Piotr Ba Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Piwo której kategorii wg bjcp aktualnej chcą na MPPD? Trochę różni sie ich przygotowanie. Pytanie mam o ilość palonych i karmelowych do zasypu. Teraz dalem 1,5% palonego i 8 % karmelowego wyszło bardzo ciemne jak stout. Poza tym heavy 70 karmelizacja ma się odbywać przez długie gotowanie a w scotish ale slod crystal i nie przedłuża się gotowania bo ma być wyrawne ale slodowe. Czy moglibyście wyjaśnić te różnice? Czy chodzi im heavy 70? czy opis stylów się zmienił? Zresztą bardzo ostrożnie bawie sie w cos takiego jak długie gotowanie i modyfikuje zasyp jednak. Edytowane 22 Lutego przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Piwo której kategorii wg bjcp aktualnej chcą na MPPD? Żadnej. Sędziów obowiązuje opis stylu ogłoszony wraz z konkursem. 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Pytanie mam o ilość palonych i karmelowych do zasypu. Teraz dalem 1,5% palonego i 8 % karmelowego wyszło bardzo ciemne jak stout. To daj mniej 🙂 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Czy chodzi im heavy 70? czy opis stylów się zmienił? Nie chodzi. Opis stylu nic nie mówi, że oczekują 70. 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Poza tym heavy 70 karmelizacja ma się odbywać przez długie gotowanie W opisie stylu nic o tym nie ma. 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Czy moglibyście wyjaśnić te różnice? Różnice między czym? Słodkością a słodowością? Było nie raz na forum. Ogólnie polecam kilka razy przeczytać opis stylu i warzyć go dopuki nie osiągnie się tego, co jest w nim opisane. Inaczej odpadniesz w eliminacjach za niezgodność ze stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego @Piotr Ba na szkockie ale (Scottish ales) poszukaj przepisów Jamila Zainascheffa. Są na BYO za darmo, ewentualnie warto zainwestować w Brewing Classic Styles. Robiłem heavy wg jego przepisu (z tym że na FM12) i to jedno z moich bardziej udanych piw. Jamil używa brytyjskiego słodu pale (może być Maris Oster, Golden Promise lub inny), crystal 40, honey (trzeba raczej u nas podmienić), monachijskiego, crystal 120 i pale chocolate (ja używam z vikinga albo jakiegoś z brytyjskich, ale tu są spore różnice). W ogóle moim zdaniem nie ma sensu dawać palonego słodu. Jamil opisuje też wersję z karmelizacją, wtedy można postawić na słód pale i odrobinę palonego + długie gotowanie. Szybciej by pewnie poszło, gdyby od początku zrobić bardziej skoncentrowaną brzeczkę, a po karmelizacji ją rozcieńczyć, z tym że bez wielu prób trudno będzie trafić w punkt. Możesz spróbować połączyć te 2 metody, wtedy zmniejszyłbym ilość słodów specjalnych, a z części brzeczki zrobiłbym niemal syrop do ponownego zmieszania z resztą. Tego jednak nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 3 godziny temu, Łachim napisał(a): Jamil opisuje też wersję z karmelizacją Tak, tylko, że nie tego oczekują w MPPD. W opisie Jamila jest podany karmel jako jeden z deskryptorów aromatów i smaków odsłodowych. W MPPS piszą: Cytat Aromat: Balans słodowo-estrowy. Średnio niski aromat słodowy o charakterze skórki chleba, precelków, kruchych ciastek, herbatników lub miodu gryczanego (pochodzący od jęczmienia, nie od dodatku miodu lub utlenienia). Mogą go uzupełniać niskie nuty karmelowe, kojarzące się ze świeżo palonym cukrem. Estry owocowe o aromacie owoców pestkowych na poziomie niskim do średnio niskiego. Nuty chmielowe najwyżej na niskim poziomie, o typowo angielskim charakterze (ziemisty, tytoniowy, kwiatowy, porzeczkowy). Dopuszczalny niski poziom diacetylu. Smak: Balans słodowo-estrowy. Podobnie jak w aromacie, dominuje słodowość o ciastkowo-herbatnikowym charakterze, na poziomie średnio niskim, z możliwymi niskimi nutami karmelu i miodu gryczanego (pochodzący od jęczmienia, nie od dodatku miodu lub utlenienia). Niskie do średnio niskich estry owocowe (owoce pestkowe) muszą współgrać ze słodowością. Chmiel angielski na poziomie niskim do średnio niskiego. Dopuszczalny niski poziom diacetylu. Finisz wytrawny, krótki, lekko słodowy. Więc polecam iść z Maris Otter plus niewiele karmelu (max 5%) dla barwy i o charakterystyce odpowiadającej deskryptorom w powyższym opisie. Oj chyba zmienię plany i zamiast stouta uwarzę szkota i wyślę na konkurs, skoro już tyle pracy w odszyfrowanie opisu stylu włożyłem 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Ok czyli heavy 70 to jest inne piwo i to właśnie była moja wątpliwość. 2 godziny temu, wizi napisał(a): Więc polecam iść z Maris Otter plus niewiele karmelu (max 5%) dla barwy i o charakterystyce odpowiadającej deskryptorom w powyższym opisie. Tak ale tam też pisze że 1- maks 2 % jęczmienia prażonego może być dla korekty barwy jedynie. To są jakieś certyfikowane rady ? (tzn konkursowe zasypy) ? Opcje są trzy - tylko pale ale i długie gotowanie pale ale i do 10% karmelowego/monacha pale ale i jęczmień prażony i dłuższe gotowanie. Czy wykonana już testowo opcja 4 - pala ale/karmelowy/palone słody i normalne gotowanie. Rozważam jeszcze płatki owsiane - nie zaszkodzi a pomoże. Widze że nie oczekuje się w tym stylu tzw kettle carmelization trochę czytałem o tym. Jak postąpić by nie zgrzeszyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego (edytowane) 5% karmelu przy piwie 8-10 blg to będą IMHO homeopatyczne ilości, istotną kwestią jest to, jaki karmel się dobierze. Jeśli mają być herbatniki czy miód gryczany jako deskryptory, to tu też można podziałać słodami karmelowymi+dobra podstawa typu Maris Otter. Te nuty związane z pieczywem są w sam raz do dodatku słodu monachijskiego, ale używanego podobnie jak specjalny. W moim przekonaniu te szkockie ale to taki trochę słodowy odpowiednik bittera, do którego też się daje często około 10% karmelu - a przecież chodzi o to, żeby szkockie ale było nie tylko mniej chmielowe, ale też bardziej słodowe. Dlatego unikałbym jednego, mocnego słodu karmelowego, ale raczej kilka akcentów niż jeden mocniejszy. Co do płatków owsianych - raczej bym nie szedł w tym kierunku, smak wydaje mi się nieodpowiedni. Ewentualnie w takim piwie można się zastanowić nad niewielkim dodatkiem słodu żytniego dla zwiększenia treściwości, ale podobną funkcję pełnią słody karmelowe. Edytowane 23 Lutego przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Juz zrobione 2 warki ale czy pojadą nie wiem, zależy od tego jakie będzie z 2 warki jeszcze nie piłem - to 1 zbyt estrowe chce porównać z 2 kokejki tam już fermentowalo gestwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja Panowie a na ile to piwo ma być estrowe? A na ile slodowe? Tzn moje jest wybitnie gornej fermentacji cos się z nim stało. Tzn slodowosc jest na drugim planie estry witają najpierw. Tzn krzyczy ze jest ejlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 17 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): Panowie a na ile to piwo ma być estrowe? A na ile slodowe Może być na równi lub z lekką przewagą slodowości nad estrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 17 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): Panowie a na ile to piwo ma być estrowe? A na ile slodowe? Tzn moje jest wybitnie gornej fermentacji cos się z nim stało. Tzn slodowosc jest na drugim planie estry witają najpierw. Tzn krzyczy ze jest ejlem A jakie drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja No jakie by te drożdże nie były to cbyba coś nie tak jest w balansie tego piwa, nuty estrowe czereśnie wiśnie może zmywacz do paznokci - ciężko to odróżnić ale slodowosc na drugim planie. Czy te estry mają takie być? Trochę jak gazowany sok śliwkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Jakie drożdże, w jakiej ilości i jaka temperatura fermentacji, jaki zasyp? Bez większych informacji można strzelać w stronę zbyt wysokiej temperatury fermentacji, złej kondycji/ilości drożdży, infekcji, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja Ale to nie chodzi o przyczyne stanu rzeczy tylko o kwestie stanu rzeczy ogolnie, tzn czy to ma być sok śliwkowy czy raczej slodowosc jak od marcowego czy coś pomiędzy, zawieść na mistrzostwa mozna tylko pytanie czy jest to sens. Przykład komercyjny by się przydał ale w sklepach nie ma u nas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja To przeczytaj raz jeszcze opis stylu, decyzji nikt za ciebie nie podejmie. Na szybko - estry na poziomie niskim do średnio niskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja W dniu 12.05.2024 o 13:53, Piotr Ba napisał(a): No jakie by te drożdże nie były to cbyba coś nie tak jest w balansie tego piwa, nuty estrowe czereśnie wiśnie może zmywacz