Skocz do zawartości

Szukam nauki do pierwszego piwa.


Zenekblack

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mieszkam w Holandii i od jakiegos czasu interesuje mnie temat warzenia piwa i mocniejszych trunków. 

 

Chciałbym zrobić piwo o maksymalnej mocy 4.6% 

Nie bardzo chce iść w mocne piwo bo go poprostu nietoleruje. Kojarzy mi się z gorycza a ze mnie słodki chłopak.

Ogólnie jakiś czas temu piłem bardzo dobre ciemnie piwo o mocy 3% i powiem że to mi najbardziej odpowiadało. Posmak karmelowo kawowy z nuta chlebową. Jest to jakaś odmiana piwa Belgijskiego i bardziej uważana jako napój izotoniczny. Alfa Donker Bruin to jego nazwa. 

 

Ogólnie początkujący jestem w tym temacie więc prosze o wyrozumiałość. 

 

Kolejne piwo dla żony. Ona kocha pils-y o mocy 4 - 4.5%. wiem i rozumiem że duża liczba kolegów powie iż takie piwko to sikacz, my jednak bardziej chcemy się delektować smakiem a nie upijać smutki. 

 

Przeczytalem ostatnio o warzeniu piwa ale nigdzie nie znalazlem jak określić przed zaczęciem moc piwa.

 

Dajmy na to chciałbym zrobić irish ale nie o mocy 6% alko., a 3% jak to zrobić? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Początkowe blg na określonym poziomie pozwala na uzyskanie piwa o zakładanym %. Do tego jeszcze odfermentowanie szczepu drożdży i gotowe.

 

Blg startowe 11 odfermentowanie do 2blg daje 4,8%.

Odfermentowanie 82,4%

 

A tu łap link do kalkulatora

 http://brewness.com/calculator/pl/abv

Edytowane przez Koora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Ununul napisał(a):

 

Od deski do deski czytam i nadal nie wiem jak zrobić piwo o określonej mocy. 

 

Na wiki mowa o tym jak za mało lub za dużo jest cukru przy pomiarze blg typu "jak miałeś mieć 20l a wyszło 16l to dolej przegotowanej wody by nie było piwo gorzkie od przechmielenia" no i to kumam. Bo wtedy jest wiecej garbnika, ale jeśli chcę uzyskać piwo o mocy 3 albo 3.5 to mam dodać wode, jeśli blg jest na poziomie dajmy na to 18blg i zgodnie z tym mam dodać wode do 11blg i wiecej chmielu by było nachmieline?

Czy moje rozunowanie jest błędne? 

 

Znajomi radzą mi bym zrobił piersze piwa z ekstraktu, bo czytali że to proste, ja za to chcę właśnie ze słodu. Bo lubie głęboka wode. 

Nic innego mi nie zostaje jak zrobić piwo z przepisu, a potem je modyfikować do swojego smaku... 

Tylko ze szukam przepisu na dobrego pisa o 4.5 mocy i jak ze świeczką.

 

Po prostu chce zrozumiec jak już na poczatku określić moc piwa...

 

Kalkulatory liczą procenty jak wiemy jakie jest obecne i poczatkowe blg. 

 

Teraz kolejna sprawa:

odfermentowanie

 

Jeśli już ustale sobie dajmy na to początkowe blg na poziomie 11 czy 12 to jak mam zakończyć fermentacje na poziomie 2blg jeśli piwo* będzie nadal pracować? Jak zabutelkuje piwo z pracujacymi drożdżami a dodam jeszcze cukru do nagazowania, to zgodnie z tym co czytam powstana "granaty"...

Tak się stało że w święta wyrwał mi podpiwek w butelkach po grolsch. Sprzatania szkla bylo wiecej niz smaku z podpiwku. I od kamionkowego zamkniecia dziura w suficie.

 

Jakies rady... Wskazówki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, INTseed napisał(a):

Najpierw musisz wiedzieć jaką masz wydajność. Potem zacząć robić piwo. I w końcu trafisz w to blg, ale piwo będzie inne.

Czyli musze ustalić ile wychodzi mi " osłodzonej wody" brzeczki o jakim poziomie BLG? Więc tu pytanie... Jeśli wyjdzie mi blg na poziomie 17 po wysłodzeniu a potrzebuję poziom 10-11 to mam dolać wody? 

I jak mam zatrzymac fermentacje jesli blg spadnie do 2? 

 

Robiłem ostatnio nastaw na cukrze i tam blg mam -4... Dlatego pytam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-załóż niskie blg początkowe, rzędu 10-12 > dolej przy wysładzaniu tyle wody, by wyszło ok 8-10, po gotowaniu możesz jeszcze skorygować dolewając wody > użyj kalkulatora lub dolewaj i mierz.

-zacieraj dłużej w wyższej temperaturze ok 72st (np 20min w 62, 40min w 72, albo tylko w 72) > poczytaj o temperaturach zacierania

-zastosuj drożdże o niskim stopniu odfermentowania, rzędu 70%. Drożdże muszą skończyć fermentację na wyższym poziomie. Na początek polecam raczej górną fermentację, więcej wybacza.

