Jump to content

Zadawanie drożdży Us-05


Recommended Posts

Cześć, jako że przy ostatniej warce popełniłem błędy przy zadawaniu drożdży, przyszedłem spytać się poradę aby tym razem przebiegło bez szwanku. 
Planuję warkę 30l używając:
-6kg Pale ale
-1.5kg Pilneńskiego
-1kg karmelowego 30

Na chmielenie przygotowane mam:
100g chmiel Zula
100g chmiel Chinook pl
100g chmiel Oktawia

100g chmiel Amarillo
Planuję coś na kształt polskiej ipy, jeszcze wymyślę w jakich ilościach i kiedy dać jaki chmiel.
Pytanie mam o drożdże:
W jakiej temp uwadniać, i do ilu stopni powinna być schłodzona brzeczka? Jak kontrolować temperaturę przez pierwsze dni fermentacji? Czy jedna paczka Us-05 na pewno wystarczy?
Dzięki, pozdrawiam:3
 

Link to comment
Share on other sites

Uwadniać w około 30-35 stopni (lepiej nie dłużej niż jakieś 20 minut), albo też w ogóle nie uwadniać, jeśli masz zapas komórek drożdżowych. Jedna paczka nie wystarczy, moim zdaniem na taką ilość co najmniej 2. Sprawdź w kalkulatorze. Brzeczkę chłodzisz do temperatury minimalnie poniżej tej, w której chcesz prowadzić fermentację.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Łachim napisał(a):

Uwadniać w około 30-35 stopni (lepiej nie dłużej niż jakieś 20 minut), albo też w ogóle nie uwadniać, jeśli masz zapas komórek drożdżowych. Jedna paczka nie wystarczy, moim zdaniem na taką ilość co najmniej 2. Sprawdź w kalkulatorze. Brzeczkę chłodzisz do temperatury minimalnie poniżej tej, w której chcesz prowadzić fermentację.

Okej, a po tych 20 min schładzać zawartość szklanki do temp. brzeczki?

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, osmoluch napisał(a):

Okej, a po tych 20 min schładzać zawartość szklanki do temp. brzeczki?

Po 20 minutach to drożdże powinny być już w brzeczce.

 

46 minut temu, osmoluch napisał(a):

Czy jedna paczka Us-05 na pewno wystarczy?

Minimum 3 przy takim wybiciu i ekstrakcie16-17 Blg

 

46 minut temu, osmoluch napisał(a):

do ilu stopni powinna być schłodzona brzeczka

Normalnie bym napisał, że do 15st, a drożdże uwodnił w 20 i zadał bez schładzania. Ale przy ekstrakcie 16-17 Blg, to zacząłbym fermentacje w 12 stopniach i trzymał ją do końca burzliwej.

 

P.S. srogi karmel wyjdzie, zastąp 0,5kg karmelu pilsem lub pale ale

 

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, wizi napisał(a):

 

Minimum 3 przy takim wybiciu i ekstrakcie16-17 Blg

 

Naprawdę? To nie będzie za dużo?

 

22 minuty temu, wizi napisał(a):

przy ekstrakcie 16-17 Blg, to zacząłbym fermentacje w 12 stopniach i trzymał ją do końca burzliwej.

Czy drożdże będą pracować w takiej temperaturze? Na opakowaniu napisaną mają temp 18-26st. I niestety jestem w stanie utrzymywać najniższą stałą temp. 17 stopni
 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, osmoluch napisał(a):

Naprawdę? To nie będzie za dużo?

Nawet ciut za mało, ale pójdzie.

 

6 minut temu, osmoluch napisał(a):

Czy drożdże będą pracować w takiej temperaturze? Na opakowaniu napisaną mają temp 18-26st. I niestety jestem w stanie utrzymywać najniższą stałą temp. 17 stopni

To zadaj w 17 i tak trzymaj. Tylko uważaj na ewakuację piany z wiadra.

