Jump to content

Plan pierwszej warki i wiele pytań


Recommended Posts

Na początek Część  i Witajcie bo to chyba mój pierwszy post:)

Planuje pierwsza warkę  z zacieraniem, będzie wykonywana za pomocą worka biab, jak tylko na dworze trochę się ociepli,  gdyż  warzenie odbywać  będzie się w nieogrzewanym garażu a chcę uniknąć spadkow temperatury podczas zacierania:)

 

No dobra do rzeczy.

1. Receptura będzie prosta jak niżej takie lekkie APA bez przenicy(żeby było prościej)

1.5 kg pilzneński i 1.5kg pale ale.

 

2. Zacieranie na lenia ok. 67stopni Celsjusza  60 min w pełnej  objetosci (20l -liczę  że 7l ubędzie zostając w mucie i odparowując, a ja otrzymam juz po.gotowaniu 13l brzeczki 12blg)

 

3. Masz out - 75 stopni utrzymane 10 min

 

4.  Gotowanie 70minut chmielenie na 35-40ibu jak niżej (dostępne mam 20g citry i 20g galaxy bo zostało po cydrze, a do tego dokupie resztę)

 

-5g citra 15 minut

- 5 minut - 15 citra, 20 galaxy, 20 amarillo(można  wymienić na inny bo jeszcze go nie kupiłem)

- Na zimno 30 amarillo 30 citra

 

 

 

5. Chłodzenie. Brak chłodnicy, ale - wanna metalowa 100l napełniona lodem i wodą studzienną o temperaturze poniżej 10 stopni. W to wsadzę  gar, będę  mieszał i dopompowywał wodę że studni, z racji małej objetosci warki mam nadzieję że szybko się schłodzi.

 

A teraz czas na pytania.

1. Jak technicznie to chmielić że względu  na dłuższe  chłodzenie. Mam dwie opcje 

A) w worku od biab i wyciągnąć  go z brzeczki po wyłączeniu palnika. (Tylko czy nie trzeba go czymś dociążyć  jak w przypadku  chmielenie na zimno aby chmiel był w toni brzeczki a nie na powierzchni?) 

B). Wsypać granulat luzem i na koniec chłodzenia zrobić  wir łygą i dekantować, godząc się z tym, że zalegajacy dłuższy  czas chmiel podniesie IBU.

 

2.Fermentować  będę w styropian boxie- jak myślicie  czy można go użyć  podczas zacierania aby temperatura mocno nie uciekła;)?(nagrzać do 72 wodę, wrzucić słòd w worku i do boxa, żeby temp nie spadała zbyt szybko)

3. Czy w chmieleniu wymienilibyscie któryś  chmiel?

 

Pytania pewnie trywialne, ale nie chcę  też popełnić trywialnych błędów:)

 

Edited by Mikul
Link to comment
Share on other sites

  • Mikul changed the title to Plan pierwszej warki i wiele pytań
13 minut temu, anteks napisał(a):

W czym będziesz zacierać? Jesli rozpoczęcie chłodzenia opóźni sie o kilka minut, goryczka wykręci mordę

Garnek emaliowany 25l. Kalkulator pokazał  mi 35 IBU, co nie jest zbyt dużą wartością, czy powinienem ująć trochę  chmielu lub przesunąć  z 5minut na 0(po wyłączeniu palnika)?

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Mikul napisał(a):

Garnek emaliowany 25l. Kalkulator pokazał  mi 35 IBU, co nie jest zbyt dużą wartością, czy powinienem ująć trochę  chmielu lub przesunąć  z 5minut na 0(po wyłączeniu palnika)?

