pachniała normalnie. ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? Odczekaj tydzień, płukanka, jeśli nie pojawi się pleśń albo błonka, zapach be to raczej ok., jeśli to wartościowa gęstwa. W innym przypadku papu dla żyjątek w kanale. Może jeszcze ktoś z lepszą wiedzą napisze. Dobre rady zawsze w cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Witajcie, otóż 3 dni temu otworzyłem fermentor żeby sprawdzić blg, piwo jeszcze wykazywało oznaki fermentacji i blg było jeszcze za wysokie, więc zamknąłem i stało sobie dalej. Dzisiaj otwieram wiadro, a tam na powierzchni jakieś białe kropki, a z takim czymś się jeszcze nie spotkałem. Dodam, że jest weizen na drożdżach MauriBrew WEISS - Y1433. Czy mam się czego obawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) To pierwsze i ostatnie zdjęcie jest niepokojące, jaką to ma formę kluski takiej czy bardzie płaskiego krążka, a reszta tych kropek wygląda jak pozostałości po fermentacji. Jakie piwo jest w smaku? I czy pachnie jakoś dziwnie? Co na pierwszym zdjęciu pływa w górnym lewym rogu? Edytowane 7 Lutego 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 To niestety jest już błona bakteryjna, ale jak zabutelkujesz i szybko wypijesz piwo ma szansę wyjść. I faktycznie: co tam pływa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Krewetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Piwo pachnie i smakuje normalnie. Szczerze mówiąc nie wiem co tam pływa, ale też się nad tym zastanawiałem. Co do piwa to pewnie i tak długo nie ustoi, więc napewno się nie zmarnuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 co tam pływa? dróżdż mutant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się