Mikul Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, x1d napisał(a): Możesz wrzucić po schłodzeniu do 80st, na tzw hopstand. Dokładnie o to mi chodziło. Chłodze do 78, przerywam wrzucam chmiel na 20 min, ciągle mieszam i wznawiam chłodzenie. Chodzi mi tylko o ilość chmielu.(60g na 16l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Powyżej 10 g/l na hopstand możesz się zacząć zastanawiać, czy to nie za dużo. 60 g/16 l będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano wczoraj o 11:03 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:03 (edytowane) Hey, Druga warka w wiadrze. Robiłem. BIAB i jestem zadowolony z. Czasu i wydajności (6h i ok 70 procent). Dodatkowo mieszając i dojrzewając co 10 mim udało sie utrzymać temp. W przedziale 67-69 stopni,. Czyli tak jak chciałem:) Jedyny problem jaki mam to duży odrzut z. Powodu osadu na dnie. Z 22litrow po gotowania ok. 5.5 litra zostało w garze. Z ciekawości zostawiłem to co zostało na noc w garze, i nic bardziej na dno nie opadło. Zdjęcie w załączniku. Czy gdybym chmielił w hop spiderze a później wszystko to przelewał do fermentora to bedzie to miało jakieś negatywne skutki? Może po fermentacji z drożdżami by sie uleżalo na dnie? Drugim pomyslem jest te ostatnie 5l przelewać przez hop spider do wiadra. Miał ktoś podobny problem z dużą ilością mułu na dnie? Może to przez. Użycie whirflocka? Edytowane wczoraj o 11:04 przez Mikul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano wczoraj o 11:26 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:26 Też zazwyczaj mam kilka litrów mułu tego tzw. przełomu. I niczym się tego nie da przefiltrować. Zlewam wężykiem z nad tego osadu i zazwyczaj pół ląduje w fermentorze pół do wylania. Dobrze że podczas fermentacji wszystko jednak osiada na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano wczoraj o 11:58 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:58 3 minuty temu, Reters napisał(a): Też zazwyczaj mam kilka litrów mułu tego tzw. przełomu. I niczym się tego nie da przefiltrować. Zlewam wężykiem z nad tego osadu i zazwyczaj pół ląduje w fermentorze pół do wylania. Dobrze że podczas fermentacji wszystko jednak osiada na dnie. W sensie że pół tego przełomu laduje w wiadrze czy pol brzeczki po gotowaniu bo reszta to przełom :)? Jak przestałem lać jak zaczęło cokolwiek zasysać. Czyli jak rozumiem trzeba ująć w kolejnych recepturach, że te 5l więcej trzeba nastawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano wczoraj o 12:08 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:08 Pół przełomu ostatnio. Bo na takie straty nie mogę sobie pozwolić. Tutaj ludzie pisali że on na szczęście aż tak nie dyskwalifikuje piwa. Sam nie wiem do końca jak to jest z tym przełomem😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano wczoraj o 12:10 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:10 Godzinę temu, Mikul napisał(a): Hey, Druga warka w wiadrze. Robiłem. BIAB i jestem zadowolony z. Czasu i wydajności (6h i ok 70 procent). Dodatkowo mieszając i dojrzewając co 10 mim udało sie utrzymać temp. W przedziale 67-69 stopni,. Czyli tak jak chciałem:) Jedyny problem jaki mam to duży odrzut z. Powodu osadu na dnie. Z 22litrow po gotowania ok. 5.5 litra zostało w garze. Z ciekawości zostawiłem to co zostało na noc w garze, i nic bardziej na dno nie opadło. Zdjęcie w załączniku. Czy gdybym chmielił w hop spiderze a później wszystko to przelewał do fermentora to bedzie to miało jakieś negatywne skutki? Może po fermentacji z drożdżami by sie uleżalo na dnie? Drugim pomyslem jest te ostatnie 5l przelewać przez hop spider do wiadra. Miał ktoś podobny problem z dużą ilością mułu na dnie? Może to przez. Użycie whirflocka? Da się przefiltrować workiem nylonowym 150mikronów. Tylko musi być odpowiedni duży, właśnie te 8-10l, bo się przytyka i trochę to trwa, zanim brzeczka spłynie, pozostawiając osad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 22 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 4 godziny temu, fotohobby napisał(a): Da się przefiltrować workiem nylonowym 150mikronów. Tylko musi być odpowiedni duży, właśnie te 8-10l, bo się przytyka i trochę to trwa, zanim brzeczka spłynie, pozostawiając osad Ok, mógłbym drugi raz użyć worka po BIAB, wrzucić go do gotowania razem z chłodnica 5-10 min przed końcem. Tylko ile to jest trochę poczekać:)? ( 10-20min) czy godzinę? Pytam bo nie wiem czy szykować next time drugi fermentor pod tym kątem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu https://brulosophy.com/2020/05/11/kettle-trub-low-vs-high-in-a-german-pils-exbeeriment-results/ @Mikul Tu masz eksperyment do przestudiowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Mikul napisał(a): Ok, mógłbym drugi raz użyć worka po BIAB, wrzucić go do gotowania razem z chłodnica 5-10 min przed końcem. Tylko ile to jest trochę poczekać:)? ( 10-20min) czy godzinę? Pytam bo nie wiem czy szykować next time drugi fermentor pod tym kątem 20-30 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 19 godzin temu, Koora napisał(a): https://brulosophy.com/2020/05/11/kettle-trub-low-vs-high-in-a-german-pils-exbeeriment-results/ @Mikul Tu masz eksperyment do przestudiowania. Bardzo ciekawa lektura. Czyli generalnie można chmielić w hop stoperze aby chmieliny nie wymieszały sie z przełomem, a cały pozostały osad chlupnąć do fermentora, a różnicą będzie trochę słodsze piwo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się