Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Cześć. Postanowiłem uwarzyć moje pierwsze NIc skomplikowanego ale zastanawiam się jak receptura, która przygotował przełoży się na smaki. Mam nadzieję, że doświadczeni, nowi Koledzy podpowiedzą czy wszystko było ok zanim zleję z burzliwej Tu mój przepis : https://brewness.com/pl/recipe/pierwsze-7/view Różnica jest tylko jedna- dałem 8gram drożdży. Słody, które użyłem są moimi własnego słodowania. Ale zatarły się uważam rewelacyjnie. Po zacieraniu miałem -15blg Wyslodzilem wodą w proporcjach z przepisu do -3blg I brzeczka po wysładzanie miała 11.3blg. Gotowałem 70minut. Dodając po 10 minutach Iunga (6g) na goryczkę i na 15 minut na koniec Lubelski (20g). Szybkie schłodzenie chłodnica, zlanie i drożdże : Safale S-04 (7.5 - 8 gramów) docelowo mam około 8,5 l. Piwa SZklany fermentator. Temperatura w pomieszczeniu 18 stopni. zakładam górna fermentację. I zastanawiam się czy mój przepis jest spoko. Może na cichą dorzucić jakieś chmiele? chciałbym uzyskać niską ale wyczuwalną goryczkę a aromaty chmielowe jasno wyczuwalne. Takie jasne piwo zbalansowane ale nie sikacz. jak szybko wg waszego doświadczenia będzie trwała burzliwa? Z góry dzięki za rozmowę Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 3 godziny temu, Michal131 napisał: Mam nadzieję, że doświadczeni, nowi Koledzy podpowiedzą czy wszystko było ok zanim zleję z burzliwej Nie zlewaj na "cichą", bo po co? Chyba że potrzebujesz gęstwę na już. 3 godziny temu, Michal131 napisał: SZklany fermentator. Temperatura w pomieszczeniu 18 stopni. zakładam górna fermentację. I zastanawiam się czy mój przepis jest spoko. Może na cichą dorzucić jakieś chmiele? chciałbym uzyskać niską ale wyczuwalną goryczkę a aromaty chmielowe jasno wyczuwalne. Takie jasne piwo zbalansowane ale nie sikacz. jak szybko wg waszego doświadczenia będzie trwała burzliwa? Z góry dzięki za rozmowę Michał Temperatura trochę za wysoka, w fermentorze będzie wyższa i będziesz miał więcej estrów Następnym razem daj US-05 jeśli chcesz balans, chmielowość i więcej goryczki, zwiększ ilość chmielu do 30-40 IBU. Poczytaj o chmieleniu piwa, kiedy się daje chmiel i w jakim celu. Burzliwa będzie trwała tyle aż się skończy Zostaw tak fermentor i butelkuj jak się fermentacja zakończy. Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Dobrze mówi kolega wyżej, ale z tym chmieleniem to musisz sobie sam zobaczyć jak Ci będzie smakowało. Jak poczujesz, że za mało gorzkie albo za mało aromatu to możesz następnym razem dorzucić albo zawsze można dorzucić na cichą, albo herbatkę. Gorzej jak przesadzisz z goryczką to wtedy już nie odchmielisz tego. Ewentualnie można piwo z sokiem pić - jak ktoś lubi. Btw. Ja wrzucam chmiel na smak już podczas chłodzenia, a nie na gotowanie, ale to różnie ludzie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Chciałem zlać z burzliwej i posmakować co tam wyszło wstepnego i w razie w na spokojną dochmielic mocniej Lubelskim. Ewentualnie rozlałbym na cichą do 2 fermentatorow i jeden zostawił tak jak jest.. a 2gi dochmielił. Można też herbatkę zrobić w sumie tylko kiedy ją dodać? Pytanie czy na chwilę obecną wg Was taka ilość chmielu w mojej pierwszej Warce zrobi wyczuwalny, fajny aromat ? Już mam ochotę na dalsze Warki i eksperymenty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 57 minut temu, Michal131 napisał: Chciałem zlać z burzliwej i posmakować co tam wyszło wstepnego i w razie w na spokojną dochmielic mocniej Lubelskim. Ewentualnie rozlałbym na cichą do 2 fermentatorow i jeden zostawił tak jak jest.. a 2gi dochmielił. Można też herbatkę zrobić w sumie tylko kiedy ją dodać? Pytanie czy na chwilę obecną wg Was taka ilość chmielu w mojej pierwszej Warce zrobi wyczuwalny, fajny aromat ? Już mam ochotę na dalsze Warki i eksperymenty ? Moim zdaniem nie kombinuj przy pierwszym. Masz 8,5l brzeczki, podzielisz na pół to w czym będziesz trzymał? W wiadrze 15l? Od razu utlenienie przy chmieleniu na zimno, nie mówiąc o stratach przy chmieleniu. Przy 20g chmielu na 15min nie bedzie nie wiadomo jak mocnego aromatu. Praktycznie ledwo wyczuwalny. Jak chcesz to do tych 8,5l dorzuć jakiegos chmielu na zimno, ale nie dziel na pół bo będziesz mial strat więcej niz piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_BROniar Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) Po pierwsze - jak to zwykle bywa z pytaniami