Tez zacieram w garażu, ostatnio na początku pracy były 3'C :). Do czasu aż nie zejdziesz poniżej jakieś 80'C goryczka bedzie sie zwiększać. Wrzucisz chmiel na 5 min a zanim schłodzisz będzie 30min

Link to comment
Share on other sites

Możesz przerzucić część chmielu z 5 minut na wyłączenie palnika, albo część dodać nawet po schłodzeniu poniżej 80°C. Wtedy IBU nie podskoczy znacząco mimo dłuższego chłodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Od siebie polecam Ci takie sito:

 

https://winodomowe.pl/wino-domowe/740-product-pol-740-Sitko-GESTE-do-filtracji-i-plukania-wegla-fi-200.html

 

Tylko FI 250. Rewelacyjnie zatrzymuje chmiel nawet najmniejsze drobini. Od roku go używam. Już tutaj nie raz go polecałem. Przecedzam przez niego słód, chmiel itp. Ostatnio 2 kg słodu po mini zacieraniu nim przecedzałem wiadomo że partiami ale dość szybko mi poszło. Teraz będę robił pierwsze piwo praktycznie z pełnego zacierania(4kg słodu) i już wiem, że piękne zda egzamin😉

 

Prawdę mówiąc bez tego sita już nie wyobrażam sobie filtracji czy jakiegokolwiek przecedzania. Kiedyś ktoś tu mi je polecił i piwo mu wiszę;) Tylko mycie oczywiście pod prysznicem, bo ta siateczka jest specyficznie zrobiona. I nie jest to też tandetnie zrobione.

 

W większości moich piw brewkit+mini zacieranie czy parzenie słodów specjalnych, chmiel dodaję właśnie poniżej 80 stopni. Bardzo dobra wskazówka. Goryczki wiele nie wnosi a daje aromatu i smaku. 30-40 min to max

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Dzięki  panowie, to dużo  zmienia. Przesunę z 15 min na 10 i z 5 na 0. Mała warka to szybko się wypije, a doświadczenie zostanie:)  

A na kolejną  warkę postaram się wykonać przyłącze wody w garażu i zrobię sobie chłodnice z miedzi 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Reters napisał(a):

Od siebie polecam Ci takie sito:

 

https://winodomowe.pl/wino-domowe/740-product-pol-740-Sitko-GESTE-do-filtracji-i-plukania-wegla-fi-200.html

 

Tylko FI 250. Rewelacyjnie zatrzymuje chmiel nawet najmniejsze drobini. Od roku go używam. Już tutaj nie raz go polecałem. Przecedzam przez niego słód, chmiel itp.

 

Prawdę mówiąc bez tego sita już nie wyobrażam sobie filtracji czy jakiegokolwiek przecedzania. Kiedyś ktoś tu mi je polecił i piwo mu wiszę;) Tylko mycie oczywiście pod prysznicem, bo ta siateczka jest specyficznie zrobiona. I nie jest to też tandetnie zrobione.

 

W większości moich piwa brewkit+mini zacieranie czy parzenie słodów specjalnych chmiel dodaję właśnie poniżej 80 stopni. Bardzo dobra wskazówka. Goryczki wiele nie wnosi a daje aromatu i smaku. 30-40 min to max

Tak się składa  że mam dwa garczki 25l, więc to jest opcja żeby drugi garczek czekał już w wannie z lodem I przelać gorąca brzeczke przez sito do drugiego gara. Wtedy IBU nie powinno się zwiększać  pomimo dłuższego chłodzenia. Dać Tylko na tace w niedzielę aby nie bylo DMS i do przodu :)

mam za sobą  kilka piw z brewkitu więc  zacierane samodzielnie na pewno bedzie zadowalajace:) 

Link to comment
Share on other sites

Dasz radę;) Sam rok temu takie zacieranie było dla mnie trochę czarną magią;) Tutaj pewne osoby sporo mi pomogły jakoś to ogarnąć. Teraz już powoli nawet piwa coraz lepsze mi wychodzą. Więc jest progres😄

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Ja tak jak Anteks warzę w pomieszczeniu w którym na początku bywa nawet 0°C. Aż ostatnio woda w kranie przymarzła i nie mogłem skorzystać z chłodnicy. Także jestem świeżo po chłodzeniu 24l brzeczki w kastrze budowlanej z wodą i lodem. Jak do takiej wody dasz garnek z 13l brzeczki to różnica między takim chłodzeniem a chłodzeniem chłodnicą zanurzeniową będzie na tyle mała, że bym się tak chmieleniem nie przejmował. Do tych 70°C zejdziesz w jakieś 5 minut max. Ale tak jak koledzy radzą można też przesunąć chmielenie na aromat na chwilę później. 

