Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Spotkalo mnie cos nastepujacego

 

piwo: APA 20litrow

zatarte ze slodow, podzielone na pol, nachmielone na dwa sposoby, wychlodzone naturalnie na balkonie, nastepnego dnia rano zadane zrehydratyzowane US05 po polowie, fermentowane w 21°C

 

- po tygodniu przelane na cicha, pachnialo ladnie

- cichej 2 tyg, 48h przed rozlewem nachmielone na zimno, chmiel w siatkach z obciaznikiem (wygotowana siatka i spodek obciazajacy i sznurek do wiazania), pachnialo ladnie. trzeba przyznac ze w jednym z wiaderek jeszcz jakby te gluty drozdzowe unosily sie w piwie

- przy rozlewie pachnialy obydwa wiadra ladnie, w tym jednym dalej troche glutow. zlane z fermetora do pojeminika z kranikiem ( gluty odfiltrowane)

- rozlane do butelek z wiadra z kranikiem + wezyk + rurka z zaworkiem grawitacyjnym. cukier zadawany miarka do butelek na dno, koncowka degustowana pachnialo ladnie chmielami,

 

po 2 tyg od butelkowania otworzylem jedno piwko (z tego wiadra co kiedys mialo gluty) i rozlalem do szkla. wyglad ok, wszystkie osady w butelce byly na dnie, kolor ok, piana ladna, nagazowanie ok i wyczuwam siarkowodor/kanal - nie potrafie rozroznic :( po chwili aromat ulatuje i da sie normalnie pic, smakuje jak piwo, no ale aromatu chmielowego za bardzo nie ma

 

co to moze byc i co mnie czeka?

- infekcja?

- stres drozdzy? a jesli tak to jak do niego doprowadzilem?

Edytowane przez paffik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

co to moze byc i co mnie czeka? - infekcja? - stres drozdzy? a jesli tak to jak do niego doprowadzilem?

 

Raczej infekcja. Kiedyś miałem coś podobnego (2 warka) na początku wszystko ładnie pięknie, potem w butelkach siarkowodór i z czasem kwaśniało. Póki nie było kwaśne i tak mocno nie śmierdziało dało się wypić, potem tylko kanał.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzis z tej samej warki przynioslem losowa butelke 0,5l i wszystko bylo ok jak na 2tygodniowe piwo i wypilem ja ze smakiem

 

Po "kilku z rzędu" tak czasami bywa, że wad się nie czuje :) Kontroluj te piwka, może jednak nie ma infekcji i ładnie piwo się ułoży i będzie smakować. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak myjecie, dezynfekujecie fermentor po zakażonej brzeczce?

Czy wystarczy samo umycie płynem do garów, przelanie wrzątkiem a przed kolejna warką odkażenie OXI?

 

Ja myję sprzęt NaOH w zasadzie po każdym użyciu sprzętu.

W ogóle ta cudowna substancja jest bardzo przydatna w domu i stałem się jej wielkim fanem odkąd warzę.

Płynu do mycia naczyń to w ogóle bym nie używał do sprzętu piwowarskiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

czy gruba infekcja testowej próbki odfermentowania ma wpływ na większe odfermentowanie tej próbki w stosunku do piwa fermentującego  ???

Otóż 23.10.2016 uwarzyłem Brown Portera, zacieranie: 52st - 10', 62st - 30', 72st - 30', 78st - 5', drożdże: 130 ml świeżutkiej gęstwy po WLP 007 - pierwsze pokolenie, zadane do 22l brzeczki ok. 16 BRIX. Fermentacja: w pierwszym tygodniu stopniowo podnoszona temperatura od 15st do 20st, i od wtedy do teraz stoi w 20 st.

Właśnie zmierzyłem piwo z fermentora i wyszło ok. 9,5 BRIX, tj. ok. 4,9 BLG, a próbka testowa ma ok. 5,4 BRIX, tj. 1,35 BLG. Na próbce był gruby kożuch syfu, nawet zielony. Czy to ma wpływ na to, że bardziej odfermentuje ??

Jeszcze zasyp:

pale ale 2kg

monachijski typ 1 2kg

brown 1kg

crystal II 200g

caraaroma 200g

kawowy 200g

czekoladowy ciemny 200g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.