wluczykij Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Witam, czy jest jakiś przepis na piwko co by przypominało Żywiec biały, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Szukaj przepisów na witbira. edit: np. w tutejszej wiki albo na blogu Dori: https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Pils a'la kasztelan, przepis na lecha premium, książęce pszeniczne. Obstawiajmy: co będzie następne do skopiowania? kryzju, Kronelius, anteks i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Godzinę temu, lechu555 napisał: Pils a'la kasztelan, przepis na lecha premium, książęce pszeniczne. Obstawiajmy: co będzie następne do skopiowania? Żuberek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 33 minuty temu, anteks napisał: Żuberek Nieee no, sztosy to jednak zostawmy bardziej doświadczonym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 1 godzinę temu, anteks napisał: Żuberek Romper wiśniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Ja kiedyś zrobiłem coś podobnego z ekstraktu w opinii osób, które piły do tamtej pory tylko koncerniaki, wdg mnie było dużo lepsze. Tak jak @zasadapisał, przepis na witbiera słowo klucz, ja właśnie wtedy chciałem zrobić z ekstraktów coś ala witbier. Wyglądało to tak: Warka 25L Ekstrakt pszeniczny 2,2 kg Ekstrakt jasny 0,7 kg Cukier 0,4 kg (Jeśli bym powtarzał, to dałbym proporce pszenicznego i jasnego bardziej pół na pół i wyeliminował cukier) Chmielenie: Magnum 20 g AK 11,8 20 minut Styrian dragon 20 g AK 6,3 % 5 minut Nie istotne co było na aromat, bo i tak zdominowała go kolendra i pomarańcza Drożdże Gozdawa pszeniczne, te co przy brewkicie Dodatki na 0statnie 12 minut gotowania: 185 g skórki startej z pomarańczy (tylko pomarańczowa część) 30 g Kolendry (ziarno nie miażdżona) O dziwo z ekstraktów i po dziadowsku gotowane, a efekt był zaskakujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Jastrząb w jakim momencie dodawałeś skórkę z pomarańczy i kolendrę? I w jakiej temperaturze burzliwa fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 8 minut temu, Reters napisał: Jastrząb w jakim momencie dodawałeś skórkę z pomarańczy i kolendrę? I w jakiej temperaturze burzliwa fermentacja? wydaję się, że na ostatnie 12 minut gotowania. W każdym razie jako, że piwo robione na byle jak i jeszcze za pomocą ekstraktów to kupił mnie tą recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, Reters napisał: Jastrząb w jakim momencie dodawałeś skórkę z pomarańczy i kolendrę? I w jakiej temperaturze burzliwa fermentacja? Dokładnie tak jak @lechu555napisał, ostatnie 12 minut gotowania. No powiem Ci, że jak na taki ekstraktowy eksperyment, to wyszło przyzwoicie Dokładnie, to było na byle jak, bo nawet mi się chmielić nie chciało 60 minut i skróciłem wszystko na maks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Dzięki za podpowiedź:) Czyli ta skórka po gotowaniu wyjęta z brzeczki czy fermentowałeś razem z nią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Wyjąłem, skórka i kolendra dodana była tylko na ostatnie 12 minut gotowania w woreczku muślinowym, żeby nie rozlazła się po całej brzeczce. Efekt był na serio lepiej niż zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2023 Super. To już łapię o co chodzi. Mam woreczek muślinowy bardzo drobny. Raz dopiero go użyłem w chmieleniu na zimno. Troszkę więcej chmielu potrzeba ale rzeczywiście świetnie filtruje. Tylko właśnie ważne jest kupić odpowiedni. Nie wszystkie się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Z mojego doświadczenia wynika, że z czasem woreczki niestety zaczynają się rozciągać i przepuszczać coraz więcej chmielu. To skłoniło mnie do skonstruowania hop spidera za około 25 zł., bo szkoda mi kasy na takiego z prawdziwego zdarzenia. Jak zda egzamin, to podzielę się pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 