Piotr Ba Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Czy jeżeli do skorygowania OG tzn rozcięńczenia brzeczki do celowanego OG dolewam kranówy, to czy z ten sposób zakażam piwo ? Tzn czy możliwe że potencjalne infekcje mam od tego? Jeśli użyć wody butelkowanej ze sklepu to ona też nie jest jałowa. Albo jeśli wkładam pławik spryskany spirolem dezynfekcyjnym to czy tak też zakażam brzezkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Ja wlewam wodę butelkowaną i nigdy nie miałem problemu. Jałowa pewnie nie jest, ale muszą te butelki przestać kilka miesięcy na półkach sklepowych, więc o higienę na rozlewie też muszą dbać. Najważniejsze to mieć silne i zdrowe drożdże aby jak najszybciej opanowały środowisko, bo w jakimś stopniu i tak do brzeczki coś się przedostaje podczas przelewania do fermentora, napowietrzania czy zadawania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 To zależy skąd masz kranówę, zawsze można zbadać. Dla bezpieczeństwa możesz przegotować albo lać butelkowaną. Ja płuczę kranówą sprzęt i od tego nie mam infekcji, te zdarzają mi się jedynie niekiedy przy baaardzo długim przechowywaniu piwa w fermentorze, szczególnie np na balkonie - najczęściej z braku czasu (i chęci) do zakegowania (tak wiem to zajmuje 10 minut). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) No i się rozwiązała kwestia wadliwych Koelschy xD Edytowane 17 Września 2022 przez Pingwinho Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Ponoć często słabym punktem jest instalacja już w samym budynku. Ja bym kranówki w ogóle nie lał, a w ostateczności do gorącej brzeczki przed chłodzeniem, żeby przynajmniej przeszła pasteryzację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 W dniu 16.09.2022 o 12:45, Piotr Ba napisał: Czy jeżeli do skorygowania OG tzn rozcięńczenia brzeczki do celowanego OG dolewam kranówy, to czy z ten sposób zakażam piwo ? Tzn czy możliwe że potencjalne infekcje mam od tego? Jeśli użyć wody butelkowanej ze sklepu to ona też nie jest jałowa. Albo jeśli wkładam pławik spryskany spirolem dezynfekcyjnym to czy tak też zakażam brzezkę? Zainwestuj w refraktometr, 5 minut przed końcem gotowania sprawdzasz OG i jeśli wymaga korekty w dół, dolewasz wrzątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 i się rozwiązała kwestia wadliwych Koelschy - tu była dolana mineralna z butelki. Te na us-05 są bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Zanim kupiłem refraktometr często korygowałem wodą z butelki, mało tego - nawet teraz, robię duże warki tak je licząc, by na koniec otrzymać wymagane OG, dolewając 3l wody w temp 2-3C I nigdy nie miałem infekcji od wody. Szukaj gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 No to pilsner jest czysty i inne warki tez, a kolonskiemu nagle zaszkodziło? Trudno to zresztą logicznie powiązać. Ale teoretycznie woda surowa może być przyczyną. Wiem że refraktometr muszę kupić ale nie mogę się na to zdobyć. Znów dokładanie kasy wiecie jak to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 12 minut temu, Piotr Ba napisał: Znów dokładanie kasy wiecie jak to jest. Majątku nie kosztuje, za 5-6 dych kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: No to pilsner jest czysty i inne warki tez, a kolonskiemu nagle zaszkodziło? Trudno to zresztą logicznie powiązać. Ale teoretycznie woda surowa może być przyczyną. Wiem że refraktometr muszę kupić ale nie mogę się na to zdobyć. Znów dokładanie kasy wiecie jak to jest. Zaszkodzić mogło wiele rzeczy, a czy pilsner czysty, to wyślij do oceny, bo jak uwarzyłeś to kolońskie, to byłeś zachwycony i nawet pisałeś, że wiesz już, jak powinno tp piwo wyglądać... Czasem jest tak, że jak dana wada powtarza się z warki na warki, to przestaje nam przeszkadzać i jej nie wyczuwamy, a poczęstowani nią degustatorzy i owszem,. Dlatego warto wymieniać się piwami. Co do kosztów to wiesz... Ja wybrałem inną drogę - zamiast GF zwykły kociołek za 1000zł, ale do tego śrutownik, refraktometr, ph-metr, iSpindle... W sumie kosztowało to mniej, niż sam GF, a możliwości, informacji dostarcza więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 5 godzin temu, fotohobby napisał: to wyślij do oceny A komu można? Podjąłbyś się oceny, gdybym poprosił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 @smola Mógłbym, ale jest tu paru kolegów z certyfikatami sędziowskimi i sądzę, że ich ocena byłaby lepszym wyznacznikiem. Ja, niestety, nie jestem dobrym sensorykiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 @fotohobby a czy w prywatnej wiadomości mógłbyś podać do kogo uderzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Może po prosty załóż wątek, zadaj pytanie jak ktoś będzie chętny, to się zgłosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi