AmatorPiwa Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 1 minutę temu, AmatorPiwa napisał(a): Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy? Styropianowy box i zamrożone butelki z wodą. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Godzinę temu, AmatorPiwa napisał(a): Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy? Styrobox, albo drożdże z rodziny kweik A piwo się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Winiarka Ci się też sprawdzi. Tylko odpowiedni model. Mam jeden taki z polecenia od kilku miesięcy i rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Pytanie było o budżetowe metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Mimo to zawsze jakaś alternatywa🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Drożdże K-97 , w 24 stopniach zrobią ci świetna hazy ipa 😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 53 minuty temu, krzysiek80 napisał(a): Drożdże K-97 , w 24 stopniach zrobią ci świetna hazy ipa 😜 A mi one coś nie podeszły właśnie przez niską fluktuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 1) Używana lodówka + programator. Warto pomierzyć w środku, żeby fermentor wszedł. 2) https://browamator.pl/cool-brewing-torba-na-fermentor-do-kontroli-temp/3-7-994 Czasami na OLX można za połowę ceny kupić. 3) Box że styropianu (DIY) z Leroy/ Casto etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 26 Lipca Udostępnij Opublikowano 26 Lipca (edytowane) Temat trochę stary, ale ja przy swoim aktualnym pierwszym piwie wrzuciłem wiadro do piwnicy, zawinąłem folią NRC, i do środka wrzuciłem kilka butelek zamrożonej wody. Działa całkiem nieźle, przez 12H lód się nie rozmraża całkowicie, więc jest sporo czasu na podmiane butelek bez skoków temperatury. Bardziej budżetowo się chyba nie da, sama folia kosztuje 10zł w aptece. Edytowane 26 Lipca przez sociol zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Z innych tanich choć kłopotliwych i niezbyt dokładnych metod: fermentor do miski z zimną wodą (im głębsza miska, tym lepiej) owinięta (jeśli niezbyt głęboka miska) jakąś mokrą koszulką, jak chcesz obniżyć temperaturę. Termometrem w misce mierzysz co i jak, zakładając, że w wiadrze masz ok. 2-3 stopnie więcej. Jak chcesz trzymać nisko, co jakiś czas zmieniasz wodę na zimną. Jak chcesz cieplej niż otoczenie to dolewasz ciepłej albo do wody wrzucasz grzałkę akwarystyczną i ustawiasz na tyle, ile chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia Zacząć od lagera jednak - wiadro trzymac w lodówce przez około 10 dni na jej ustawieniu 1 najslabszym potem juz wszystko jedno gdzie. Temp w wiadrze powinna wtedy byc tak 7-10 stopni ale musisz to sprawdzic. Tylko zadać drożdże jak brzeczka bedzie miała tak z 12 st max. Caly myk jest taki zeby pierwszy tydzień trzymac w lodówce i drożdże dac do schlodzonej brzeczki ot cała filozofia. Szczep S23 polecam na początek zadnych problemów. A IPA w lecie no cóż - ciężko bedzie uzyskać stabilne 15-20 st C brzeczki bez chlodziarki ze specjalnym sterownikiem. Ja bym z Ipa zaczekał do późnej jesieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Torba z glovo/ubereats + wklady do lodowki turystycznej + stacja pogody i masz kontrole temp do ~ 150 zl. Po fermentacji torbe mozna zlozyc i schowac do szafy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się