9 godzin temu, Reters napisał: Super. To już łapię o co chodzi. Mam woreczek muślinowy bardzo drobny. Raz dopiero go użyłem w chmieleniu na zimno. Troszkę więcej chmielu potrzeba ale rzeczywiście świetnie filtruje. Tylko właśnie ważne jest kupić odpowiedni. Nie wszystkie się nadają. Taka moja rada - woreczek używam tylko do filtracji brzeczki po chłodzeniu, hopspider ewentualnie do filtracji po chmieleniu na zimno i cold crashu. Chmiel i przyprawy lepiej sypać luźno, oddają dużo więcej aromatów. Jest wiele filmów jak zdekantować sprytnie brzeczkę po chłodzeniu. A ewentualne straty rekompensować dodając trochę więcej słodu do zacierania. Zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) Paweł tylko że ja nie zacieram. Po prostu ulepszam się w brewkitach, po woli mini zacieram słodami do chmielam na ciepło, na zimno itp. Kombinuję. Dużo mi pomogły podpowiedzi tutaj ludzi z forum i pewne przepisy gotowe brewkitowe od kolegi. Więc woreczki używam bardziej tylko na zimno lub do odcedzenia chmielu,słodu przy przygotowaniu brewkitu. Na chwilę obecną to początek, testuje, sprawdzam. Zrobiłem pseudo lagera z Mangrove Blonde lager w temp 18C na drożdżach Mangrove M54 i piwa bez chmielenia na zimno są takie nijakie apropo chmielu. Jednak partia 10l chmielona na zimno w woreczku muślinowym dużo lepsza, bez porównania. I drobinki chmielu się nie przedostały do brzeczki. Tylko tak jak pisałem woreczek musi być ekstremalnie drobny. I oczywiście więcej chmielu trzeba. Ja już po woli łapię ile mniej więcej na 10 lub 20 litrów piwa. Edytowane 14 Lutego 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 To, że nie zacierasz, nic co do mojej rady nie zmienia. Woreczki czy hop spidery, powodują w moim odczuciu (i chyba nie tylko moim) mniejszą ekstrakcję olejków chmielowych i innych dobroci. Ja to robię tak: dodaję chmiel luzem do fermentora, trzymam różnie - czasem 24h, czasem 5 dni, po czym obniżam maksymalnie blisko 0 st. C (ważne, żeby nie było to gwałtowne obniżanie), trzymam tak dobę lub dwie i dekantuję do rozlewu. Chmiel naturalnie opadnie i zbije się na dnie fermentora. Oczywiście będą straty, należy się z tym liczyć, ale aromat chmielowy będzie dużo lepszy, a chyba o to tutaj chodzi. Woreczki przy chmieleniu na zimno są wg mnie najczęstszym źródłem infekcji. Powtarzam, to są tylko moje rady. Jeśli Twój system Tobie pasuje i piwa smakują to najważniejsze. Ale chyba warto próbować i zmieniać, może na lepsze. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) Oczywiście. Nie jestem upartym człowiekiem na szczęście;) I Twoje rady sobie zapamiętam. Jak zauważę, że coś jest nie tak odnośnie czy chmielenia czy infekcji, będę wprowadzał korekty. Cold Crash jest wybitny. Tylko u mnie nie do zrobienia od kwietnia do tak października. Inne miesiące w warsztacie temperatura akurat. Słyszałem informację o tym co piszesz odnośnie uwalniania aromatów z chmielu luzem. Po prostu ja akurat jestem leniwy przyznaje się i nie chce mi się dekantować czy zlewać przez pończochę;) Staram się wszystko robić w jednym fermentorze Edytowane 14 Lutego 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Bierz przepis na witbira od Dori. Ja zawsze tak robię i jest ok. Używam do niego tylko S-33 i słód pszeniczy z pszenicą po 25% każdego, zacieranie infuzyjne w 65 st C i trzeba go dość dobrze nagazować. To jest jedno z najlepszych piw domowych - dobre i proste w wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Cold crash bez lodówki przeprowadzić można w styropianowym boksie z zamarzniętymi butelkami. Co robię osobiście jak mi temp balkonu nie pozwala na przeprowadzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Dobry pomysł. Lub w specjalnej torbie fermentacyjnej którą za jakiś czas zamierzam kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się