 

Gorzkość piwa akurat nie tyle zależy od ilości alkoholu co nachmielenia i użycia słodów palonych (ciemne), więc raczej nie przesadzaj ilością.

Zacieranie w wyższych temperaturach pozostawia w piwie słodycz, więc musisz sprawdzić na ile to ci odpowiada.

Zapisuj co robiłeś i zmieniaj czynności by osiągnąć zadowalający efekt.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt to miara gestosci brzeczki nastawnej przed zadaniem drozdzy.  1 BLG to rownowaznik 10 g cukru w 1 litrze wody. Teoretycznie roznica miedzy ekstraktem poczatkowym a koncowym podzielona przez mnoznik da Ci w przyblizeniu% ilosc alkoholu. Teoretycznie, bo trzeba jeszcze uwzglednic blad pomiaru ekstraktu. W tym przypadku zakladam, ze miales cukrowke w okolicach 20-kilku blg na poczatku. Jezeli zmierzysz gestosc po fermentacji to rowniez w roztworze bedzie etanol, ktory ma mniejsza gestosc od wody, wobec czego zaburza pomiar. Wiec mowimy o tzw gestosci pozornej odczytanej z areometru. Co bym Ci sugerowal to skompletowac sprzet ( nie wiem jaku masz ) i nastepnie przyjac jakies pierwsze przyblizenie wydajnosci - na przyklad 75% dla zestawu z garnkiem. Dobrac sobie wybrana recepture i kupic surowce i zatrzec. Zmierzyc ekstrakt przed gotowaniem. Powinien on byc okolo 1 - 2 stopnie mniejszy od zakladanego ekstraktu brzeczki fermentacyjnej, bo bedziesz ja jeszcze gotowal i nieco wody odparuje. Jezeli ekstrakt jest wyzszy od zakladanego mozesz dolac wody po gotowaniu zeby skorygowac ekstrakt. Jezeli jest nizszy to mozesz dluzej gotowac.

O doborze receptury: jezeli lubisz lekkie piwa to polecam na poczatek cos z brytyjskiej klasyki - bitter lub mild. Lub cream ale. Lub belgijski saison. W recepturach bedziesz widzial jaka jest docelowa moc piwa, jezeli masz taki ekstrakt poczatkowy. Generalnie to szukalbym na Twoim miejscu przepisow z ekstraktem poczatkowym nie przekraczajacym 10 BLG. Pozniej mozesz smakowac i decydowac czy cos poprawic w recepturze.

 

EDIT: A i jak juz skompletujesz sprzet i wybierzesz recepture to napisz to ktos Ci podpowie na co zwracac uwage.

Edytowane przez Ununul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Ununul napisał(a):

EDIT: A i jak juz skompletujesz sprzet i wybierzesz recepture to napisz to ktos Ci podpowie na co zwracac uwage.

3 wiadra do fermentacji z kranem 30l

3 wiadra bez kranu

Gra 30l, 25l, 50l

Młynek do słodu

Recznie robiona spirala miedziana do chłodzenia. 

Filtr z wężka od wody okolo 20cm cienki.

Cukrometry blg z 3 sztuki

Menzurki 3x 100ml

Termometry 

Termometr laserowy do 450°C

Alkometr pływakowy

Rurki sylikonowe

Rurki plastikowe

Beczka 60l

Siatki do parzenia chmielu

Zaciskarki do kapsli 

Kapsle

Butelki

Oxi 

Myjka do butelek

Płuczka do butelek

Ocikacz choinkowy

Łyżka

Mieszadlo

Napelniacz grawitacyjny do butelek

Około 250 butelek

Elektryczny gar do parzenia( parze w nim wedliny po wedzeniu nie wiem czy nada sie do piwa po umyciu)

Lodówka z możliwością podłączenia regolatora temperatury. 

Regolator wlasnej budowy do lodówki ( używany do dojrzewalni serów obecnie leżakuje w szufladzie)

Rurki fermentacyjne ( zawory wodne z 5 sztuk)

 

Z słodów okolo 20kg Pilsner 064/066 z roku 2021 ( oddal mi go chlop za free nie wiem czy nadaje sie do czegoś. 

 

Nie mam innych słodów, nie posiadam drożdży piwowarskich jedynie do cukrówki, nie mam też chmielu. 

 

Tak jak pisalem na początku mieszkam w Holandii nie wiem czy znajde polskie odmiany chmielu.

 

Nie posiadam jodyny nie wiem czy dostane w nl. Tu jest jakis zamiennik z tego co wiem koloru różowego. 

 

Moge miec wskazniki ph do basenu jesli one mierza dobrze h brzeczki. Ewentualnie poszukam do ph w sklepie piwowarskim online. Jeśli potrzebuje.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.06.2023 o 15:19, Zenekblack napisał(a):

Witam. Mieszkam w Holandii i od jakiegos czasu interesuje mnie temat warzenia piwa i mocniejszych trunków. 

