Piotr Ba Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Czy to że dolewam kranówy do celowanego Plato oraz to że butelkuję z fermentora / kranika w którym jest fermentacja to mogą być żródła zakażenia? Kranik spryskuję spirytusem 70 % medycznym przed rozlewem tzn do środka. Bo jeśli to nie stąd są niechciane posmaki to już chyba wiem skąd. Czy roztwór NaOH przyrządza się na zimnej czy gorącej wodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 41 minut temu, Piotr Ba napisał: Bo jeśli to nie stąd są niechciane posmaki to już chyba wiem skąd. Czy roztwór NaOH przyrządza się na zimnej czy gorącej wodzie ? Jakie posmaki? NaOH w gorącej lepiej się rozpuszcza ale też jest silniejsza reakcja. Poczytaj sobie na forum o środkach ostrożności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Fermentacja w wiadrze z kranikiem to zaproszenie dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów na imprezę. Szczelność tych kraników nie jest w mojej ocenie wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Minusem wiader z kranikiem jest to że po procesie trzeba je odkręcić od wiadra, następnie zdemontować i wyczyścić cały ten syf :drożdże, białka, chmieliny.Jedynym tanim i skutecznym rozwiązaniem jest właśnie NaOH. Podczas fermentacji warto do kranika napsikać Starsanu albo spirytusu i przykryć folią alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Ja tam fermentuje z kranikiem i sobie chwalę. Fakt, że też robię tak jak pisze monodem ze starsanem i folią alu. Butelkuję z osobnego wiadra. Dobrze pytają - jakie posmaki. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: Czy to że dolewam kranówy do celowanego Plato oraz to że butelkuję z fermentora / kranika w którym jest fermentacja to mogą być żródła zakażenia? Kranówkę możesz wykluczyć. Powinna być czysta. Kranik może być źródłem infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Posmaki klasyczne nieprawidłowe estry lub fenole. Tego się nie da zwalić na warunki fermentacji niestety. Czy raz do roku traktowanie sprzętu NaOH załatwi sprawę? Czyli rozlew z innego fermentora kiedyś tak robiłem fermentacja bez kranika potem przelew do innego z kranikiem. Tak robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Zawsze odkręcam kranik i go myje. A czy spryskanie spirytusem dobe przed rozlewem załatwi sprawę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 13 minut temu, Piotr Ba napisał: Posmaki klasyczne nieprawidłowe estry lub fenole. Tego się nie da zwalić na warunki fermentacji niestety. Czy raz do roku traktowanie sprzętu NaOH załatwi sprawę? Czyli rozlew z innego fermentora kiedyś tak robiłem fermentacja bez kranika potem przelew do innego z kranikiem. Tak robicie? No a skąd ktoś ma wiedzieć, czy raz do roku NaOH zda egzamin? Przecież infekcję możesz nawet złapać podczas kolejnej warki po takim przemyciu lub np. trzy lata nie używać NaOH i nie mieć żadnej. Posty można edytować, nie trzeba pisać jeden pod drugim, to nie jest trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Posmaki klasyczne nieprawidłowe estry lub fenole. Tego się nie da zwalić na warunki fermentacji niestety. Czy raz do roku traktowanie sprzętu NaOH załatwi sprawę? Czyli rozlew z innego fermentora kiedyś tak robiłem fermentacja bez kranika potem przelew do innego z kranikiem. Tak robicie? Raz do roku ? JA profilaktycznie co 3-4 warki używam NaOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: A czy spryskanie spirytusem dobe przed rozlewem załatwi sprawę? Warzysz parę lat a zadajesz czasami niemądre pytania. W procesie produkcji mycie i dezynfekcja to podstawy. Myjesz i dezynfekujesz na bieżąco. Psikasz środkiem na kranik i rurkę. Następnie łączysz i przystępujesz do rozlewu w świeżo umyte i zdezynfekowane butelki. Kapsle namaczasz np w starsanie.Jak jeszcze czegoś nie wiesz to pisz śmiało. Od tego jest to forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Ja spryskuje kranik spirytusem ale przed rozlewem. Może tu jest źródło problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Każdorazowo używam NaOH, jak musiałem wylać jedną warkę ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) 13 minut temu, Piotr Ba napisał: Ja spryskuje kranik spirytusem ale przed rozlewem. Może tu jest źródło problemów. Ale jak? A dezynfekujesz wiadro przed wlaniem brzeczki? Przecież wystarczy zalać starsanem, wstrząsnąć i część roztworu wylać przez kranik. Edytowane 18 Marca 2023 przez monodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Ja rozlewam do butelek z fermentora, nie przelewam piwa. Teoretycznie 30 sekund kontaktu z 70% spirytusem powinno załatwić sprawę kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Spryskujesz kranik z zewnątrz, a ma on trochę zakamarków. Kranik do rozebrania i kąpiel w NaOH razem z fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Podobnie działam z kranikiem jak wizi podpowiedział. Po każdym jego użyciu(zlanie do próbki, rozlanie do butelek) spryskuje rozstworem alkoholu, następnie po kilku minutach przelewam go z góry letnią przegotowaną wodą. Obracam w dół, żeby woda się wylała i zakrywam folią, żeby kurz się nie dostawał. Tylko rozlewam i warzę piwo w jednym fermentorze. Po rozlaniu wszystko demontuje i kranik moczy się u mnie przez kilka godzin w letniej wodzie z dodatkiem oxi. Ale oczywiście może też być NaOH. Następnie wszystkie części przepłukuje letnią wodą i tyle. Apropo kranika. Na ten moment taki schemat się się super sprawdza. Nie używam wrzątku do kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się