olo333 Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Próbka FFT ma prawo złapać infekcję, co mi się już zdażało wielekrotnie. Ale jeżeli źrodłem tej infekcji nie była ta sama zakażona gęstwa, to malo prawdopodobne, by to smo się działo w fermentatorze. A skoro piszesz, że nawet w smaku tej próbki nie było nic niepokojącego, to po co się martwić się zawczasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Bo czasami lubię się martwić zawczasu i potrzebuję, aby ktoś mnie uspokoił. Dziękuję zatem za wszystkie odpowiedzi Jestem początkujący i pewnie przez jakiś czas coś jeszcze będzie mącić mój spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 U mnie w stoucie na s-04 (10blg), z początku zapach był miły, czekoladowy, potem przeszedł w kwaśne jajco, teraz jest spokój. Wyluzuj ziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admg Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Witam, Otworzyłem wiaderko pierwszy raz po 7 dniach i mam coś takiego jak w załącznikach. BLG spadło z 12 na 5, smakuje jak wygazowane piwo, chyba nie czuć kwasu, chociaż mogę się nie znać bo to moje pierwsze piwko. Czy te grudki na powierzchni to mogą być po prostu drożdże? Użyłem S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 te grudki to jak najbardziej drożdże, jednak moją uwagę zwracają te białawe plamki - czy to czasem nie są błonki/film zakażenia bakteryjnego? niestety niewyraźnie to widać ale pierwsze moje wrażenie to infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admg Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 te grudki to jak najbardziej drożdże, jednak moją uwagę zwracają te białawe plamki - czy to czasem nie są błonki/film zakażenia bakteryjnego? niestety niewyraźnie to widać ale pierwsze moje wrażenie to infekcja... Jeśli chodzi o to na dole, to tam nie ma białych plamek, prześwietliły się te "grudki" od lampy błyskowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 S-04 tak mają. Wygląd jak najbardziej OK. Jeśli zapach jest dobry to nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado2000 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Moja 6 warka z pierwszymi kłopotami - Muntos IPA Bitter nastawiony 06 czerwca . Skałd 1,8 kg BREWKIT i 1,7 kg ekstrakt słodowy ciemny (13,5 BLg wyjściowe). Piwko przepracowało 2 dni ze sporą pianą i uspokoiło się po 7 dniach . Zbadałem BLg 8,5 . Czekam do dziś spadło na 5,5 ale jest mętne i w dodatku piana pojawiła się w niewielkiej ilości.Na dnie widać trochę osadu , ale jest go mniej niż zawsze. Moje pytanie brzmi : czy można dodać innych drożdży dla wznowienia fermentacji i ile czasu ewentualnie czekać na spadek aby wsad się nie zniszczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jaka temperatura fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Na jakich fermentujesz? I jaka temp? Jesteś pewny, że areometr poprawnie wskazuje? Sprawdzałeś go na czystej wodzie w temperaturze 20* C? Karteczka ze skalą lubi się obsunąć czasem. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado2000 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Star drożdży 29,5 , obecnie w pomieszczeniu 21 , ale bywa że rano słoneczko go podgrzeje ze 2 stopnie. Piwko jest mętne i zapach ma raczej słuszny, tylko szkoda byłoby go stracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Spróbuj napowietrzyć piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Najlepiej by było, jakbyś nam powiedział, w jakich temperaturach fermentuje twoje piwo i jakich drożdży użyłeś. Właśnie, jak BLG mimo wszystko spada, to znaczy, że jeszcze fermentuje. Nie ruszaj nic i nie grzeb, zmierz BLG za parę dni. Jeżeli uważasz, że fermentacja ustała, możesz pokołysać fermentorem, możesz podnieść temperaturę... Chociaż moim zdaniem trwa to tak długo, bo prawdopodobnie nie napowietrzyłeś odpowiednio brzeczki. Na koniec - dlaczego uznałeś, że wpis o powolnej fermentacji będzie się nadawał do tematu o infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado2000 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Piwko stoi w temperaturze stałej tj. 21 stopni użyłem saszetki