 

Chciałbym zrobić piwo o maksymalnej mocy 4.6% 

Nie bardzo chce iść w mocne piwo bo go poprostu nietoleruje. Kojarzy mi się z gorycza a ze mnie słodki chłopak.

 

 

Mocne piwo to niekoniecznie goryczkowe piwo.

Tak bock to piwo najcześciej słodowe (w odbiorze często słodkie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, fotohobby napisał(a):

Mocne piwo to niekoniecznie goryczkowe piwo.

Tak bock to piwo najcześciej słodowe (w odbiorze często słodkie)

Raczej chodzi mi o to że po mocnym piwie rozbieram sie w upal do rosolu. Nie mowie ze piwo mocne musi być gorzkie. 

Grimbergen ma w swoim zestawie kegowych piwo czarne. Piwo dość mocne 7-8% a zarazem słodkie i dobre w smaku z nuta czekolady i miodu. Bardzo je lubie ale można je tylko kupić w barze i szukałem w butelce to bardzo trudno jest je znaleźć. W sumie na terenie gdzie mieszkam tylko 2 bary mialy je. 

Irish piwo kiedys piłem je w Polsce w barze z kapsalonem też było słodkie i delikatne w smaku a prawie 9%, co z tego jak po 2 piwach juz czulem sie narąbany i nie sprawialo przyjemności dalsze picie. 

Tak jak mowie nie trawie piw z wysoką zawartoscia alko. 

I gorzkich piw. Nie idzie to w parze. Bo piwo mocno procentowe wypije jeśli jest slodkie i dobre a wytrawnego nie. 

Mocna gorycz chmielu mnie odstrasza nawet jak to piwo ma 3%

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 17.06.2023 o 15:43, Zenekblack napisał(a):

Raczej chodzi mi o to że po mocnym piwie rozbieram sie w upal do rosolu. Nie mowie ze piwo mocne musi być gorzkie. 

Grimbergen ma w swoim zestawie kegowych piwo czarne. Piwo dość mocne 7-8% a zarazem słodkie i dobre w smaku z nuta czekolady i miodu. Bardzo je lubie ale można je tylko kupić w barze i szukałem w butelce to bardzo trudno jest je znaleźć. W sumie na terenie gdzie mieszkam tylko 2 bary mialy je. 

Irish piwo kiedys piłem je w Polsce w barze z kapsalonem też było słodkie i delikatne w smaku a prawie 9%, co z tego jak po 2 piwach juz czulem sie narąbany i nie sprawialo przyjemności dalsze picie. 

Tak jak mowie nie trawie piw z wysoką zawartoscia alko. 

I gorzkich piw. Nie idzie to w parze. Bo piwo mocno procentowe wypije jeśli jest slodkie i dobre a wytrawnego nie. 

Mocna gorycz chmielu mnie odstrasza nawet jak to piwo ma 3%

 

 

Hej, też jestem początkujący (dopiero 3 warki), ale może dlatego będę w stanie lepiej zrozumieć Twoje rozterki. Gorycz zależy w największej mierze od ilości chmielu z wysoką ilością alfakwasów. Wystarczy, że podczas gotowania wrzucisz ich mniej i goryczka będzie mniejsza. Możesz korzystać z kalkulatorów, żeby wyliczyć poziom alkoholu ale tyle elementów wisi w powietrzu, że jeśli nie znasz możliwości swojego sprzętu oraz drożdży (a to przychodzi z doświadczeniem) to jest to wróżenie z fusów. Nie sprawdzisz BLG przy filtracji bo rozłoży się nierównomiernie, a nawet jeśli byś jakoś wymieszał brzeczkę, to i tak pomiar zmieni się po warzeniu na skutek odparowania. Do tego od tego jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś, a także jak przeprowadziłeś fermentację zależy jakie będzie BLG końcowe przed rozlewem. Najwięcej wpływu na początku masz na BLG początkowe (możesz dolać wody jeśli jest za niskie wg. prostego wzoru). Na pierwsze piwo mógłbyś po prostu spróbować z mniejszą ilością słodów do zacierania.

 

Widzę, że masz lodówkę z regulacją temperatury, masz więc lepszy sprzęt ode mnie. Jednak ja na pierwsze piwo wybrałem FAH górnej fermentacji: https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) i nie był to co prawda czysty pils, ale dość podobny profil smakowy. Do tego piwa górnej fermentacji są chyba jednak znacznie łatwiejsze dla początkujących. Użyłem 4,5 kg słodu pilzeńskiego i moje BLG początkowe wyszło 11,5, końcowe około 3 więc jakieś 4,5% alk. Dawałem też po 3g cukru/butelkę do refermentacji. Głębią smaku piwo przebijało wszystko co popularne w sklepach, wszyscy, których częstowałem byli pod wrażeniem. Goryczka była IMHO zbalansowana ze słodowością, ale zawsze możesz zmniejszyć ilość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.