Coś producent zmienił. Wcześnie pisali, jeśli dobrze pamiętam, że fermentują w 12-25 st. C, a idealna temperatura to 15-20 st. C. Chyba w marketing poszli, bo nie jest to możliwe, aby nagle drożdżom się odmieniło. Lub zrobili nowe badania, w oparciu o inne oczekiwane efekty końcowe/normy. Fermentacja w 12 sprawdzona empirycznie, nie tylko przeze mnie 🙂

Link to comment
Share on other sites

Jak nie masz warunków na temp. jakie wizi Ci sugerował. To trzymaj już te 17 tylko bez dużych wahań na burzliwej. Jak celujesz w 16-17 blg przy tej temperaturze fermentacji 2 paczki powinny starczyć. Tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Ja bujam z 2-3 min na piłeczce tenisowej z polecenia od kolegi wyżej.

 

Rehydratacje zrób tak w około 20-25 stopniach 15 max 20 min. Brzeczkę schłodź do około 16 stopni i w tej temp. zadaj drożdże. Masz warunki na 17 stopni i dlatego. I ten roztwór drożdżowy pamiętaj, żeby temperaturowo zbliżyć do temperatury brzeczki(bardzo ważne, żeby nie było szoku termicznego dla drożdżaków) ja sypię od 10 warek suche na brzeczkę i schodzą mi tak jak chcę zazwyczaj. Chociaż rehydratację też niedługo użyję, żeby nie wyjść z wprawy;)

 

Dla informacji. Zadałem jakiś czas temu 2x Lallemand Nottingham w 12 stopniach(rozsypane suche na brzeczkę) do portera 19 blg. Fermentacji w chłodziarce w 11 stopniach. To tak mi zjadły wszystko, że mam 9 procent jak nie 9,5;) Sądziłem, że skończą tak na 7-8 blg skończyły na 4🤪 Kalkulator bardzo dobry Lallemanda do ich drożdży właśnie tyle mi proponował czyli około 22 gr Nottinghamów w 19 blg i w temp. 11 stopni fermentacja. Ale już np. takie Diamondy wyświetlało żeby dodać 3 paczki czy nawet 4 jak pamiętam. Więc jak z US-5 jest podobnie jak z tymi Diamondami daj 3 paczki na około 17 blg. Do 13 blg spokojnie jedna paczka starczy w temp górnej fermentacji.

 

Instrukcje zazwyczaj to weź x2 poprawkę;) Us-5 sam będę testował za jakiś czas w 12-13 stopniach(zewnętrzna) bo kolega tak warzył piwo pszeniczne i wyszło mu świetne. Jedno z najlepszych jakie piłem🙂 Jedna paczucha na 13 blg była użyta w przepisie.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, wizi napisał(a):

Tylko uważaj na ewakuację piany z wiadra.

 

W razie ewentualnej "ewakuacji" jak się zachować?

 

10 minut temu, Reters napisał(a):

Jak nie masz warunków na temp. jakie wizi Ci sugerował. To trzymaj już te 17 tylko bez dużych wahań na burzliwej. Jak celujesz w 16-17 blg przy tej temperaturze fermentacji 2 paczki powinny starczyć. Tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Ja bujam z 2-3 min na piłeczce tenisowej z polecenia od kolegi wyżej.

 

Rehydratacje zrób tak w około 20-25 stopniach 15 max 20 min. Brzeczkę schłodź do około 16 stopni i w tej temp. zadaj drożdże. Masz warunki na 17 stopni i dlatego. I ten roztwór drożdżowy pamiętaj, żeby temperaturowo zbliżyć do temperatury brzeczki(bardzo ważne, żeby nie było szoku termicznego dla drożdżaków)

Okej dzięki, planowałem właśnie coś w tych okolicach zrobić. 
Po 5 dniach od rozpoczęcia fermentacji planuję wyjazd, czy to nie będzie problemem gdyby po tym czasie temp delikatnie się wahała?

