war3333 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Dzięki za odpowiedź - ja też jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Minęły już ponad trzy tygodnie i w piątek planuje rozlew jeśli będzie co rozlewać. Ekstrakt 14blg przy pomiarze odfermentowało do 3,5 ale prawdę powiedziawszy było to prawie 3blg. Mierzone w 20 stopniach i próbka dwa razy przelana na wszelki wypadek aby odgazować. Fermentowało na początku w 16 stopniach i później skok do 18 i ta temperatura utrzymana do końca z małymi wahaniami jednego stopnia. Zacierane było na słodko więc tym bardziej dobry wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Witam. Można po tym zdjęciu wywnioskować czy to infekcja ? Edytowane 28 Września 2016 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Tak to infekcja. Czym? Nie wiadomo albo dzikie drożdże albo bakterie Co robić twoja decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Ok wyleje to, bo smakuje też jakoś dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Jak masz destylator to polecam przepuścić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Witajcie, szybkie pytanie : moja pierwsza warka, brewkit, drozdze po amatorsku zadane (w zeszla niedziele) w chyba za wysokiej trmperarturze, mimo ze doklejany termometr pokazywal 28 stopni, dzis przyjezdzam do domu, nalewam w menzurke zeby sprawdzic blg... zapach wina dosyc mocny, w smaku duze nachmielenie (piwo typu australian ale). Bedzie cos z tego czy do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Witajcie, szybkie pytanie : moja pierwsza warka, brewkit, drozdze po amatorsku zadane (w zeszla niedziele) w chyba za wysokiej trmperarturze, mimo ze doklejany termometr pokazywal 28 stopni, dzis przyjezdzam do domu, nalewam w menzurke zeby sprawdzic blg... zapach wina dosyc mocny, w smaku duze nachmielenie (piwo typu australian ale). Bedzie cos z tego czy do wylania? Jeżeli nie ma na powierzchni filmu ani żadnych podejrzanych narośli, a piwo samo w sobie smakuje dobrze to powinno być dobrze. Fermentujące piwo zwykle nieciekawie pachnie, zwłaszcza na początku fermentacji. Zostaw je w spokoju niech sobie fermentuje. Na wylanie zawsze jest czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 @jkx6 czyli proponujesz zeby jeszcze postalo? Jutro juz wyjezdzam i planowalem rozlewac (minalby tydzien) .jak postoi jeszcze tydzien to nic sie nie stanie? Nawet jesli fermentacja sie zakonczy ? (Nie chce przlewac na cicha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Zdecydowanie niech postoi. Tydzień fermentacji to prosta droga do granatów. Jeżeli zostawisz je jeszcze tydzień z drożdżami powinno być dobrze, a najlepiej z dwa tygodnie. Co do przelewania, jeżeli nie chmielisz i nie zbierasz gęstwy to nie ma sensu przelewać. Niech sobie stoi w jednym wiadrze, dobrze mu to zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Chcialbym jeszcze otworzyc pokrywe zeby sprawdzic jak to wyglada i przy okazji umyc rurke fermentacyjna bo wpadlo tam kilka muszek. Jakies srodki ostroznosci nalezy zachowac? GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Chcialbym jeszcze otworzyc pokrywe zeby sprawdzic jak to wyglada i przy okazji umyc rurke fermentacyjna bo wpadlo tam kilka muszek. Jakies srodki ostroznosci nalezy zachowac? To nie jest temat na takie dyskusje. Nie róbmy offtopu. Nie otwieraj wiadra, a woda w rurce właśnie po to jest żeby jak coś wpadnie to do wody, a nie do piwa. Dolej do niej co najwyżej trochę spirytusu żeby w razie zassania wody podczas podnoszenia wiadra żadne paskudztwa z muszek się nie przelały do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 To w koncu otwierac czy nie? hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Kolejne pytanie z cyklu "Czy to infekcja?" Warka numer 1 i niestety w sobotę podczas przenoszenia fermentora miałem mały wypadek. Dzisiaj chciałem zmierzyć BLG po 2,5 tygodnia fermentacji i oto co zobaczyłem. Co wy na to? Piwo stoi na drożdżach. Na cichą nie zlewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Wygląda OK. Jak smakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Nieźle nawet. Kwacha nie ma, a pachnie pięknie. Edytowane 5 Października 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Wracam ze swoim problemem sprzed kilku postów wyżej. Zapach się trochę poprawił, ale nadal czuć wino, nie piwo. Blg zostaje już na poziomie 2 i nie spada. W smaku czuć kwaskowatość. Nie chcę tego wylewać ponieważ jest to pierwsza warka więc chciałbym przejść cały proces butelkowania. Ojciec mówi, że jemu smakuje.... Nie potrujemy się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Wracam ze swoim problemem sprzed kilku postów wyżej. Zapach się trochę poprawił, ale nadal czuć wino, nie piwo. Blg zostaje już na poziomie 2 i nie spada. W smaku czuć kwaskowatość. Nie chcę tego wylewać ponieważ jest to pierwsza warka więc chciałbym przejść cały proces butelkowania. Ojciec mówi, że jemu smakuje.... Nie potrujemy się? Moje pierwsze piwo też było z brewkitu, też drożdże zadane w za wysokiej temperaturze. Mocny aromat jakby winny, bez aromatów około rozpuszczalnikowych na szczęście. Później doszedłem do tego, że to heksanian etylu, czyli aromat czerwonego, dojrzałego jabłka. Piwo długo nie schodziło, aż w lecie zabrakło mi jakiegokolwiek innego i nawet polubiłem to jabłuszko. Dopiłem do końca i przynajmniej do dzisiaj jestem jeszcze żywy. Nie wiem czy ten związek jest szkodliwy, ale nie otrułem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Ja w 10 dniu fermentacji burzliwej otworzyłem fermentor i poczułem winno ale zapach znikł po paru dniach. Dostałem odp. że podczas fermentowania różne związki się wydzielają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Jasne, ale u mnie fermentacja się skończyła i nadal jest to zapach wina a nie piwa. W smaku jedynie czuc chmielowa goryczke, ale tez kwaskowatosc. Drozdze były niestety zadane przy 30 st z powodu niecierpliwosci i przeklaman termometra, ktory pokazywal niby 28. Teraz wiem, ze lepiej nawet zadac drozdze w dolnych widelkach zakresu pracy drozdzy a pozniej ocieplic do optymalnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Otworzylem... moim oczom ukazalo sie takie cos. Pachnie sfermentowanym jablkiem. Ojciec chce zeby mu to przelac bo mu smakuje... co sadzicie? Edytowane 9 Października 2016 przez bocian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Spoko ojciec. Synek nie poczytał, kwacha uwarzył to przynajmniej ojciec sie napije Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Poczytal, poczytal, ale nie w sposob wszystko ogarnac i zapamietac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czy przy dezynfekcji NaOH trzeba koniecznie przemywać roztworem kwasu czy wystarczy ciepła woda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Wystarczy dokładne splukanie wodą. Ps. NaOH nie służy do dezynfekcji. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Jak to , NaOH , soda kaustyczna, nie jest środkiem odkażającym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się