lkj Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Witajcie. W skrócie: mam za sobą parę brewkitów i czuję się rozczarowana. Moimi ulubionymi piwami koncernowymi są lech premium lager oraz żywiec ipa. Każde inne ogólnodostępne, przeze mnie spróbowane, np. tyskie, żywiec itp. ma jakąś nutę, od której mnie odrzuca (słodkawą, specyficzną). Czy ktoś z Was zna magiczną recepturę na piwo a'la lech premium lager i mógłby się nią podzielić w przystępny dla laika sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Obawiam się, że może się to nie udać. Lech doskonalił swoją recepturę 47lat. Dlatego takie krafty to łatwiej podrobić. Łachim, Nazwa użytkownika, lilliwashere i 2 innych 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Jeśli jesteś gotowa na zacieranie to ten przepis może wyjść podobnie do lecha. https://brewness.com/pl/recipe/ala-lech-premium/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Sprawa jest dość złożona, bo Lech (jak i inne eurolagery) jest dość trudny do sklonowania w domu. Trudno też jest się domyślać co kryje się za opisami, które stosujesz. Zakładam, że chodzi Ci o wytrawność. Przepis na eurolagera to (o ile dobrze kojarzę) zasyp: słód pilzneński i dodatek niesłodowany (grysik kukurydziany? ryż? syrop gluk-fruk?); zacieranie na poziomie 62-65°C; minimalne chmielenia na goryczke (12-18 IBU?); fermentacja drożdżami dolnej fermentacji (6-12°C) ew. ciśnieniowo w wyższej; wysokie nagazowanie. To nie jest najprostsze. Opisz dotychczasowe piwka, może w tym jak je robisz ukryta jest przyczyna, że nie pasują. No i zapraszam na forumowego discorda. Każda piwowarka jest na wagę złota. edit: koledzy szybciej się uaktywnili. Seven 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Poczytaj przede wszystkim o fermentacji, rodzajach drożdży i temperaturach. Na brewkitach można zrobić ponoć dobre piwo, ale często dołączone drożdże to nieporozumienie. Idzie sezon na warzenie lagerów nawet bez lodówki, jeśli się na warunki. Możesz spróbować też jakichś szczepów drożdży kveik o czystym profilu, np. Lutra. To dobre przybliżenie do lagera, nieporównanie łatwiejsze w fermentacji niż prawdziwy lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 (edytowane) Dla uzyskania aromatu rozlew obowiązkowo w zielonej butelce Edytowane 17 Listopada 2022 przez anteks kryzju, lilliwashere i smola 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 OK. Ciężka dola moderatora. Ukrywam posty nie na temat. Ewentualne reklamacje proszę kierować do @elroy. Ciagnięcię tematu zaskutkuje zamknięciem/ upomnieniami, ucieczką drożdży rurką, skiśnięciem nastawu. Dla pobocznych czytelników: @anteks i @Reters toczą spór o smak piw z przeszłości: @Reters obficie odwołując się do lokalnych, historycznych i rodzinnych doświadczeń, @anteks delikatnie poddając w wątpliwość inną niż sentymentalna wartość wywodów kolegi. CERNUNNOS, anteks, Seven i 3 innych 1 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Ja robię jako pierwszego lagera w tym sezonie. Zasyp - pilzneński 100 %, 3,7 kg Zacieranie infuzyjne 67 st C i minutowy wygrzew. Celowany ekstrakt 11 Plato , celowanie odfermetnowanie 1 Plato, celowane alko - 5 %. Objętość standard 20 litrów Chmiel - 10 gramów marynka na goryczkę, 30 gramów lubelski albo tradition (zastanowie się który) 15' przed końcem gotowania Po schłodzeniu skorygować ekstrakt do 11 Plato tzn dolac wody, odebrać do zamrożenia 1 litr brzeczki., Fermentacja - S-23 Saflager 1 paczka którą rozkręcę na 1,4 litrowym starterze. Temp. fermentacji do maks. 12 st C fermentującej brzeczki - potrwa 3 tygodnie. Rozlew - dolać 1 litr rozmrożonej, zagotowanej i wystudzonej brzeczki delikatnie zamieszać nie wzburzając gęstwy i nie napowterzając zbytnio. Niezwłocznie rozlac do butelek, ZEBRAĆ ok. 250 ml gęstwy do wyparzonego wrzątkiem słoika i łyżki. - to dla mnie najważniejszy punkt. Potem butelki na tydzień do lodówki do 8 st C na refermentację, po 7 dniach można je wyjąć. Po kolejnych siedmiu dniach i uzyskaniu nagazowania warto wystawić skrzynki z butelkami na dwór na około 0 st C do maks. -3 st C chociaż na tydzień. Mógłby to być Helles - tzn większy ekstrakt, chmiel Spalt i większa jego ilość i wyższe zacieranie tzn w 69 st C ale nie będzie. Edytowane 23 Listopada 2022 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: Zacieranie infuzyjne 67 st C 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: odfermetnowanie 1 Plato Po pierwsze - pytanie było o Lecha a widzę tu randomową, niesprawdzoną recepturę. Chęci może miałeś dobre żeby się czymś podzielić ale przestrzegam pytającą przed takimi radami... Po drugie, przy tym sposobie zacierania i przy użyciu tych drożdży będzie bardzo ciężko zejść do 1 Plato. Drożdże S-23 mają dosyć słabe odfermentowanie (na poziomie 82%) dodatkowo zacieranie za wysoko, potrzeba tu prawdziwej przerwy maltozowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Powiem tak nie kłócąc się. Przy zacieraniu w 69 st C 12stka schodzi do 2 więc 11stka przy 67 powinna zejść w okolice 1 i zamierzam to uzyskać. 82% to jest bardzo dużo, tak samo schodzą jak 34/70 różnica znikoma między szczepami. Ciekawe pogląd że musi być przerwa maltozowa ja uzyskałem niechcący zejście z 12 do 1 kiedyś przy infuzyjnym zacieraniu w 67 st C. Sprawdzę to za miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 6 minut temu, Piotr Ba napisał: Powiem tak nie kłócąc się. Przy zacieraniu w 69 st C 12stka schodzi do 2 więc 11stka przy 67 powinna zejść w okolice 1 i zamierzam to uzyskać. 82% to jest bardzo dużo, tak samo schodzą jak 34/70 różnica znikoma między szczepami. Jakby mi zacierany w 67C lager 11BLG zszedł do 1BLG, to zacząłbym się zastanawiać, czy dzikusy nie dojadły... verbin, Pingwinho i Łachim 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Być może zejdzie. Mimo wszystko w34/70 teoretycznie mają lepsze odfermentowanie. Tak czy siak ja bym mimo wszystko podszedł do tematu klasycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 @Piotr BaJeśli różne szczepy odfermentowują do tego samego poziomu, to może być infekcja sprzętu. Miałeś kiedyś np. jakieś niewyjaśnione fenole w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Fenole w lagerach? Ja mierze plawikiem z browinu na który biorę korektę plus 1. Nie różne tylko te 2 szczepy są prawie identyczne jeśli chodzi o efekt. Schodzimy z tematu trochę. Wszystkie piwa w gf zacieram infuzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 No lech to nie będzie bo nie bym był sobą gdybym nie dowalił chmielu na późne gotowanie - więc na 0' i przetrzymanie w 40 - 60 st C wrzuciłem 40 gramów mieszanki lubelskiego z jakimś chmielem z zamrażarki (odciąłem etykietę więc nie wiem co to jest ale obstawiam że marynka). Ładnie fermentuje w 12 st C. Jestem bardzo ciekaw tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Ha, jednak nie. Mieliście rację z 11 zjechało do 2,5 , co oczywiście bardzo mi pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się