xgucikx Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Cześć zadałdm drożdże safale 05 około 48h temu. Nie wiem czy fermentacja ruszyla na górze zebrała się warstwa drożdży. Czy mam to wymieszac, zostawić czy może dodać innych drożdży? Brzeczka 13blg piwo apa. Mk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Ruszyła, zostaw jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgucikx Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Dziękuję za szybko odpowiedź pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Nie zaglądaj lepiej do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) @xgucikx i kup sobie transparentne wiadro. Na początku mniej kusi do otwierania ? Edytowane 4 Lutego 2023 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) 5 hours ago, Bolt said: Transparentne? Po co narażać piwo na promienie słoneczne? Można przykryć kocem lub bluzą. U mnie stoi w winiarce, która ma filtr UV na szybie. Poza tym nasłonecznienie to o wiele mniejszy problem w warunkach domowych niż utlenienie czy infekcja, jakiej można się nabawić przez zaglądanie do wiadra każdego dnia, a to jest jednak nieodłączny element bycia początkującym. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Pingwinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Ja tam nie trzymam wiader na słońcu, tylko w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 4 godziny temu, Bolt napisał: Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Godzinę temu, anteks napisał: Czyli wszyscy piwowarzy uzywający standardowych wiader i nie fermentujący w ciemnicy maja skunksa? Gdzie napisałem, że wszyscy? Napisałem, że to "ryzyko" nie określiłem szans na wystąpienie zjawiska, więc skąd Twój wniosek o wszystkich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 A to szklanych balonów już nie można używać ? Szczerze mówiąc mocne, długo leżakujące przed rozlewem piwa wolę trzymać w szklanym balonie, niż plastykowym wiadrze. Uchronienie tego przed światłem jest dziecinnie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Ja nie napisałem ze jest trudne. Jednak czy początkujące osoby będą dodatkowo pamiętać o ochronie przed promieniami słonecznymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgucikx Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Teraz dyskusja na temat wiadra fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 On 2/6/2023 at 1:11 PM, Bolt said: Absolutnie się nie zgodzę. Każde transparentne wiadro to ryzko skunksa. Owijanie kocem/filtry UV. To już lepiej zapanować nad swoją ciekawością. Nie wiem czy nie odłączony. Masz napisane nie zaglądać to nie zaglądasz. Samo zaglądanie aż tak nie naraża piwa. Powiedzmy sobie szczerze jak już drożdże dominują to o zakażenie nie jest tak łatwo. Raczej jakiś niedomyty sprzęt wprowadzi zakażenie. Powiedz mi skąd ryzyko naświetlenia UV, jeśli do wiadra nie dociera UV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Z promieni słonecznych? Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV. Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała. No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 10 godzin temu, Pingwinho napisał: A jak masz okulary przeciwsłoneczne z filtrem UV to nie masz potem białych śladów na twarzy, gdzie nie jesteś opalony? Tak działają filtry UV. Aromat skunksa to 3-MBT, którego powstawanie jest wprost uzależnione od działania promieniowania UV. Cały proces jest dość skomplikowany, ale pierwszym krokiem jest naświetlenie izohumulonów promieniowaniem UV. Filtr UV temu przeciwdziała. No chyba że uważasz że plastik w fermentorze ma jakieś niesamowite właściwości, których nie ma koc lub bluza. A czy transparentny plastik w wiadrze posiada wysoki filtr UV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Szyba okienna zatrzymuje sporo światła UVB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgucikx Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 12 minut temu, xgucikx napisał: Warkę jutro butelkuje. Wiadro miałem transparentne, jednak nie wyczuwam żadnego niepożądanego zapachu. Przez kilka pierwszych dni była odkryta i narażona na światło (strych). Na resztę fermentacji przykryłem kocem. Zastanawia mnie jedynie aromat jest dość intensywny, na początku chmielowy później lekko pikantnie z mocnym akcentem słodowości czy może to być rezultatem dodaniu słodu karmelowego 150 (udział w zasypie 20%)? Do APY walić 20% karmelowego? Mają ludzie pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgucikx Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Smak dziwny ale jak najbardziej pijalny. Na pewno nie kupię takiego w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 W dniu 6.02.2023 o 20:52, xgucikx napisał: Teraz dyskusja na temat wiadra fermentacja ruszyła także wszystko w porządku. Jestem tylko zdziwiony że jest nieco bardziej burzliwa niż przy drożdżach S-04, zauważyłem też ze osad opada nieco wolniej pewnie problem będzie z przelewaniem. Cichaj! Teraz rozawiamy o wiadrze, a nie tam jakiejś fermentacji czy ruszyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 (edytowane) A to poza tematem, w ramach ciekawostki. Mnie dziś, po 10h od zadania drożdży lagerowych fermantacja ruszyła tak. Mam nadzieję, że drugą połowę brzeczki też przefermentuje Edytowane 5 Marca 2023 przez fotohobby Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgucikx Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Ehhh chciałbym mieć taką lodówke:) tylko gdzie to wszystko trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się