 

Opis warki i fotka z tego chłodzenia:

 

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, anteks napisał(a):

W czym będziesz zacierać? Jesli rozpoczęcie chłodzenia opóźni sie o kilka minut, goryczka wykręci mordę

Nie no, bez przesady

 

A co do chmielenia na aromat to możesz rzucić wszak ten chmiel rzucić podczas chłodzenia gdy brzeczka będzie miała ok 80 stopni i mieszać (tutaj różnie podają). Myślę, że to lepsze niż rzucanie chmielu 5 minut przed zgaszeniem palnika.

 

 

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Kilka a 20-30 minut to trochę jednak różnica.

 

Co do goryczki: nie przejmuj się, że po gotowaniu brzeczka jest w opór gorzka bo każdy podczas pierwszej warki pewnie kiedyś pomyślał wtedy, że oho, no to spie****em piwo. Potem nierzadko okazuje się, że trzeba dochmielić.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, lechu555 napisał(a):

Kilka a 20-30 minut to trochę jednak różnica.

 

Co do goryczki: nie przejmuj się, że po gotowaniu brzeczka jest w opór gorzka bo każdy podczas pierwszej warki pewnie kiedyś pomyślał wtedy, że oho, no to spie****em piwo. Potem nierzadko okazuje się, że trzeba dochmielić.

W tym przypadku 15 min zwłoki to zwiększy goryczkę z 30 do 80 ibu

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Mikul napisał(a):

2. Zacieranie na lenia ok. 67stopni Celsjusza  60 min w pełnej  objetosci (20l -liczę  że 7l ubędzie zostając w mucie i odparowując, a ja otrzymam juz po.gotowaniu 13l brzeczki 12blg)

 

A teraz czas na pytania.

1. Jak technicznie to chmielić że względu  na dłuższe  chłodzenie. Mam dwie opcje 

A) w worku od biab i wyciągnąć  go z brzeczki po wyłączeniu palnika. (Tylko czy nie trzeba go czymś dociążyć  jak w przypadku  chmielenie na zimno aby chmiel był w toni brzeczki a nie na powierzchni?) 

B). Wsypać granulat luzem i na koniec chłodzenia zrobić  wir łygą i dekantować, godząc się z tym, że zalegajacy dłuższy  czas chmiel podniesie

Dobra dopiero teraz doczytałem.

Więc tak: w młócie w worku zostanie niewiele, może z litr po wyciśnięciu. Sam będziesz widział ile nalałeś do zacierania, a ile masz po wyciśnięciu. U mnie w praktyce tak to właąnie wygląda. Ja też używam podobnego stosunku wody do słodu 7:1 i przynajmniej półtorej godziny mi schodzi gotowanie. Więc nastaw się na tyle.

 

Zrozumiałem, że chcesz gotować chmiel w worku do biabu. Jeżeli tak to POD ŻADNYM pozorem. To śmierć dla worka przez przypalenie i przywarcie do garnka. Ja specjalnie worek muszę podnosić podczas zacierania jeżeli chce zacier podgrzać (chociaż nauczyłem się tak ustawić delikatne grzanie by ustalona temperatura mi nie spadała, a worek to przetrwał bez problemu), a co dopiero zafundować mu wrzątek. Mowa przynajmniej o worku z woalu. Chyba, że chcesz wrzucić chmiel już po gotowaniu na aromat i smak w takim worku gdy brzeczka się troche schłodzi. Do 80 stopni worek bez problemu podgrzewałem jak robiłem mash out, więcej nigdy nie sprawdzałem. Wora nie trzeba dociążać.

