Piotr Ba Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Czy możliwe że sędziowie mogli pomylić smak i aromat chmielowy z jakimś aldehydami lub fenolami. Chodzi mi o to że ja czuję taki specyficzny owocowy smak i aromat który kryje cały balans piwa (oczywiście jest to nie w stylu) i jak sobie wsypie spalt i tetnanger i zaciągnę nosem to jest dokładnie to. Już dawno wiem że przesadziłem z chmielem zresztą ostrzegano żeby dać tylko na goryczkę jedną dawkę. A ja dałem drugie tyle na whirpool. Ten skręt chmielowy może drażnić bo kryje wszystko a to niezgodne ze stylem tylko że ja wiem co pije i akceptuje ten aromat świadomie. Mieszanka spalt z tetnangerem pół na pół. Jakie macie swoje obserwacje? Oczywiście że sedziowie się znają, ale jednak chmielowosc mam jako średnią w metryczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Po pierwsze to zupełnie nie wiadomo o co Ci chodzi, tak nieskładnie piszesz. Jakie wysłałeś piwo, jaka była jego receptura, jaka przyszła metryczka? Po drugie: średnia chmielowość nadal może zakrywać inne nuty aromatyczne i smakowe piwa, jeśli są one niższe. Tym bardziej jeśli chmielowość jest w danym stylu niepożądana. Po trzecie: Spalt i Tettnanger to są chmiele głównie o profilu kwiatowo-ziemistym, a nie owocowym. Zwłaszcze ten drugi ma dużą zawartość olejku farnezenowego (o ile tak się to po polsku nazywa, ja znam jako farnese oil), który daje silne nuty pieprzowe i przyprawowe. Stąd możliwe zaznaczenie fenoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Napisz który to konkurs bo może to tylko błąd systemu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 23 godziny temu, Pingwinho napisał: chmiele głównie o profilu kwiatowo-ziemistym, a nie owocowym Mówi Pan to z doświadczenia z nimi czy z tego jaka jest charakterystyka ? czy to kwiaty czy owoce jest to bardzo charakterystyczne - zmieszać sobie w słoiczku i zaciągnąć się nosem - no to moje piwo tak właśnie smakuje. A goryczkę to ma że Pilsner Urquell nie wiem czy może się z nim zrównać. Met.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 (edytowane) Tettenanger absolutnie nie daje owocowych aromatów. Ostatnio chmieliłem pseudo-lagera na Nottinghamach w 13-14C (więc profil fermentacji czysty) i to była klasyka gatunku - korzenny, może kwiatowy zresztą: TettnangerSzlachetny, niemiecki chmiel aromatyczny, nadający piwom korzenny, lekko kwiatowy aromat, genetycznie spokrewniony z chmielem Saaz (Żateckim). Polecany do chmielenia lagerów. Po co zresztą do koelscha wrzucałeś coś na whirpool ? Tu masz recepturę i chyba warto się jej trzymać: https://wiki.piwo.org/Kolońskie,_Jan_Szała Edytowane 15 Lipca 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Patrząc po metryczce, to sędziowie nic nie pomylili, bo zarówno w smaku, jak i w aromacie chmielowość ocenili wysoko. Podobnie goryczkę - tylko co z tego, skoro jest nieprzyjemna? Problemem jest na 90% zbyt wysoka / wahająca się temperatura fermentacji - landryna, rozpuszczalnik i kwaśność w aromacie są wadami, których żaden sędzia nie pomyli z aromatem chmielowym. Prawdopodobnie sędziowe mają lepszą sensorykę od Ciebie i czują wady, tam gdzie Ty czujesz tylko chmiel. Zwłaszcza, jeśli Tettnanger czy Spalt mają dla Ciebie aromaty owocowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Na sędziowaniu się nie znam, ale jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć czy były tam estry czy fenole to zadzwoń czy by Ci nie zrobili badań (np. krakowski UR, ul. Balicka). W ten sposób możesz to zweryfikować. Landrynki (octan izoamylu), rozpuszczalnik (octan etylu) uzyskasz wskutek niekontrolowanej fermentacji w fazie burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Nie wiem tylko co fenole mają do temperatury fermentacji w szczepie, który - jak zakładam - fenoli nie produkuje. Na moje to raczej infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 2 godziny temu, Łachim napisał: Nie wiem tylko co fenole mają do temperatury fermentacji w szczepie, który - jak zakładam - fenoli nie produkuje. Na moje to raczej infekcja. Fenole z chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 5 godzin temu, Ununul napisał: jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć czy były tam estry czy fenole to zadzwoń czy by Ci nie zrobili badań (np. krakowski UR, ul. Balicka). W ten sposób możesz to zweryfikować. Wolałbym żeby mnie Pan nie pouczał. Temat nie jest o robieniu badań. Ogólnie temat do zamknięcia bo nic tu się nie da więcej szukać, a ta partia piwa już dawno wypita W dniu 15.07.2022 o 16:06, fotohobby napisał: chmieliłem pseudo-lagera na Nottinghamach w 13-14C (więc profil fermentacji czysty) i to była klasyka gatunku - korzenny, może kwiatowy Czyli zrobił Pan typowego Kolscha, wypełnia definicje ten szczep tak jak us05 zresztą nadaje się w punkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 1 godzinę temu, Ununul napisał: Fenole z chmielu Z uwag w metryczce wynika, że dopatrują się źródła fenoli w niepoprawnej fermentacji. Wydaje mi się to bardzo wątpliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 14 minut temu, Piotr Ba napisał: Ogólnie temat do zamknięcia Proszę bardzo. Mibor, Suchejroo, wizi i 2 innych 1 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi