Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Witam szanowne grono mam problem z moim piwkiem mianowicie : Skład zestawu na 10 l piwa: Chateau Pale Ale 3,5 kg Chateau Aroma 0,3 kg Target 35 g Challenger 15 g Fuggles 15 g Gips piwowarski 4 g Drożdże suche Safale S-04 Poczatkowe blg 12 temperatura fermentacji 15℃ potem 20℃ Piwo fermentuje od 28.11.21 do dzisiaj po tym czasie blg zatrzymało sie na 9 Blg i nie spada co mam robić wylać czy czekać jeszcze ? Zacieranie: 52-53°C przez 15 min 67°C przez 1h 72°C na 10 min 78°C i filtracjia chmielenie: 60 min. (35 g Target) Chmiel Challenger 15 min. Fuggles 3 min. Dziekuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Czym mierzyłeś blg?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 18 minut temu, Robert87 napisał: Czym mierzyłeś blg? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Balingomierz i refraktometr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Podaj wynik z refraktometruWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 1 minutę temu, Robert87 napisał: Podaj wynik z refraktometru Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka 10,5 brixa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 W jakiej temperaturze jest teraz?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Miesiąc fermentacji na S-04 i taki wynik? Na moje, to drożdże wogóle nie podjęły pracy, a to co odfermentowało to jakieś dzikusy. Normalnie to powinno być po wszystkim w 3 dni. Tego już nic nie uratuje. A co tam w smaku, zapachu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 2 minuty temu, Thorgall napisał: Miesiąc fermentacji na S-04 i taki wynik? Na moje, to drożdże wogóle nie podjęły pracy, a to co odfermentowało to jakieś dzikusy. Normalnie to powinno być po wszystkim w 3 dni. Tego już nic nie uratuje. A co tam w smaku, zapachu? Smak Ok zapach też w rurce jeszcze bulka fermentacja ruszyła z kopyta więc dzikusy raczej nie 3 minuty temu, Robert87 napisał: W jakiej temperaturze jest teraz? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka 20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Pewny jesteś że zeszło do 9Blg? Bo według moich wyliczeń powinno być ok 6,95 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 3 minuty temu, mario1973 napisał: Pewny jesteś że zeszło do 9Blg? Bo według moich wyliczeń powinno być ok 6,95 Blg. Tak pewny gdzie jeden brix to w przybliżeniu 1,04 blg czyli 10 brixa to gdzieś 9,6 blg. Jakich wyliczeń?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 (edited) Podałeś wartość początkową 12Blg, po przeliczeniu 12,47 Brix. Końcowa 10,5 Brix. Po wstawieniu tych wartości w Kalkulator Piwowara masz wynik końcowy w Blg. Korekta 1,04 dotyczy brzeczki. Edited January 5, 2022 by mario1973 Poprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 7 minut temu, mario1973 napisał: Podałeś wartość początkową 12Blg, po przeliczeniu 12,47 Brix. Końcowa 10,5 Brix. Po wstawieniu tych wartości w Kalkulator Piwowara masz wynik końcowy w Blg. Korekta 1,04 dotyczy brzeczki. I co w związku z tym jakieś sugestie co nam zrobić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Jak pracuje i smak. Ok. to zostawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 3 minuty temu, mario1973 napisał: Jak pracuje i smak. Ok. to zostawić. A co z mocą i czy butelkować czy jeszcze czekać?