udarr Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ile i jakie zadałeś drożdże, w jaki sposób, jak i czy natleniałeś, objętość brzeczki, temperatura brzeczki podczas zadawania drożdży, temperatura fermentującej brzeczki, czy temperatura była stabilna, czy poza nieprzyjemną goryczą są jeszcze jakieś objawy np. obcy aromat, silne zmętnienie, błona na powierzchni itd? I przede wszystkim - po co mierzyłeś blg po 5 dniach, może też wcześniej? Być może to nie infekcja tylko fermentacja stanęła z powodu jakiegoś błędu, w środku burzliwej piwo ma prawo być niedobre, w połączeniu z fuzlami to już na pewno goryczka może być nieprzyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Cześć. Ile dałeś laktozy? I jak zacierałeś? Smak młodego piwa zawsze jest inny niż gotowego produktu. Często właśnie czuć szorstką goryczkę w zielonym piwie. A może po prostu dałeś za dużo chmielu na goryczkę? Jeśli nie robi się kwaśne, nie ma innych nieprzyjemnych zapachów i smaków to infekcję poważną bym wykluczył. Zazwyczaj piwo zainfekowane jakimś cholerstwem schodzi niżej, nie zatrzymuje fermentacji. Co do przeziębienia Twojego i zasysania ustami to ja nie wiem czy takie bakterie przedostają się i przeżywają w piwie... Ale chyba nie.? Czas na kanał jest kiedy ewidentnie stwierdzisz infekcje i piwo Ci nie smakuje tak, że nie dasz rady wypić. Spokojnie czekaj, cierpiliwość cnotą piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizw Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ile i jakie zadałeś drożdże, w jaki sposób, jak i czy natleniałeś, objętość brzeczki, temperatura brzeczki podczas zadawania drożdży, temperatura fermentującej brzeczki, czy temperatura była stabilna, czy poza nieprzyjemną goryczą są jeszcze jakieś objawy np. obcy aromat, silne zmętnienie, błona na powierzchni itd? I przede wszystkim - po co mierzyłeś blg po 5 dniach, może też wcześniej? Być może to nie infekcja tylko fermentacja stanęła z powodu jakiegoś błędu, w środku burzliwej piwo ma prawo być niedobre, w połączeniu z fuzlami to już na pewno goryczka może być nieprzyjemna. S-04 saszetka wcześniej uwodnione, natlenione poprzez rozchlapywanie z wysokości, temperatura brzeczki około 22-23 stopnie, fermentacja w zakresie 19-22, głownie 20. blg mierzyłem właśnie po ty by sprawdzić stan fermentacji. A do środka z zasady nie zaglądam bo i po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizw Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Cześć. Ile dałeś laktozy? I jak zacierałeś? Smak młodego piwa zawsze jest inny niż gotowego produktu. Często właśnie czuć szorstką goryczkę w zielonym piwie. A może po prostu dałeś za dużo chmielu na goryczkę? Jeśli nie robi się kwaśne, nie ma innych nieprzyjemnych zapachów i smaków to infekcję poważną bym wykluczył. Zazwyczaj piwo zainfekowane jakimś cholerstwem schodzi niżej, nie zatrzymuje fermentacji. Co do przeziębienia Twojego i zasysania ustami to ja nie wiem czy takie bakterie przedostają się i przeżywają w piwie... Ale chyba nie.? Czas na kanał jest kiedy ewidentnie stwierdzisz infekcje i piwo Ci nie smakuje tak, że nie dasz rady wypić. Spokojnie czekaj, cierpiliwość cnotą piwowarów. 500 g, zacieranie na lenia 67 stopni. Chmielu śmiesznie mało bo 25g Northdown'a. Wiem, że walory smakowe i zapachowe ( brown ale pachniał mi jak młode wino) ewoluują w trakcie fermentacji, ale tutaj jest aż wykręcająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Do kanalizy to zawsze zdążysz wylać. Zakręć trochę wiadrem żeby poderwać drożdże i sprawdź co się dzieje za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Do kanalizy to zawsze zdążysz wylać. Zakręć trochę wiadrem żeby poderwać drożdże i sprawdź co się dzieje za kilka dni. Popieram A goryczka taka nieprzyjemna może od słodów palonych? dużo ich dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizw Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Do kanalizy to zawsze zdążysz wylać. Zakręć trochę wiadrem żeby poderwać drożdże i sprawdź co się dzieje za kilka dni. Popieram A goryczka taka nieprzyjemna może od słodów palonych? dużo ich dałeś? Słód karmelowy ciemny 0,4kg Jęczmień palony 0,2kg ( całość na 10min) Ale tu chyba bardziej bym się spodziewał kwaskowości niż goryczy od przesadzenia z z ciemnymi słodami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Słód karmelowy ciemny 0,4kg Jęczmień palony 0,2kg To jest okej. W takim razie palone to nie powód. Ciemne słody dają kwasowość, ale też w za dużej ilości gorycz i popiół i spalenizne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tylko gorycz lekarstwa? Czy może też posmak taki aptekowy? Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizw Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Tylko gorycz lekarstwa? Czy może też posmak taki aptekowy? Specjalnie nie użyłem terminu apteka - gdyż nie chce by to coś sugerowało na 100% (często przywoływaną infekcję). Nie byłem na kursach sensorycznych i nie wiem czy moje "lekarstwo" to "apteka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Niektórzy też mówią że to jest taki sterylny zapach szpitala. Ja to miałem parę razy - wylałem ok 70l piwa - brak jakiej kolejek błony itp tylko zapach i smak taki sterylny. Zidentyfikowano jako chlorofenol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Chlorofenol z opisu - nie musi on powstawać z bakterii, a w 90% odpowiadają za niego dzikie drożdże, których gołym okiem nie odróżnisz często od zwykłych drożdży. W wielu infekcjach błona nie musi powstawać, sam się boleśnie przekonałem o chlorofenolu w Brett APA gdy drożdże mi 4 dni nie ruszyły, wyszedł na bardzo wysokim poziomie. Jest to zapach który się nie redukuje piwo z nim niestety do klopa bo nic dobrego nie będzie z nim. Daj może też spróbować jakiemuś piwowarowi z okolicy, jeżeli nie do końca potrafisz zidentyfikować ten aromat. mizw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Potwierdzam po paru miesiącach w butelce chlorofenol zostaje, a czasami nawet się powiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Panowie i Panie, pomocy. Wydaje mi sie ze moje piwo zlapalo infekcje. To moja czwarta warka z puszki. Piwo jakie nastawilem to Coopers Pilsener, zadalem inne drozdze niz te z zestawu. Kupilem Mangrove Jacks Bohemian Lager M84 - dwie paczki. Dodalem takze wywaru z tzw. Flavapak Lager (https://www.stonehelm.co.uk/BeerSupplements/FlavapakLager) w celu ulepszenia smaku i aromatu. Piwo nastwione w sobote 22.10.16. Pyrkalo sobie w temperturze 11 stopni. Dzis sie przyjrzalem i zobaczylem cos dziwnego. Wylowilem to i sprobowalem. Nic nie smierdzialo, wiec przetestowalem to smakowo. Bardzo goryczkowy smak, gorzki. Piwo smakuje normalnie jak na piwo po 5 dniach fermentacji. Edytowane 27 Października 2016 przez kris81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Wszystko jest ok, pohamuj ciekawość i nie otwieraj więcej wiadra bez potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Gratulacje wyłowiłeś drożdże Jak wyżej nie panikuj, fermentuj normalnie - piwo czasem dziwnie pachnie podczas fermentacji, nie zaglądaj i mieszaj fermentorem, bo drożdże lubią spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Ja nie zagladam tam, raz tylko otworzylem bo spanikowalem ze infekcja. Na szczescie nie byly to drozdze tylko kawalek/zlepek "ulepszacza" smaku i aromatu. Jednym slowem byl to kawalek z Flavapaka, czyli goryczka. Drozdzy moglo byc troche dookola tego ulepka, ale na 21 litrow zadalem 20 gram drodzy wiec powinny dac rade. Edytowane 27 Października 2016 przez kris81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Ja nie zagladam tam, raz tylko otworzylem bo spanikowalem ze infekcja. Na szczescie nie byly to drozdze tylko kawalek/zlepek "ulepszacza" smaku i aromatu. Jednym slowem byl to kawalek z Flavapaka, czyli goryczka. Drozdzy moglo byc troche dookola tego ulepka, ale na 21 litrow zadalem 20 gram drodzy wiec powinny dac rade. No dobra ale zaglądnąłeś i mogłeś dostarczyć florę bakteryjną kolejną do piwa! Busted! Da radę zostaw w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jednym slowem byl to kawalek z Flavapaka, czyli goryczka Gratulacje! Złapałeś goryczkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 BuDeX a skad moglem wiedziec? Grzecznie pytam bo nie mam jeszcze doswiadczenia. Gratulacje mi nie potrzebne tylko odpowiedz na zadanie pytanie. Simple. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnDr3w90 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam, jestem Andrzej i jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Mianowicie chodzi o moje piwo a raczej o infekcje ( chyba) jaką złapało. Brzeczka po gotowaniu szybko schłodzona, zadane drożdże i po tygodniu ładnej fermentacji przelane na cichą i dodany chmiel. 3 dni temu byłem w piwnicy i wszystko było okej a dziś zachodzę i chcę rozlewać a tu psikus takie oto białe coś na powierzchni wraz z bąbelkami powietrza. Zastanawiam się czy to nie jest przez to że temperatura w piwnicy poszła w górę z 19 na 23 stopnie. Prosiłbym o pomoc w zweryfikowaniu czy to zakażenie i jakie oraz czy piwko do kanału musi iść. Dodam że po skończeniu robienia piwa dopadła mnie gorączka więc możliwe że to zakażenie poszło ode mnie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Wygląda na zakażenie, choć zdjęcia kiepskie. Jak smakuje dobrze to butelkuj, jak nie to do kibla. Podniesienie temperatury nie powoduje infekcji. Wirusy infekujące ludzi też nie. AnDr3w90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Witam, 2 dzień burzliwej. Pierwszy raz widzę takie bąble czy wszystko OK? Drożdże Danstar Nottingham temperatura fermentacji 19-21 C* Dry Stout Edytowane 1 Listopada 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Pierwszy raz widzę takie bąble mało widziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Pierwszy raz widzę takie bąble mało widziałeś A no mało To moja 3 warka z zacieraniem dopiero. Jestem na początku nauki z zachowania konkretnych drożdżaków. Tych używam pierwszy raz i wymieniając peta w lodówce trochę się zaniepokoiłem Czyli puki co OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się