do paznokci - ciężko to odróżnić ale slodowosc na drugim planie. Czy te estry mają takie być? Trochę jak gazowany sok śliwkowy No dobrze, ale czasem estry to naturalna pochodna użytych drożdży. Ja mam od miesiąca Scottish Ale pod gazem w kegu, jutro butelkowanie, jeśli uznam, że warto wyślę. Ja użyłem Manrgove Jack M15 Empire Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) Ja nie wysyłam bo na pewno to nie taki balans ma być i ja bym takiego piwa nie przepuścił - zbyt estrowe moim zdaniem - sędziowie to pewnie by rozpuszczalniki jeszcze znaleźli ale tego się nigdy nie dowiemy. generalnie to wyszedł sok śliwkowy i wydaje się znacznie mocniejsze niż jest. Gęstwa Gozdawa old scotland ale. Nie ma sensu się pchać tam jak samemu się stwierdza że coś się stało z tym aromatem. 17 godzin temu, fotohobby napisał(a): Ja mam od miesiąca Scottish Ale pod gazem w kegu, Pasowałoby spróbować i sobie porównać jeszcze ale dzisiaj jest jak jest. Edytowane 14 Maja przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja W dniu 14.05.2024 o 11:50, Piotr Ba napisał(a): Gęstwa Gozdawa old scotland ale. A robiłeś coś wcześniej na tych drożdżach ? Trochę się dziwie, że robisz piwo z myślą o konkursie i wybierasz niesprawdzone drożdże chyba najgorszego dostawcy w PL... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja Tak mogłem się zdecydować na FMki trochę żałuję teraz. Dokładnie tak-nieznany szczep ale nie jest nadużyciem oczekiwać od niego tego do czego jest dedykowany. Dostawca na ile wiem to Niemcy - jakichś zastrzeżeń nigdy nie miałem do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja @Piotr Ba Niemcy ? Może producent drożdży. A potem paru chłopa w małej hali Rybniku siedzi z wagami jubilerskimi i konfekcjonuje te drożdże do saszetek. O ile wiem, saszetki są potem po prostu zgrzewane , nawet powietrze nie jest wysysane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja Ale za to mam bardzo dobrego Kolscha i szybko znika bo cieplo jest a rok powinien poleżeć już mam porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Że się podepnę;) Masz do polecenia jakąś sprawdzoną recepturę na Kolscha?🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Chyba ludzie juz nie wiedza na czym polega forum i zamiast pisac w konkretnym temacie to off topuja. A jak ktos to otworzy za kilka lat to nie znajdzie informacji, ktora szuka. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja Tak drożdże FM42 i dlugie stanie rok w butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Ale za to mam bardzo dobrego Kolscha i szybko znika bo cieplo jest a rok powinien poleżeć już mam porównanie. No to najwidoczniej nie uwarzyłeś Koelscha Cytat Aromat: Średnioniski do średniego aromat chmielowy, o ziołowym, owocowym lub kwiatowym charakterze. Aromat słodowy, czysty, chlebowy, wyczuwalny w tle, na poziomie niskim do średnioniskiego. Bukiet uzupełniają estry owocowe o charakterze jabłkowym, gruszkowym lub winogronowym (białe winogrona lub białe wino), które mogą być prawie niewyczuwalne do średnioniskich. Piwo jest delikatne w aromacie i wyraźnie traci na wartości w miarę starzenia. Dlatego też piwo kolońskie należy pić bardzo świeże. Smak: Subtelny, zbalansowany smak, złożony z średnioniskich do średnich ziołowych, owocowych lub kwiatowych nut chmielowych, średnioniskiej chlebowo-zbożowej słodowości oraz estrów owocowych, najczęściej o charakterze białego wina. Te ostatnie mogą być prawie niewyczuwalne lub być na poziomie do średnioniskiego. Rześki, wytrawny, krótki finisz z wyczuwalnym chmielem w posmaku. Wszelka słodycz jest niezgodna ze stylem. Piwo przy swojej wytrawności może się wydawać lekko kwaskowe, choć w rzeczywistości nie powinno takie być. Dopuszczalny jest niski smak siarczanowy, związany z użyciem typowej dla Kolonii wody. Piwo nie jest przeznaczone do długiego przechowywania. https://kompendiumpiwa.pl/kolonskie-kolsch/ 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Tak drożdże FM42 i dlugie stanie rok w butelce Nie wprowadzaj w błąd... Edytowane 22 Maja przez fotohobby draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Więc wreszcie jaka by była fotohobby klasyczna receptura na piwo Kolońskie i jakich drożdży suchych użyć lub jakie są płynne najlepsze?🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się