Koora Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Nie bądź taki skromny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 16 godzin temu, Oskaliber napisał: Autoliza (i tak samo wszelkie utlenienia) to nie musi być mityczna pechowa butelka, tylko to są wady nagminnie generowane przez kurierów. Wystarczy, że zaledwie kilka godzin się piwo pogrzeje na pace u kuriera w 60 stopniach i gotowe. Takie niestety uroki konkursów organizowanych latem. Dokładnie tak jak piszesz z kurierami. Ja pakując swoje piwa planowałem wpakować do środka trzy 500ml PET-y z lodem, ale zabrakło miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 2 godziny temu, przegalin napisał: U mnie chyba szczęście początkującego, znaczy warek kilkadziesiąt zrobionych ale konkurs pierwszy Do finału przeszło, mega zadowolony jestem. A jaki styl robiłeś? No i na czym? Tzn na jakim szczepie? Teraz pasowałoby podjechać i zobaczyć jak robisz tzn technicznie krok po kroku i uczyć się dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 17 minut temu, Piotr Ba napisał: A jaki styl robiłeś? No i na czym? Tzn na jakim szczepie? Teraz pasowałoby podjechać i zobaczyć jak robisz tzn technicznie krok po kroku i uczyć się dalej. Imperial IPA, na suchych US05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 30.05.2022 o 22:23, Piotr Ba napisał: Chyba większość wysyła kurierem a nie osobiscie jedzie do Cieszyna. Tylko jest różnica czy kurier odbierze Ci paczkę o 13 i potem z nią cały dzień jeździ po mieście czy o 18 i zaraz zawija do sortowni. Albo czy trafi się cieplejszy/mniej pochmurny czy zimniejszy/bardziej pochmurny dzień. Czy położą paczkę gdzieś na słońcu czy w cieniu. To jest loteria niestety. W dniu 30.05.2022 o 22:23, Piotr Ba napisał: Czy trudny styl nie zgodzę sie, jest fajny i łatwy styl bo nie ma widełek żeby coś więcej recepturze zrobić inaczej i tak samo konkurencja też wiele nie może zakombinować To jest ekstremalnie trudny styl. Tak jak pilsa uważa się za mityczny styl pokazującego kunszt piwowara, tak Kolsch jest jeszcze trudniejszy, bo nie dość, że każdy najmniejszy błąd techniczny wychodzi jak na dłoni (podobnie jak w lagerach), to jeszcze do tego każda najmniejsza rozbieżność w balansie słód/chmiel/estry powoduje, że przestaje być stylowy. A prawidłowy zakres tych cech jest bardzo wąski. Pilsy istnieją bardziej słodowe, bardziej chmielowe i oba mogą być w stylu, a w Kolschu wszystko musi być w punkt. Do tego różne szczepy kolschowe wbrew pozorom mają dosyć duże rozbieżności w swoich najlepszych zakresach temperatur i trzeba umieć każdy szczep odpowiednio poprowadzić, żeby dostać prawidłowe estry na prawidłowym poziomie. Nie wspominam już nawet o całej zabawie z lagerowaniem i klarowaniem. Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Oskaliber Mateusz Puślecki i buk0 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 W dniu 31.05.2022 o 14:44, przegalin napisał: Imperial IPA, na suchych US05. Us05 - to zaszalałeś chłopie, ja tu debatuje który szczep dobrać do swojego, a tu za 13 złotych sucharki. Zapisze się do Ciebie na korepetycje z robienia piwa jeśli można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Oskaliber napisał: To jest ekstremalnie trudny styl. Tak jak pilsa uważa się za mityczny styl pokazującego kunszt piwowara, tak Kolsch jest jeszcze trudniejszy, bo nie dość, że każdy najmniejszy błąd techniczny wychodzi jak na dłoni (podobnie jak w lagerach), to jeszcze do tego każda najmniejsza rozbieżność w balansie słód/chmiel/estry powoduje, że przestaje być stylowy. A prawidłowy zakres tych cech jest bardzo wąski. Pilsy istnieją bardziej słodowe, bardziej chmielowe i oba mogą być w stylu, a w Kolschu wszystko musi być w punkt. Zgadzam sie, ale ja lubię jasne lagery, przewalam je ciągle caly rok, kolscha również przewaliłem sporo warek kolscha tez i po prostu dobrze sie czuje w tych stylach, pilsa nie było w tym roku. Ja mam warunki do lagerowania tzn duża chłodziarkę ze sterownikiem oczywiście, dlatego chodziło mi ze nie podejmę się piw dubbel, trapistów np bo nigdy ich nie robiłem i nie wiem z czym to się je. Ja mam octan etylu wykryty więc drożdże źle pracowały kurier tu nie zawinił co do kolscha - ten styl to nie jest receptura, to jest proces, więc nie martwimy się o recepturę bo ta jest najprostsza,tu trzeba tam podgrzac potem schlodzic potem znow itd. Proces wytwarzania. Nie demonizowalbym go ekstremalnie trudny, dużo browarów w Niemczech daje radę więc piwowar domowy też sobie poradzi ja tam zmywacza nie czuję, ale ja nie sędzia. Na zdjęciu. Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Piotr Ba buk0, anteks i Ununul 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Z własnego doświadczenia, to że piwo ładnie wygląda na zdjęciu nie oznacza że zostanie GCh Piotr Ba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 13 godzin temu, Piotr Ba napisał: Us05 - to zaszalałeś chłopie, ja tu debatuje który szczep dobrać do swojego, a tu za 13 złotych sucharki. Zapisze się do Ciebie na korepetycje z robienia piwa jeśli można. Nie ma co kombinować Przeważnie na tych drożdżach wychodziły mi najlepsze ipki, ale to moje subiektywne zdanie, dlatego takich użyłem na mppd :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 7 godzin temu, przegalin napisał: Nie ma co kombinować Przeważnie na tych drożdżach wychodziły mi najlepsze ipki, ale to moje subiektywne zdanie, dlatego takich użyłem na mppd A no właśnie dopytam przy okazji DIPA no to zakładam ze ok 20 plato pewnie miała? Czym się kierowałeś przy doborze ilości komórek? Wg kalkulatorów potrzeba 3 paczek na 20 litrów, a wg producenta drożdży 2 wystarczą. Czy czytać charakterystykę szczepu pdoducenta ? Na 20 litrów 12stki trzeba 180 mld komórek, czyli paczka to za mało bo tam jest 115 mld. Dobrze myślę wg Ciebie? Właśnie wstawiam niedługo stouta 13stke i wychodzi ze muszę z tej paczki starter zakręcić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 @Piotr Ba Starter z sucharów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram Mister malti tak nakazuje, Takie same drożdże jak każde - nie ma powodu żeby miały się nie namnożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: A no właśnie dopytam przy okazji DIPA no to zakładam ze ok 20 plato pewnie miała? Czym się kierowałeś przy doborze ilości komórek? Wg kalkulatorów potrzeba 3 paczek na 20 litrów, a wg producenta drożdży 2 wystarczą. Czy czytać charakterystykę szczepu pdoducenta ? Na 20 litrów 12stki trzeba 180 mld komórek, czyli paczka to za mało bo tam jest 115 mld. Dobrze myślę wg Ciebie? Właśnie wstawiam niedługo stouta 13stke i wychodzi ze muszę z tej paczki starter zakręcić?? Ja dałem 2 paczki na około 20L, obawiałem się, że może być ciut przy mało ale odfermentowało dość nisko z 18.5 blg. Co do dalszej części Twojej wypowiedzi to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni użytkownicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram Mister malti tak nakazuje, Takie same drożdże jak każde - nie ma powodu żeby miały się nie namnożyć. Oczywiście, takie jak inne - tylko jest ich sporo więcej Oczywiście, że się namnożą - w starterze 5l Najlepszym starterem w takim wypadku jest warka 10l Edytowane 2 Czerwca 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mateusz Puślecki Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Mistrzem Polski Piwowarów Domowych 2022 został Mateusz Haberka z Krakowa, za jego Koźlaka Wędzonego! Gratulacje zdobycia tytułu Grand Championa! ??? Gratulacje także dla wszystkich laureatów i finalistów! Belgian Pale Ale 1. Michał Kocielnik 39 2. Michał Pomianowski 36,5 3. Adam Szmyd 34,5 4. Marcin Szarowski 34 5. Adam Halwa 29,5 6. Krystian Czuprynski 28 7. Mariusz Zaborowski 27 Koźlak Dubeltowy 1. Adrian Miękina 36 2. Michał Pomianowski 34 Dubbel 1. Mateusz Krata 36,5 2. Kamil Stachowicz 33 3. Mariusz Zaborowski 32,5 4. Fabian Wojciech 28,5 5. Mateusz Woronowski 28,25 6. Mateusz Karol 27,75 7. Przemysław Plinta 