Pawelek11x Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Witam czy byłby ktoś w stanie pomóc w zrobieniu klona tego piwa? Smak i aromat podobny jest do Ksiazece lager wiedeński, więc na pewno tam jest coś więcej niż sam słód pilzneński, Lwy są pełniejsze, słodsze, nie tak głęboko odferementowane jak Książęce. Jakby ktoś się orientował, proszę o wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Cześć, Kompletnie nie wiem jak smakuje jakiekolwiek Książęce, ale Amber Złote Lwy pamiętam. Kwestia gustu. Ja zrobiłbym tak: 80 % pilzneński, 15% monachijski jasny, 5% carahell. Zacieranie 64 st.C - 15 min., 72 st. C - 45 min. Drożdże - czeskie lagerowe. Fermentacja bez przerwy diacetylowej. Tak to widzę, może inni forumowicze doradzą coś innego. Pozdrawiam, Paweł. Pawelek11x 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 14 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, a chmiele jakie byś dał? z tego co wiem to IUNGA tam jest. Edytowane 15 Stycznia przez Pawelek11x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Cześć, Chmielowości w tym piwie generalnie nie czuć. Chmiel raczej na goryczkę jakieś 20 IBU (ja dałbym Premiant) i może coś delikatnie na aromat na ostatnie 5 min. (Saaz, Lubelski). Jak dasz Iungę nic się nie stanie, ale inny chmiel o krótkiej, czystej goryczce, byłby lepszy. Możesz też dać Saaz na goryczkę i aromat, jak w czeskich lagerach. Też będzie dobrze. Pozdrawiam, Paweł. Pawelek11x 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Dziękuję za odpowiedz, ok teraz mi pozostało tylko przetestować i zobaczymy co wyjdzie, jak wydzie mam nadzieję, że nie zapomnę poinformować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1803 Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia W dniu 15.01.2024 o 15:39, Pawelek11x napisał(a): Dziękuję za odpowiedz, ok teraz mi pozostało tylko przetestować i zobaczymy co wyjdzie, jak wydzie mam nadzieję, że nie zapomnę poinformować. zapomnisz, zapomnisz, mało kto informuje jak piwo wyszło zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Ostatnio robiłem grodziskie na chmielu Tomyski i ten chmiel bym dał. Trochę chyba przesadziłem z ilością i piwo w sumie jeszcze młode smakuje jak wędzona gorycz. Mi osobiście bardzo smakuje, Na pewno goryczka trochę z czasem zjedzie ale teraz jest taka fajna krótka. Co do Iungi to jakoś mi nie pasuje. Goryczka taka łygowata wyszła i piwo tylko keg zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 19 godzin temu, 1803 napisał(a): zapomnisz, zapomnisz, mało kto informuje jak piwo wyszło oby nie 1803 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) Ok, piwko skończone, po przepisie od Pawel76 (trochę zmodyfikowane), wyszło prawie idealne Fermentacja ciśnieniowa (1 tydzien) 1bar, Lezakowane (1tydzien), filtracja ziemią okrzemkową Wyszło : Pilznenski 80,7% Monachijski 12,9% Carahell 6,5% Saaz 50g, Drozdze: Lallemand LalBrew, Zacieranie 65 - 15 72 - 45 Gotowanie 90min 20g saaz - 60min 30g saaz - 15min Zasyp razem 3,1kg - 14L Brzeczki - Gęstość 14,1 BLG alk 5,9%, końcowe BLG 3,1 Wyszło prawie prawie, następnym razem na pewno podniosę Carahell do około 10% kosztem Pilzneńskiego i zmienie chmiel bo saaz mi tam nie pasuje, ewentualnie zamiast zmiany zasypu dekokcja by może wniosła więcej karmelu Edytowane 29 Lutego przez Pawelek11x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 3 minuty temu, Pawelek11x napisał(a): Lallemand LalBrew Jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 1 minutę temu, zasada napisał(a): Jakie? Lallemand LalBrew Novalager Modern Hybrid Lager Yeast 11 g - 1 paczka zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Ladnie wyglada piwko tylko szklanke umyc porzadnie i bedzie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Pomyśl o wiedeńskim zamiast podnoszenia karmelu. Skoro fermentujesz ciśnieniowo to możesz użyć drożdży lagerowych, np fm31 albo coś zachowującego słodowość zza oceanu (np wyeast 2308). Na goryczkę dałbym iungę albo marynkę, oczywiście w przeliczonych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 37 minut temu, Ununul napisał(a): Ladnie wyglada piwko tylko szklanke umyc porzadnie i bedzie super Szklanka czysta, tylko moze łapy miałem brudne , no i sie oszroniła bo było schłodzone 28 minut temu, x1d napisał(a): Pomyśl o wiedeńskim zamiast podnoszenia karmelu. Skoro fermentujesz ciśnieniowo to możesz użyć drożdży lagerowych, np fm31 albo coś zachowującego słodowość zza oceanu (np wyeast 2308). Na goryczkę dałbym iungę albo marynkę, oczywiście w przeliczonych ilościach. Właśnie teraz uwarzyłem lagera Wiedńskiego, ze względu na tą słodowość i mam w planach tego słodu dodać do lagera w późniejszych testach, z chmielem zdecydowanie Iunga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) Godzinę temu, Pawelek11x napisał(a): Szklanka czysta, tylko moze łapy miałem brudne , no i sie oszroniła bo było schłodzone Właśnie teraz uwarzyłem lagera Co robiłeś łapami od środka przy dnie? Edytowane 29 Lutego przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Ja tam nic nie widzę brudnego, chyba ze wam chodzi o te bąbelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Tak, zazwyczaj osadzają się w miejscach, w których coś zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) A to może bo jej nie płukałem Edytowane 1 Marca przez Pawelek11x błąd ortograficzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca No to masz odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się