Wersowy Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 musze zrobic sobie jakas miarke do garnka wazelnego co by miec podglad ile po chmieleniu wychodzi brzeczki w litrach Nie lepiej zrobić miarkę na fermentatorze? Co do mierzenia objętości w garnku - ponacinać/zaznaczyć markerem (?) mieszadło i gdy ustawisz je w pionie w garnku służy jako miarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie lepiej zrobić miarkę na fermentatorze? O tym samym pomyślałem... znasz pojemność garnka i jesteś w stanie mniej więcej na oko ocenić ile masz tej zawartości - z resztą o ilości decydujesz jeszcze przed zacieraniem, na etapie doboru zasypu i ilości wody. Również na etapie zacierania i wysładzania masz na to wpływ - możesz rozluźnić zacier, wysłodzić mniej lub więcej. Ważniejsza jest chyba pojemność tego, co trafi już do fermentora - jeśli to masz zwymiarowane, to ilość surowca do refermentacji dobierasz właśnie pod to. Sam się w sobotę złapałem na tym, że zbyt dużo wysłodziłem i potem długo warzyłem, aby zredukować warkę w celu osiągnięcia co najmniej zakładanego Blg. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 musze zrobic sobie jakas miarke do garnka wazelnego co by miec podglad ile po chmieleniu wychodzi brzeczki w litrach Nie lepiej zrobić miarkę na fermentatorze? Co do mierzenia objętości w garnku - ponacinać/zaznaczyć markerem (?) mieszadło i gdy ustawisz je w pionie w garnku służy jako miarka. Jeżeli macie stalowy garnek, to można szybko i trwale wszystko pozaznaczać tym sposobem: http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/etch-permanent-volume-markers-into-your-cooking-pots-using-salt-vinegar-0151657/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 o do mierzenia objętości w garnku - ponacinać/zaznaczyć markerem (?) Polecam lekturę tego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 w sumie z tym mieszadlem to nie glupi pomysl ze sam na to wczesniej nie wpadlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wersowy Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 o do mierzenia objętości w garnku - ponacinać/zaznaczyć markerem (?) Polecam lekturę tego tematu Znam ten temat, lecz chciałem ominąć pytania dotyczące rodzaju garnka, bo podejrzewam, że na emalii to nie zadziała. Proponuję już koniec tematu odnośnie miarek a kontynuowanie tematu infekcji :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasil Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Piwo od sześciu dni na cichej, dodałem sporo chmielu. Przed przelaniem stało 10 dni na burzliwej, BLG zatrzymało się na 4,5 (początokwe 15), wiec przelałem, dodałem chmiel i wtedy fermentacja znowu ruszyła, całkiem raźnie bulgotało (cały czas była ta sama temperatura 19 - 20 stopni). Dzisiaj po 6 dniach cichej przestało bulkać w rurce, więc zmierzyłem BLG, zeszło do 3,5. Ale na powierzchni jest coś jakby lekki korzych i trochę piany na chmielu. W smaku jest chyba ok, nic kwaśnego, kanalizy, siarki, czy innych nieprzyjemnych woni. Czy to jakiś początek infekcji? Będzie coś z tego piwa? To dopiero moja druga warka, więc całą wiedzę o infekcjach czerpię z tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Infekcja dwutlenkiem węgla, przykleja się do chmielu i tworzy pianę. Jak pijalne to nie przejmować się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Infekcja dwutlenkiem węgla, Ja każdą swoją warkę "infekuję" dwutlenkiem węgla bo inaczej by był to tylko odgazowany napój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Z Wikipedii (http://pl.wikipedia....Dwutlenek_węgla): w większych stężeniach dwutlenek węgla jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy, a jego działanie powoduje powstawanie hiperkapni, a co za tym idzie kwasicy oddechowej i w następstwie obrzęku mózgu. Celowe dodawanie dwutlenku węgla może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ile łyżeczek dajesz na 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) (Infekcja dwutlenkiem - mam zakażone wszystkie piwa ) Nie wiem dlaczego to nie poleciało w kosmos... Hiperkapnia – u człowieka stan podwyższonego ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla (pCO2) we krwi powyżej 45 mm Hg (6,0 kPa). Najczęstszymi przyczynami hiperkapnii są: utrudniona wymiana gazowa bezdech obturacja (zwężenie) dróg oddechowych blok pęcherzykowo-włośniczkowy niewydolność krążenia [*]zwiększone stężenie CO2 we wdychanym powietrzu Oddychasz żołądkiem??? Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Infekcja dwutlenkiem węgla, przykleja się do chmielu i tworzy pianę. Jak pijalne to nie przejmować się... Z Wikipedii (http://pl.wikipedia....Dwutlenek_węgla): w większych stężeniach dwutlenek węgla jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy, a jego działanie powoduje powstawanie hiperkapni, a co za tym idzie kwasicy oddechowej i w następstwie obrzęku mózgu. Celowe dodawanie dwutlenku węgla może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ile łyżeczek dajesz na 20l? Proszę o zaprzestanie pisania takich bzdur na forum bo ktoś jeszcze gotów w to uwierzyć. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Oddychasz żołądkiem??? Oddychać nie, ale odbije mi się czasami. Proszę o zaprzestanie pisania takich bzdur na forum bo ktoś jeszcze gotów w to uwierzyć. Ja tego nie wymyśliłem, ja to w Wikipedii znalazłem. W Internecie pisali to rację majom . A na serio, to chciałbym zobaczyć jak ktoś łyżeczką dwutlenek węgla do fermentora dodaje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Wyngiel to tylko widłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 chciałbym zobaczyć jak ktoś łyżeczką dwutlenek węgla do fermentora dodaje a może być skruszony "suchy lód"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 a może być skruszony "suchy lód"? Łyżeczką nie szuflą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasil Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja tu na poważnie, a Wy mi takie odpowiedzi dajecie Bałem się, że się jakaś błona robi na powierzchni, ale w sumie racja, to trochę wygląda jak taka resztka piany, która zostaje jak się za wolno pije piwo Zabutelkuję, jak wybuchnie albo skiśnie, to będzie na was Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Zasil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A......... jak na nas to wylej :-P :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zasil, jestem pewny, że przez najbliższe kilka warek nie wykonasz chmielenia na zimno . Jeszcze nie chmieliłem tak więc może bym zrobił test? Czytam na ten temat ostatnio, obym nie trafił tu z pytaniem 'o jeju, co to?' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A co tu czytać? sypiesz i heja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Tomato, kiedyś kupiłem puszkę Mistrz Śladek i tam był osobno chmiel. Instrukcja była aby 1 h gotować i dodać herbatkę. Piwo wyszło dobre. W temacie zimnego chmielenia na cichą są różne tzw szkoły, albo sypnąć i heja albo ugotować herbatkę, jakieś pończochy, worki itd. Zasil, jeśli możesz to daj znać za jakiś czas jakie piwo Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Ostatnio na swoim APA chmieliłem na zimno herbatką, ale nie gotowałem chmielu - zalałem wrzątkiem 25g Mosaic'a. Aromat jest fajny, jak na 25g chmielu na zimno to uważam, że jest bardzo bogaty, natomiast mam wrażenie, że goryczkę to trochę podbiło - trzeba uwzględnić poprawkę. Sposób o tyle fajny, że żadnych chmielin nie ma w fermentorze Ale to nie ten temat - tu jest więcej: http://www.piwo.org/..._20#entry264576 Jako, że kolega z Kielc, chętnie udostępnię to APA do degustacji - daj znać jak będziesz zainteresowany Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Herbatką to możesz sobie "wyłączenie palnika" zastąpić. Albo wirpul. Chmiel ma pełno różnych olejków i każdy paruje w innej temperaturze. I nawet tak niskich jak 40st. Aby nie było goryczki trzeba schłodzić wodę do 80st i dopiero wtedy parzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Po 15 godzinach od dodania drożdży - Mauribrew Lager 497 ok 15 stopni. Wszystko w porządku, czy cuś tam jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nigdy tych drożdżaków nie używałem, ale jak na moje oko, jak najbardziej wszystko OK Jaka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się