Link to comment
Share on other sites

Wiesz, podstawa podstaw to pierwsze dni fermentacji. Są różne jej fazy. Trzymaj:

 

https://wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

 

Wszystko zależy jak fermentacja będzie przebiegać, czy dobrze zadaliśmy drożdże, czy napowietrzyliśmy odpowiednio brzeczkę, jaka jest temperatura na burzliwej, ile piwo ma plato itp. Sporo jest związków tzw. przyczynowo-skutkowych. Tutaj doświadczeni piwowarzy, nawet zalecają podnoszenie temp. o np. 1 stopień kiedy fermentacja zaczyna powoli zwalniać. Musisz trochę poczytać. I nie wierz ślepo w instrukcje producentów czy drożdży czy brewkitów. Tutaj masz wiedzę od ludzi którzy łopatologicznie na doświadczeniu wszystko sprawdzili i wielu warto słuchać.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki

2 minuty temu, Reters napisał(a):

Musisz trochę poczytać. I nie wierz ślepo w instrukcje producentów czy drożdży czy brewkitów. Tutaj masz wiedzę od ludzi którzy łopatologicznie na doświadczeniu wszystko sprawdzili i wielu warto słuchać.

Dlatego właśnie wolę dopytać, szukając w Internecie znajduję często różne a nawet sprzeczne instrukcje.

 

1 minutę temu, korzen16 napisał(a):

Potwierdzam, ale o ile dobrze pamiętam do zadawałem już gęstwę, a nie suche. Profil po takiej temperaturze bardzo czysty.

Gdybym miał możliwośc utrzymywania takiej temp, z chęcią bym sprobował. Niestety na obecną chwilę jest to dla mnie niemożliwe

Link to comment
Share on other sites

I bardzo dobrze. Dopytuj. Jestem tutaj od roku. I coraz większą mam pokorę do piwa domowego i drożdży. W miarę spoko piwko domowe 100 razy lepsze od koncerniaków można wykonać już na etapie naszych początków. Jednak zacząć warzyć na prawdę wybitne piwa smakowo, to już do tego trzeba doświadczenia, teorii i lata praktyki🙂

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, osmoluch napisał(a):

W razie ewentualnej "ewakuacji" jak się zachować?

Blow off tube. Czyli zamiast rurki wężyk. Jedna końcówka w miejsce rurki a druga do słoika z wodą. Jakiej pojemności masz fermentor? Bo jak standardowy 33l i chcesz w nim fermentować 30l 16Blg to nawet blow off tube może nie wystarczyć. Lepiej rozlać na 2 pojemniki fermentacyjne z odpowiednim zapasem na pianę. Plus oczywiście porządne natlenienie.

 

10 godzin temu, Reters napisał(a):

Jedna paczucha na 13 blg była użyta w przepisie.

Z tym, że tam pewnie było 10-11l piwa.

 

10 godzin temu, Reters napisał(a):

Tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Ja bujam z 2-3 min na piłeczce tenisowej z polecenia od kolegi wyżej.

Ja Ci nie radziłem bujania na piłce tenisowej. A raczej podłożenia czegoś miękkiego pod fermentor i wstrząsania. Jakbym miał bujać na piłce to raczej większej i miększej niż tenisowa, z obawy o dno.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, wizi napisał(a):

Jakbym miał bujać na piłce to raczej większej i miększej niż tenisowa, z obawy o dno

Odpowiedzią jest pilka fitness, taka na ktorej siadaja kobiety ciężarne albo usypia się dzieciaki.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

Jakiej pojemności masz fermentor? Bo jak standardowy 33l i chcesz w nim fermentować 30l 16Blg to nawet blow off tube może nie wystarczyć. Lepiej rozlać na 2 pojemniki fermentacyjne z odpowiednim zapasem na pianę. Plus oczywiście porządne natlenienie.

