Skocz do zawartości

Kontrola temperatury pierwsze piwo


Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, AmatorPiwa napisał(a):

Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy?

Styropianowy box i zamrożone butelki z wodą. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, AmatorPiwa napisał(a):

Witam zastanawiam sie nad uważeniem swojej pierwszej IPY i choc wiem ze te piwa fermentuja w troche wiekszej temperaturze niz lagery, to jednak obawiam sie ze w lecie temperatura otoczenia moze byc za wysoka i zniszczyc to piwo. Co byście doradzili początkującemu aby troche kontrolować tą temperature w sposób budżetowy?

Styrobox, albo drożdże z rodziny kweik

A piwo się warzy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Temat trochę stary, ale ja przy swoim aktualnym pierwszym piwie wrzuciłem wiadro do piwnicy, zawinąłem folią NRC, i do środka wrzuciłem kilka butelek zamrożonej wody. Działa całkiem nieźle, przez 12H lód się nie rozmraża całkowicie, więc jest sporo czasu na podmiane butelek bez skoków temperatury. Bardziej budżetowo się chyba nie da, sama folia kosztuje 10zł w aptece.

Edytowane przez sociol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innych tanich choć kłopotliwych i niezbyt dokładnych metod: fermentor do miski z zimną wodą (im głębsza miska, tym lepiej) owinięta (jeśli niezbyt głęboka miska) jakąś mokrą koszulką, jak chcesz obniżyć temperaturę. Termometrem w misce mierzysz co i jak, zakładając, że w wiadrze masz ok. 2-3 stopnie więcej. Jak chcesz trzymać nisko, co jakiś czas zmieniasz wodę na zimną. Jak chcesz cieplej niż otoczenie to dolewasz ciepłej albo do wody wrzucasz grzałkę akwarystyczną i ustawiasz na tyle, ile chcesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zacząć od lagera jednak - wiadro trzymac w lodówce przez  około 10 dni na jej ustawieniu 1 najslabszym potem juz wszystko jedno gdzie. Temp w wiadrze powinna wtedy byc tak 7-10 stopni ale musisz to sprawdzic. Tylko zadać drożdże jak brzeczka bedzie miała tak z 12 st max. Caly myk jest taki zeby pierwszy tydzień trzymac w lodówce i drożdże dac do schlodzonej brzeczki ot cała filozofia. Szczep S23 polecam na początek zadnych problemów. A IPA w lecie no cóż - ciężko bedzie uzyskać stabilne 15-20 st C brzeczki bez chlodziarki ze specjalnym sterownikiem. Ja bym z Ipa zaczekał do późnej jesieni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.