 

Sitko, które polecił @Retersto najlepszy zakup w moim piwowarski życiu. Tyle brzeczki ile odzyskałem nim z błota po gotowaniu to żadne wiry mi nie dały. Ogólnie to u mnie z błota powstałego po 3kg słodu, przefiltriwanie tego zajmie ok 2 godziny. Najpierw przelewam ile się da znad osadu i już zadaje drożdże do tego, a resztę dolewam potem. Nie, nie miałem jeszcze ani razu infekcji, ale jak ktoś się boi to niech podgotuje przefiltrowaną część i schłodzi w lodówce czy na dworze.

 

Tyle ode mnie. Chyba, że ja coś źle zrozumiałem...

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, anteks napisał(a):

W tym przypadku 15 min zwłoki to zwiększy goryczkę z 30 do 80 ibu

 

Zawsze można wyjąć chmiel, jeśli się go dorzuca w skarpecie. Ja tak robię.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, lechu555 napisał(a):

Sitko, które polecił @Retersto najlepszy zakup w moim piwowarski życiu. Tyle brzeczki ile odzyskałem nim z błota po gotowaniu to żadne wiry mi nie dały. Ogólnie to u mnie z błota powstałego po 3kg słodu, przefiltriwanie tego zajmie ok 2 godziny. Najpierw przelewam ile się da znad osadu i już zadaje drożdże do tego, a resztę dolewam potem. Nie, nie miałem jeszcze ani razu infekcji, ale jak ktoś się boi to niech podgotuje przefiltrowaną część i schłodzi w lodówce czy na dworze.

Ha,ha to się cieszę że u Ciebie się także sprawdziło. Człowiek w dobrej intencji poleca, żeby innym ułatwić życie. Jak ktoś skorzysta z sugestii to super. W końcu też po to jest to nasze forum. I tak jak u Ciebie, to jest jeden z najlepszych zakupów jakie dokonałem w swoim domowym browarze😉 Ja je jeszcze po ludwiku z wodą i dokładnym prysznicu spryskuje na sam koniec Desamem. Po tam minucie, dwóch spłukuję Desam wodą sitko do wysuszenia i cały temat.

 

https://allegro.pl/oferta/desam-spray-dezynfekcja-malych-powierzchni-1l-13493352272

 

Kapitalny odkażacz. Nie śmierdzi jak inne i po sitku następna rewelacja😉

 

 

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Mikul napisał(a):

Dać Tylko na tace w niedzielę aby nie bylo DMS i do przodu

Proponowałbym raczej zainwestować w jakąś książkę piwowarską...

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, x1d napisał(a):

Proponowałbym raczej zainwestować w jakąś książkę piwowarską...

 

Nie omieszkam:)  ale zacznę z wiedzą  dostępną  w internecie w formie filmowej i pisanej.

Jaką  literaturę polecasz dla osoby świeżej:)? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witajcie ponownie,

Książki już w drodze, a także chłodnica. Za radą kolegi z forum  aby nie przekombinować zdecydowałem się na SMASH na słodzie Pilzneńskim i Citrze.

 

Będę chciał wykonać chmielenie whirpoolowe. Stąd moje pytanie na temat termometru. Posiadam termometr analogowy alkoholowy (jak w załączonym poniżej linku)- czy nadąży on za spadkiem temperatury podczas chłodzenia żebym zamknął przepływ wody przez chłodnice w odpowiednim czasie? czy raczej należało by się zaopatrzyć w jakiś tani elektroniczny z sondą?

 

https://homebrewing.pl/termometr-piwowarski-uniwersalny-20-do-110-p-818.html

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, wizi napisał(a):

Nadąży - chłodzenie aż tak szybko nie idzie 🙂 , tylko pamiętaj, że to total immersion

Dzięki:)  to przerwe chłodzenie na 78-79 stopniach i wrzucę chmiel i po 30 min whirpoola znowu odpalę chłodnicę:) 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Nadąży - chłodzenie aż tak szybko nie idzie 🙂 , tylko pamiętaj, że to total immersion

 

Niekoniecznie. Od kilku lat są już wersje z zaznaczonym wymaganym poziomem zanurzenia. Dość prawdopodobnie sklep może mieć stare zdjęcie, a faktycznie w ofercie nową wersję termometru.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.