 

Mam 2 fermentory 33l, myślałem nad rozdzieleniem na 2 ale planowałem też przelewać na cichą, żeby chmielić i nie wiem jak to załatwić. Ewentualnie rodzielenie na 2 i przy przelewaniu na cichą przelać zawartość 1 fermentora do 2, umyć pierwszy i przelać tam całość? 

Link to comment
Share on other sites

Albo nie przelewać na cichą jak nie chcesz odzyskiwać gęstwy. Ale jak bardzo chcesz przelewać to powoli, aby nie natlenić, bo z IPY wyjdzie lipa.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, korzen16 napisał(a):

Uzywam nierdzewnej trze paczki

Ja używam blendera z końcówką taką jak ta trzepaczka. Jest ok, ale chciałem przejść na kamień akwarystyczny, tym bardziej że mam pompkę. Nie musiałbym wtedy stać z tym blenderem i uważać żeby nie chlapać 😉

Ktoś stosuje, jest ok?

I jeszcze jedno: natleniacie przed czy po zadaniu drożdży? Bo w jakimś wątku tutaj pojawiło się coś, co dało mi do myślenia w tym temacie

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, wizi napisał(a):

Z tym, że tam pewnie było 10-11l piwa.

 

Ja Ci nie radziłem bujania na piłce tenisowej. A raczej podłożenia czegoś miękkiego pod fermentor i wstrząsania. Jakbym miał bujać na piłce to raczej większej i miększej niż tenisowa, z obawy o dno.

Tak. To była warka 10 l w 12 stopniach temp. fermentacji. Czyli 2 paczki US-5 na 20l przy blg 13 i niskiej temperaturze. Przy temp 18-20 stopni jedna pewnie by starczyła. Cały czas są zdania podzielone ile rzeczywiście trzeba zadawać suchych drożdży do brzeczki.

 

Znaczy i tak próbuję i tak. Ostatnio np. nic nie podkładałem tylko po prostu na podłodze ostro fermentorem potrząsałem.

Godzinę temu, wizi napisał(a):

Kiedyś natlenialem przed zadaniem drożdży. Obecnie na odwrót, bo uważam że lepiej jak będą równomiernie rozprowadzone w natlenionej brzeczce.

 

Sądziłem, że tak nie można, bo drożdże przez mocne nimi majtanie się zestresują itp. Widocznie tak nie jest😄

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Reters napisał(a):

Tak. To była warka 10 l w 12 stopniach temp. fermentacji. Czyli 2 paczki US-5 na 20l przy blg 13 i niskiej temperaturze. Przy temp 18-20 stopni jedna pewnie by starczyła. Cały czas są zdania podzielone ile rzeczywiście trzeba zadawać suchych drożdży do brzeczki.

Zadaje się tyle ile trzeba. Ważny jest ekstrakt i objętość warki. 13Blg i 20l nadal na 1 paczce bym robił. Oczywiście przy porządnie natlenionej brzeczce i użytej pożywce.

 

11 minut temu, Reters napisał(a):

Sądziłem, że tak nie można, bo drożdże przez mocne nimi majtanie się zestresują itp. Widocznie tak nie jest😄

Drożdże może zestresować szok temperaturowy, wysoki ekstrakt, wysoka zawartość alkoholu, pH brzeczki. 5 minut potrząsania raczej nie zrobi różnicy jednokomórkowcom.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Albo nie przelewać na cichą jak nie chcesz odzyskiwać gęstwy. Ale jak bardzo chcesz przelewać to powoli, aby nie natlenić, bo z IPY wyjdzie lipa.

Okej, czyli po ok.13-14 dniach fermentacji jak blg przestanie spadać to na 3 dni wrzucić do fermentora chmiel? Nie osiądzie on w gęstwie? Piszę o 13-14 dniach bo wtedy wrócę do domu i będę mógł się nim zająć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.