o preferencje - to zależy. Każdy lubi coś innego. W recepturze masz wzór Pilsnera, a fermentujesz w granicach górnej. Jak masz możliwości sprzętowe, to rób warki 20l. Jest dużo gotowych receptur na właśnie takie objętości, pracy tyle samo, a więcej towaru do eksperymentów typu część zostawię, cześć dochmielę itp. Kolega wyżej ma rację, że teraz masz mało piwa na takie zabawy Ja np. Przy warce 20l 12 plato użyłem 10g Citra (12%) na gotowanie, 10g na 15 minut oraz 30g na whirpool i moim zdaniem jest mało goryczki i mało aromatu. Też na S-04 (miałem akurat gęstwę). A szwagier narzekał, że za gorzkie. BTW moje piwo jest z receptury stworzonej przez innego piwowara i Tobie też na początek polecam korzystać z takich rozwiązań przyjdzie czas na własne pomysły jak nabierzesz doświadczenia i wkręcisz się w temat oraz będziesz bogatszy w wiedzę co z czym, kiedy jak i dlaczego Edytowane 28 Maja 2022 przez Mlody_BROniar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) No więc idę za Waszą rada. Nie dzielę i nie dochmielam. Powstało co powstało i tak zostaje kolejna Warka będzie bogatszą o jakąś już praktykę. Ps. Gdybym podzielił dał bym to w dwa baniaki szklane 5cio litrowe. jednak niech zostanie tak jak jest Rozumiem, że trzymać do końca fermetacji aż blg zejdzie gdzieś do -3 i tak kilka dni jeszcze utrzymać a później butelkować? i nie dawać tego piwka na cichą wcale? Edytowane 28 Maja 2022 przez Michal131 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_BROniar Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Sam widzisz, że utlenienie w takiej sytuacji odpada. Ale straty z chmielenia na zimno już nie czytaj wiki + porady starych Wilków Piwowarów. Jak masz jak sprawdzać blg (czy nie spada przez 3 dni teoretycznie) bez nadmiernej ingerencji w piwko (mam na myśli otwieranie fermentatora, czy nawet ściąganie wężykiem), czyli np. kranik, (o co w szklanym fermentatorze będzie ciężko chyba) to trzymaj to swoje piwko ze dwa tygodnie od startu fermentacji (w tej temp. na luzie powinno wystarczyć) bez zlewania i butelkuj. Za 2-3 tygodnie po butelkowaniu spróbuj i będziesz wiedział, czy aromaty i smak odpowiadają Jak nie, to masz bardzo duże pole do zmian i manewrowania efektem Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Nastawiłem piwko do fermentacji 25.05 o 23:00. Mamy 28 i jakoś tak przestało bulgać.. czy możliwe że te drożdże tak szybko się uwinęły z cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Tak, ale trwa "dojadanie", więc jak radzono wcześniej zostaw to na 2-3 tygodnie w spokoju. Jak masz możliwość to przestaw niedługo w nieco cieplejsze miejsce, o te 2-3 stopnie, które spadły po końcu burzliwej. Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Mogę wyciągnąć rurkę fermentacyjną i tam wprowadzić wężyk. Z racji małej Warki umieściłem brzeczkę w niewielkim balonie więc kranik odpada. Nie chciałem robić pierwszej dużej Warki gdyż w razie porażki mniejsze stary będą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 18 minut temu, x1d napisał: Tak, ale trwa "dojadanie", więc jak radzono wcześniej zostaw to na 2-3 tygodnie w spokoju. Jak masz możliwość to przestaw niedługo w nieco cieplejsze miejsce, o te 2-3 stopnie, które spadły po końcu burzliwej. Mam możliwość delikatnie ocieplić balon Albo dać go w cieplejsze miejsce jednak będzie to minimum 21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_BROniar Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) 18 masz to nie musisz ocieplać wg mnie. Może ktoś się bardziej doświadczony wypowie, ale ja bym zrobił jak pisałem wcześniej EDIT: Teraz nic nie zmienisz. Chodzilo mi o przyszłe warki EDIT:EDIT: używanie wężyka wiąże się z zasysaniem, co powoduje ewentualnie zakażenie. Odpuść, czekaj. Będzie dobrze Edytowane 28 Maja 2022 przez Mlody_BROniar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 9 godzin temu, Michal131 napisał: Albo dać go w cieplejsze miejsce jednak będzie to minimum 21 stopni. Większość fermentacji prawdopodobnie za Tobą, dobrze jest podnieść wyżej temperaturę, szczególnie, że S04 są leniwe, lubią wolno dojadać i lepiej byś spadkiem temperatury ich nie uśpił. Fermentacja się skończy jak BLG nie spada i tyle. Zostaw to w spokoju i sprawdz za tydzień minimum 11 godzin temu, Mlody_BROniar napisał: Sam widzisz, że utlenienie w takiej sytuacji odpada. dlaczego odpada? Utlenienie może byc w każdym momencie nawet przez chwilowy kontakt z otoczeniem. Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Przenieś do tych 21 stopni aby pobudzić drożdże do dajadania i posprzątania po sobie. Zostaw tak na 2-3 tygodnie. Piwowarstwo wymaga cierpliwości Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 19 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Temperatura trochę za wysoka, w fermentorze będzie wyższa i będziesz miał więcej estrów Następnym razem daj US-05 jeśli chcesz balans, chmielowość i więcej goryczki, Teraz wszyscy piszą żeby dać fermentator w 21 stopni. Rozumiem, że to 18 st. Jest trochę za wysokie dla pierwszych dni fermentacji.. później podnosimy temperaturę bo drożdżaki stają się ospałe..? Jeżeli us-05 dadzą większy balans to moje obecnie użyte czym będą się różniły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Tak, podnosimy pod koniec. Drozdze S04 i US05 różnią się od siebie poziomem i charakterem produkowanych estrów. A z balansem chodziło o poziom goryczki. Poczytaj o "og:bu ratio". PS. Jak na pierwszą recepturę to zasyp super. Ja jestem "rycerzem smash" ale droga na podstawowe style jaką opisuje Palmer jest też spoko a wpisałeś się idealnie w pale ale.. Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Siedzi Bałon w ciepłym, ciemnym miejscu (21st) Niech sobie tam tydzień pracują drożdżaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 26 minut temu, Michal131 napisał: później podnosimy temperaturę bo drożdżaki stają się ospałe..? Chodzi o to, że jesli masz piwo w temperaturze otoczenia, to podczas fermentacji temperatura wzrasta o 2-3°C, przy końcu znów spadnie do temperatury otoczenia. Drożdże nie lubią szczególnie spadków temperatury, mogą przerwać fermentacje nawet czasami, dlatego pod koniec fermentacji przenosisz do cieplejszego miejsca aby nie spadła temperatura. Inna sytuacja jest kiedy masz lodówkę do fermentacji. Wtedy ustawiasz sobie 18°C i nie ważne czy jest początek czy koniec fermentacji - drożdże mają odpowiednią temperaturę przez cały czas. Pod koniec fermentacji stopniowo podnosi się temperaturę, by pozbyć się też niechcianych aromatów, które mogły drożdże naprodukować podczas fermentacji. Nie wiem czy opisałem wystarczająco, sory jest niedziela Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Lodówka jest i sterownik jakiś podstawowy również tak też kolejne Warki będą dopieszczone Dziękuję za podpowiedzi. Wszystko się przyda Mama na swoim koncie nie jedno winko ale piwka to trochę inna historia aczkolwiek podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 3 godziny temu, Michal131 napisał: Mama na swoim koncie nie jedno winko ale piwka to trochę inna historia aczkolwiek podobna. Pamiętaj tylko, że w porównaniu do wina, przy piwie mocno trzeba się przyłożyć do mycia i dezynfekcji. Jak to opanujesz i fermentację to zawsze wyjdzie dobre piwko Michal131 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlody_BROniar Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 23 minuty temu, Suchejroo napisał: Pamiętaj tylko, że w porównaniu do wina, przy piwie mocno trzeba się przyłożyć do mycia i dezynfekcji. Tak tylko dodam, jakby ktoś tu na forum robił wina, że do czyszczenia i dezynfekcji sprzętu winiarskiego trzeba podchodzić z taką samą dokładnością, jak do piwowarskiego. Wgl w przetwórstwie jakimkolwiek lepiej dbać o czystość i higienę, niż nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Dokładnie. Może faktycznie przyjmuje się, że wino wymaga mniejszej sterylności jednak grozi to takimi samymi zakażeniami. Ja balony myje środkami dezynfekującymi a na koniec wlewam trochę spirytusu l, rozprowadzam po ścianach, następnie podpalam Wszystko ładnie się wypala i do tego mam jeszcze Dżina w butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 42 minuty temu, Michal131 napisał: ... a na koniec wlewam trochę spirytusu l, rozprowadzam po ścianach, następnie podpalam Wszystko ładnie się wypala i do tego mam jeszcze Dżina w butelce Ciekawa technika. Powiem więcej - karkołomna! ? To, że nigdy żaden balon Tobie nie pękł, to cud. "Cud dezynfekcyjny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 17 minut temu, Paweł76 napisał: Ciekawa technika. Powiem więcej - karkołomna! ? To, że nigdy żaden balon Tobie nie pękł, to cud. "Cud dezynfekcyjny". No coś Ty od wielu lat tak robię i zawsze wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się