25 Foreign Extra Stout 1. Grzegorz Czesnakowicz 37 2. Maciej Chomczyk 29 Flanders Red Ale 1. Leszek Kupidura 46,5 2. Bartosz Urbaniak 42,75 3. Bartosz Kozłowski i Anna Kozłowska 37,75 Fruit Wheat 1. Zbigniew Jarosik 42,25 2. Piotr Andrzejczak i Michał Kocielnik 38,5 3. Dariusz Matusiak 37,75 4. Michał Cieślik 36,75 5. Jakub Czyżewski 32,75 6. Paweł Szulc 32,5 7. Tomasz Szczukiewicz 31,5 Imperial IPA 1. Andrzej Wójciak 40 2. Mikołaj Soboń 35,5 3. Arkadiusz Krupski 33,25 4. Bartłomiej Pochwat 30,5 Kolońskie 1. Piotr Osiński i Tomasz Osiński 38,25 2. Piotr Świetlik 28,5 3. Rafał Wardach 24,5 4. Adrian Miękina 24 Koźlak 1. Marcin Chołaściński 37,25 2. Michał Kocielnik 35 3. Jakub Kluz 34 4. Kamil Bławut 32,25 5. Michał Tomaszek 32 6. Bartosz Ciura 29,75 7. Michał Pomianowski 28 New England IPA 1. Karol Juros 41,25 2. Rafał Cecotka 39,5 3. Marcin Bukała 38,75 4. Dariusz Grabowski 36,75 5. Kamil Tomaszewski 34 6. Michał Dorosz 33,75 7. Piotr Rosenbaum 32 8. Paweł Wróbel 27,25 Porter Bałtycki 1. Sławomir Zakrzewski 38,5 2. Paweł Szulc 38 3. Kamil Bławut 36,75 4. Ireneusz Kozik 36 5. Marcin Surma 34,75 6. Dawid Kuźbik 34 Quadrupel 1. Marcin Bukowski 33,75 2. Mariusz Bluj 29,25 3. Rafał Cecotka 29,25 4. Andrzej Krzyżek 27,75 5. Mariusz Zaborowski 25,25 6. Paweł Kowalewski 22,25 7. Dawid Pietkiewicz 18,5 Wędzony Koźlak 1. Mateusz Haberka 39,6 2. Mateusz Ficek 34,4 3. Michał Pomianowski 30,8 4. Marek Kawecki 29,4 5. Michał Dorosz 29 Stout Owsiany 1. Mateusz Haberka 41,25 2. Grzegorz Czesnakowicz 34 3. Wojciech Soboń 32,25 4. Sławek Marulski 32 5. Paweł Bereza 31,5 6. Michał Dorosz 30,25 7. Grzegorz Litwiński 29,75 8. Jakub Kluz 24,75 9. Andrzej Poturalski 24,75 10. Krystian Czuprynski 22 Wee Heavy 1. Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont 45 2. Rafał Cecotka 37 3. Maciej Suchocki 36,5 4. Paweł Knap 35,75 Wheat Wine 1. Damian Korzeniewski 42 Podziękowania dla sponsorów! Browar Zamkowy Cieszyn, Browamator, Viking Malt, Fermentum Mobile, Brewness Ponadto wiemy już, że rozstrzygnięcia konkursu przyniosły także wyniki rywalizacji Pucharu PSPD 2021/22. Tutaj na finiszu wygrał Mateusz Haberka! Brawo. Drugie miejsce dla Adriana Miękiny, a trzecie dla Jana Waloszczyka. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez Mateusz Puślecki anatom, cząsi, Suchejroo i 2 innych 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 @Mateusz Puślecki kiedy metryczki za finały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 @Mateusz Puślecki podbijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 W dniu 16.06.2022 o 14:13, leonzn napisał: @Mateusz Puślecki kiedy metryczki za finały? Wczoraj albo dzisiaj wrzucili, bo ja już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 54 minuty temu, przegalin napisał: Wczoraj albo dzisiaj wrzucili, bo ja już mam. u mnie nadal nic nie ma no nic czekam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 U mnie też się już pojawiło, więc pewnie w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 @Mateusz Puślecki jak tam te metryczki pisza sie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 ja też juz mam, od momentu jak chłopaki wcześniej dali znac - pisz maila bezpośrednio leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Otrzymaliście już nagrody za mppd? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Godzinę temu, przegalin napisał: Otrzymaliście już nagrody za mppd? póki co tylko browamator + byl kontakt z Fermentum Mobile, ale ja przełożyłem wysyłkę na wrzesień reszta bez odezwu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Obserwując od kilkunastu lat konkursy mogę stwierdzić że organizatorzy ograniczaja się do wrzucenia informacji przed konkursem, bywa że wrzuca wyniki po konkursie i to na tyle. Po konkursie to uczestników maja w pompie w kwestii nagród, metryczek czy innych pytań. I tak do następnego konkursu ? ps dotyczy to większości konkursów Edytowane 14 Lipca 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się