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Przecież fermentacja jeszcze się nie zakończyła. W każdym razie tak piszesz. Inaczej prosisz się o kłopoty w postaci granatów. zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 5, 2022 Author Share Posted January 5, 2022 7 minut temu, mario1973 napisał: Przecież fermentacja jeszcze się nie zakończyła. W każdym razie tak piszesz. Inaczej prosisz się o kłopoty w postaci granatów. Ok to czekamy ? dzięki Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 2 godziny temu, Konrad Pawlak napisał: Poczatkowe blg 12 temperatura fermentacji 15℃ potem 20℃ Piwo fermentuje od 28.11.21 do dzisiaj po tym czasie blg zatrzymało sie na 9 Blg i nie spada co mam robić wylać czy czekać jeszcze ? Powiem tak- nie ma opcji by przez ponad miesiąc zeszło tylko o 3 blg Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 (edited) 3 godziny temu, Konrad Pawlak napisał: Skład zestawu na 10 l piwa: Chateau Pale Ale 3,5 kg Chateau Aroma 0,3 kg ... Poczatkowe blg 12 temperatura fermentacji 15℃ potem 20℃ A mi się wydaje, że początkowo miałeś 22blg a nie 12blg. Fermentacja przebiegła prawidłowo. Edited January 5, 2022 by Krzyżak Łachim, Muchor and Robert87 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Pawlak Posted January 6, 2022 Author Share Posted January 6, 2022 8 godzin temu, Krzyżak napisał: A mi się wydaje, że początkowo miałeś 22blg a nie 12blg. Fermentacja przebiegła prawidłowo. To czemu jeszcze pracuję??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 9 godzin temu, Krzyżak napisał: A mi się wydaje, że początkowo miałeś 22blg a nie 12blg. Fermentacja przebiegła prawidłowo. Jeśli tak to musiałby mieć jakąś strasznie dużą wydajność zacierania, np. na HB jest zestaw do AIPA i tam przy 4,25kg słodu i wydajności ok. 80% jest niby 20,3BLG. Druga opcja, że koledze strasznie dużo odparowało i do fermentora poszło 7-8L tylko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 1 godzinę temu, Konrad Pawlak napisał: To czemu jeszcze pracuję??? Przecież wyraźnie napisałeś, że fermentacja się zakończyła. 13 godzin temu, Konrad Pawlak napisał: ... blg zatrzymało sie na 9 Blg ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 15 stopni mogło spowolnić fermentację. Ja ostatnio S04 fermentowalem w 18-19 i 3 tygodnie wraz z cichą. Na bank musi być te 22 plato. Przecież tam jest prawie 4 kg słodu. I tak jak pisano wcześniej pamiętaj aby przy fermentujacej brzeczki używać kalkulatora z zaznaczona opcją przefermentowanej brzeczki. Zawartość alko wpływa na załamanie światła i to trzeba uwzględnić. Fermentuj aż ustanie bulkać. Wg std odfermentowania pewnie gdzieś na 4,5 powinno skończyć. Możesz też ewentualnie przelać na cichą aby autoliza nie weszła. Mi przelewanie na cichą pobudzą drożdże i jeszcze później ładnie dofermentowuja. Tylko na cichą przelewam dolnym kranem bez specjalnego dekantowania od góry wężem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 1 godzinę temu, Glabro napisał: Fermentuj aż ustanie bulkać. Nie. Fermentuj, aż fermentacja się zatrzyma. Brak bulknięć wcale nie oznacza że wszystko już za nami i lejemy w butelki. Kolega zakładający wątek jest początkującym domowym piwowarem, więc polecam sprawdzić po 3 tygodniach fermentowania poziom cukru w piwie, następny pomiar po trzech dniach od pierwszego pomiaru. Wynik ten sam? Lejesz w butelki. Przelewać do innego pojemnika "na cichą" nie trzeba... ale jakby co... można przelać, bo widzę przez okno, że już idziecie z widłami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 1 minutę temu, Nazwa użytkownika napisał: polecam sprawdzić po 3 tygodniach fermentowania poziom cukru w piwie, następny pomiar po trzech dniach od pierwszego pomiaru. No tak, ale zobacz, że o ile kolega nie zrobił literówki, piwo siedzi w wiadrze od końca listopada. Bo jeśli to literówka i chodzi o 28.12, to tak jak piszesz. PS. Wisły są passe! Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 5 minut temu, zasada napisał: PS. Wisły są passe! ? Piszę po cichu. ... z krzyżami? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now