fotohobby Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 5 godzin temu, Raf78 napisał(a): Po konsultacji telefonicznej planuję: - Końcem 3 tygodnia (zweryfikuję BLG) wykonać chmielenie na zimno przez 3 dni chmiel Galaxy; - po czym przeleję piwo do drugiego fermentora i zadam środek klarujący Mangrove Jack's; - po dwóch dniach będę butelkował. Proszę o Wasze opinie do tego planu. Ja nie rozumiem, po co Ci to klarowanie ? To APA, nie Grodzisz. Tym bardziej, że używasz drożdży o niskiej flokuacji, więc chyba zamglenie dopuszczalne ? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Mówimy tutaj o drożdżach suchych. Czy warto pozyskiwać gęstwę narażając się na ew. infekcje, czy lepiej użyć nowych drożdży suchych? Często na kolejnych pasażach drożdży wychodzą lepsze piwa niż na pierwszym. Do mocarzy to bez gęstwy nie podchodź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 23 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia Dzisiaj rano po 14 dniach podwyższyłem temperaturę otoczenia do 21. Dotychczas było około 19,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Piwo odfermentowało do 3 BLG, co potwierdziłem W dwóch próbkach w odstępie minimum 48h. Przeprowadzę teraz chmielenie trzydniowe na zimno w sposób opisany przeze mnie wyżej. Z racji, że nie oddzielałem, na cichą, po chmieleniu zleję piwo do drugiego fermentora. Jak nie będzie mnie zadowalała jakość klarowności użyję zakupiony środek do klarowania. I tutaj pojawia się moje pytanie? Najwygodniej byłoby mi przelać do fermentora z kranikiem. Tylko czytając wiele wypowiedzi na forum zastanawiam się, czy będzie to bezpieczne przecinek w sytuacji gdy będę musiał przeprowadzić klarowanie i na przykład dwudniowy cold crash. Bo sporo osób jest przeciwnych przetrzymywaniu piwa fermentorze z kranikiem, jako powodu do ewentualnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Piwo odfermentowało do 3 BLG, co potwierdziłem W dwóch próbkach w odstępie minimum 48h. Przeprowadzę teraz chmielenie trzydniowe na zimno w sposób opisany przeze mnie wyżej. Z racji, że nie oddzielałem, na cichą, po chmieleniu zleję piwo do drugiego fermentora. Jak nie będzie mnie zadowalała jakość klarowności użyję zakupiony środek do klarowania. I tutaj pojawia się moje pytanie? Najwygodniej byłoby mi przelać do fermentora z kranikiem. Tylko czytając wiele wypowiedzi na forum zastanawiam się, czy będzie to bezpieczne przecinek w sytuacji gdy będę musiał przeprowadzić klarowanie i na przykład dwudniowy cold crash. Bo sporo osób jest przeciwnych przetrzymywaniu piwa fermentorze z kranikiem, jako powodu do ewentualnej infekcji. Przy poprawnym myciu i dezynfekcji fermentora i kranika nic nie powinno się stać. Problem może być z klarowaniem - osady osiądą na dnie i prawdopodobnie zassiesz je do butelek podczas zlewania. Także w razie czego lepiej użyć środka do klarowania jeszcze w pierwszym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Właśnie się nad tym zastanawiałem. Tylko nie wiedziałem czy są jakieś przeciwwskazania, żeby użyć środka do klarowania, w piwie, które wcześniej nie było zlewane na cichą fermentację, czyli ma drożdże na dnie. Może znajdzie się ktoś, kto ma doświadczenie z klarowaniem bez zlewania na cichą. Edytowane 28 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) Dzisiaj mija 3 tygodnie. Pobrałem próbkę, BLG utrzymuje się w granicy 2,5. Zadałem właśnie chmiel Galaxy w worku nylonowym (wybrałem 100 micron). Zamieszczam próbkę piwa. Czy podczas tego chmielenia na zimno 2-3 doby mógłbym wystawić fermentor na zewnątrz celem schłodzenia, czy dopiero po chmieleniu na zimno? Obecnie na tarasie zewnętrznym mam 3,5 stopnia. Edytowane 28 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia W dniu 22.01.2024 o 13:32, Pingwinho napisał(a): Po co chcesz przelewać? Jak chmielisz na zimno to o gęstwie i tak możesz zapomnieć. Chyba że w workach chmielisz, to wtedy plan OK. Żelatynę najlepiej łączyć z cold crash'em. Co negatywnego moze sie stac jezeli zbierzesz i zadasz do kolejnego piwa gestwe zanieczyszczona mala iloscia chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Mam jeszcze pytanie o wasze doświadczenie z z tym aplikowaniem kwasu askorbinowego do piwa przed rozlaniem. Czy za każdym razem go stosujecie bojąc się o utlenianie piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia W mocno chmielonych piwach zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): W mocno chmielonych piwach zawsze. Ja jeszcze hefeweizeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Czy na 25 l Warki 4 g będzie odpowiednio? Mam jeszcze pytanie czy vit. C faktycznie zmniejsza ilość i trwałość piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Godzinę temu, Raf78 napisał(a): Czy na 25 l Warki 4 g będzie odpowiednio? Tak będzie wystarczająco, co do drugiego pytania, to nie spotkałem się z taką opinią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Tak twierdził jeden z twórców YT w swoich filmach dot. piwowarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 8 minut temu, Raf78 napisał(a): Tak twierdził jeden z twórców YT w swoich filmach dot. piwowarzenia Możesz podlinkować, chętnie posłucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 8 minuta filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Tu piszą ciekawie w tym temacie. I faktycznie przesadzenie z ilością witaminy C może pogorszyć pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 56 minut temu, Raf78 napisał(a): Tak twierdził jeden z twórców YT w swoich filmach dot. piwowarzenia Wygrał jakieś konkursy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Teraz, anteks napisał(a): Wygrał jakieś konkursy? Anteks zaloz swoj kanal. Wszyscy z niecierpliwoscia czekamy 🍻 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 3 minuty temu, anteks napisał(a): Wygrał jakieś konkursy? Tego to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 4 minuty temu, Raf78 napisał(a): Tego to nie wiem. 5 minut temu, Ununul napisał(a): Anteks zaloz swoj kanal. Wszyscy z niecierpliwoscia czekamy 🍻 Gościu nawet nie potrafi umyć szkła do degustacji buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 3 godziny temu, anteks napisał(a): Wygrał jakieś konkursy? Z tego co pamietam to wygral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Czy dodając vit C wydłużyć czas refermentacji piwa w temp. pokojowej? Planuję jak dotychczas 7 dni Edytowane 30 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 18 godzin temu, anteks napisał(a): Gościu nawet nie potrafi umyć szkła do degustacji Też zwróciłem na to uwagę, ale może właśnie miało to tak być.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Edytowane, pomyłka. Edytowane 31 Stycznia przez Krzyżak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się