z drożdzami z puszki i faktem jest że jeszcze nie znam tego terminu napowietrzanie brzeczki. Przestraszyłem się pojewiającej się dzisiaj rano piany , pomyślałem że coś się psuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%). Każdy szczep drożdży ma inne wymaganie, ale zwykle wystarcza 8 ppm tlenu w brzeczce (dla lagerów lepiej by było trochę więcej - 10 ppm). W praktyce domowej stosujemy metody napowietrzania ręczne, pompkę akwaryjną, lub tlen. Metody ręczne to: nalewanie z pewnej wysokości przy dekantacji (rozchlapywanie), mieszanie w fermentorze łyżką cedzakową, przelewanie kilkukrotne z fermentora do fermentora, i wreszcie kołysanie zamkniętym fermentorem. Ta ostatnia metoda daje najlepsze i najszybsze rezultaty i jest godna polecenia. Należy kołysać fermentorem przez 5 minut, dla ułatwienia można pod fermentor podłożyć np. piłkę. Trzeba pamiętać o dezynfekcji pokrywki! Pompka akwaryjna jest eleganckim sposobem, ale wymaga inwestycji w sprzęt i jej efektywność wcale nie jest wyższa od metod ręcznych (szczególnie kołysania). Użycie tlenu jest jedyną metodą na prawidłowe natlenienie niektórych piw (przy pomocy powietrza nie da się uzyskać lepszego natlenienia niż 8 ppm, a w piwach mocnych jeszcze mniej). Wadą tlenu jest koszt inwestycji (choć nie jest tak bardzo wysoki, butla kosztuje ok. 200 zł, można poradzić sobie bez reduktora - wystarczy przewiercony korek od wina, wężyk i kamień napowietrzający), konieczność zachowania BHP - tlen jest bardzo palny, czasem wręcz wybuchowy (np. jeżeli stosujemy reduktor musi on być dopuszczony do kontaktu z tlenem!) i możliwość nadmiernego natlenienia brzeczki. Natleniamy przy pomocy kamienia akwaryjnego, 1-3 minuty niewielkiego przepływu. Kamień akwaryjny szybko się zużywa i łatwo infekuje, należy go wymieniać co kilka napowietrzeń; ideałem jest nowy kamień dla każdej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Każdy szczep drożdży ma inne wymaganie, ale zwykle wystarcza 8 ppm tlenu w brzeczce (dla lagerów lepiej by było trochę więcej - 10 ppm). Ojej, a ja miałem 7,8 ppm tlenu w brzeczce Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 To jest cytat z wiki proszę uwagi kierować do autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 To jest cytat z wiki proszę uwagi kierować do autora Bez nerw , to był żart. Chociaż zagadnienie cytowania obcych tekstów warte jest rozważań. Przede wszystkim cytaty powinny być dodatkiem do własnych tekstów, nie być główną treścią. To po pierwsze. Po drugie, powinny być odpowiednio oznaczone. Przyjmuje się branie cytatów w cudzysłów. I wreszcie po trzecie i chyba najważniejsze, powinno się podawać autora, lub źródło z którego się korzysta. Jeśli warunków tych się nie spełnia, to tekst jest uznawany za plagiat, a często również za przestępstwo (łamanie praw autorskich). To tak gwoli ścisłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli warunków tych się nie spełnia, to tekst jest uznawany za plagiat, a często również za przestępstwo (łamanie praw autorskich). Mam czekać rano na CBA ? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Mam czekać rano na CBA ? Pakuj szczoteczkę Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 A dopuściłeś się korupcji ? Nie wydaje mi się, aby ten organ się zajmował plagiatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Cholera wie pod co to podciągną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Do Piter. Jak do zamkniętego fermentora dostaje się powietrze , wystarczy to co jest pod pokrywą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Do Piter. Jak do zamkniętego fermentora dostaje się powietrze , wystarczy to co jest pod pokrywą? Nie rozumiem pytania Edytowane 26 Czerwca 2013 przez piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Chodzi mu o napowietrzanie. Tak wystarczy te 5 litrów powietrza jakie zostaną po przelaniu brzeczki do fermentora. Ogólnie chyba, aby uzyskać 8 ppm trzeba rozpuścić 0,6 L. (Ja nie liczyłem tego, gdzies przeczytałem). Przelewamy z góry, potem 4-5 minut trzęsiemy i jest napowietrzenie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się