Panama_536 Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Witam panowie . W niedziele warzyłem swoje kolejne piwko tym razem apa z samodzielnym chmieleniem na extrakcie słodowym bruntal. Mam pewien problem ponieważ piwko uwarzyłem w niedziele dodalem 11 gram drożdy us 05 na 22 litry i 3.6 kg extraktu . Blg początkoww mialo 14 . Widze że jest piana w fermentorze na górze sie unosi ale rurka nie bulgocze . Temperatura jaka jest w tej chwili w spiżarce to 17 stopni wedlugo przepisu ktory wzielem z homebeer to od 18 do 20 pisze zeby utrzymywac . Czy moze temperatura jest za niska ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października (edytowane) Zostaw, zaraz się zacznie magia. Na dnie masz namnożone drożdże, więc powinno być dobrze. Widać długi lag ci się trafił - może słabo napowietrzyłeś, może takie drożdże... Co do rurki - pokrywka nadmuchana? Może jest gdzieś nieszczelna i gaz bokiem idzie zamiast przez rurkę. Sprawdź wieko i nic nie rób. Edytowane 8 Października przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października To piwo wygląda jakby było już po fermentacji.Zawsze dodawaj pożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 7 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): Zostaw, zaraz się zacznie magia. Na dnie masz namnożone drożdże, więc powinno być dobrze. Widać długi lag ci się trafił - może słabo napowietrzyłeś, może takie drożdże... Co do rurki - pokrywka nadmuchana? Może jest gdzieś nieszczelna i gaz bokiem idzie zamiast przez rurkę. Sprawdź wieko i nic nie rób. Pokrywa jest nadmuchana dość trochę:) ale raczej szczelny jest zaminiete wieko jest odpowiednio itd. Czyli powiadasz ze lepiej nie przenosić nigdzie w cieplejsze miejce ??;) kiedys robilem piwo na tych drożdżach z brewkitu i stało w 20 stopnkach to rurka bardzo bulkala juz nastepnego dnia a tutaj nic dlatego sie zdziwiłem troche . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października No i co tam się dzieje, bo ciekawy jestem? Ruszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 9 Października Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 5 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): No i co tam się dzieje, bo ciekawy jestem? Ruszyło? ale rurka dalej nie bulka ale piany jest sporo wiec nie wiem czy ruszylo czy nie mowiles zeby nic nie robic . A widzialem u Ciebie ze ty przenosiles fermentor w cieplejsze miejsce naert pare razy to jak to jest przenosić czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października Daj sobie spokój z tym bulkaniem - połowa wpisów na tym forum jest o tym czy bulka czy nie. Skoro piany - jak mówisz - jest sporo (w sensie więcej niż w porównaniu do ostatnich zdjęć), tzn. że fermentacja jest w toku - poczytaj o oznakach fermentacji. Twoja temperatura jest odpowiednia - najważniejszą część fermentacji lepiej prowadzić w niższym zakresie temperatur. Fermentor przenoś w cieplejsze miejsca (najlepiej stopniowo) dopiero jak zauważysz, że fermentacja zwalnia. Po to zwiększasz temperaturę, żeby drożdże nie skończyły tak szybko roboty i dofermentowały ile się da resztek - o tym też w kółko tu piszemy. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 11 Października Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października a spoko dzieki Ci wielkie fermentacja ruszyła pełną para piana jest mega duża dziś przeniose w nieco cieplejsze miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada Witam piwko miało początkowe blg 14 a koncowe po miesiącu 3 blg . Zostało wczoraj zabutelkowane tylko słabo nachmielone nie wiem z czego to wynika czy dlatego ze w workach muslinowych był chmiel zamiast wsypany bezposrednio czy ktos mi moze wytłumaczyc ? . Mam tylko jedna wątpliwosc bo dalem 100 gram chmielu cascade w woreczku muslinowym i gotowem 60 minut a potem jak juz gotowanie sie zakonczylo dalem 30 gram amarillo i 30 citra na 5 minut moze powonienem te woreczki wykrecic albo dac inne chmiele albo wiecej??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 17 minut temu, Panama_536 napisał(a): Witam piwko miało początkowe blg 14 a koncowe po miesiącu 3 blg . Zostało wczoraj zabutelkowane tylko słabo nachmielone nie wiem z czego to wynika czy dlatego ze w workach muslinowych był chmiel zamiast wsypany bezposrednio czy ktos mi moze wytłumaczyc ? . Mam tylko jedna wątpliwosc bo dalem 100 gram chmielu cascade w woreczku muslinowym i gotowem 60 minut a potem jak juz gotowanie sie zakonczylo dalem 30 gram amarillo i 30 citra na 5 minut moze powonienem te woreczki wykrecic albo dac inne chmiele albo wiecej??;) Chmiel ma jeszcze tak zwane alfa-kwasy, które tworzą goryczkę. Im większe alfa-kwasy tym więcej tej goryczki przechodzi do piw - są odmiany aromatyczne typu właśnie Cascade, Amarillo czy Lubelski, które powinno się używać na ostatnie minuty chmielenia lub na zimno, i są odmiany goryczkowe Iunga, Magnus, Marynka, Chinok, CTZ itp. oraz część chmieli o dualnych właściwościach - Citra, Simcoe itp. Dodając chmiel o alfakwasach na poziomi 3,5-5,5% Cascade nie wyciągniesz z niego tyle goryczki jak z chmielu typowo goryczkowego. 100 g chmielu o niskich alfakwasach równa się wręcz 20 g o wysokich zawartościach. Więc 100 g cascade w woreczku po prostu było zdecydowanie za mało. Polceam używać kalkulatorów do chmielenia - są na forum w plikach w formie exela, albo w programach. Często są już dostepne Online lub w aplikacjach na tel. Tam wprowadzasz podstawowy parametr chmielu czyli Alfa kwasy, czas gotowania i wychodzi Ci jednostka IBU. Po za tym tak jak mówisz chmielenie w woreczkach ogranicza pole kontaktu chmielu z brzeczką i delikatnie słabiej oddaje swoje właściwości. Polecam woreczki odłożyć do lamusa, a nauczyć się robić whirpoola i dobrze dekontować piwo. Poczytaj też więcej o chmieleniu i rodzajach chmielu, to dość podstawowa wiedza - wiki jest dużo na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Świetnie dzięki wielkie .Poraz pirwszy chmieliłem a przepis wzięlem gotowy z homebeer myslałem ze może bedzie ciekawy;)ale jak widać brewkit był bardziej nachmielony . No ale zobaczymy co bedzie za 2 tygodnie ;)może zmieni sie teoxhe aromat. Natomiast jest jeszcze jedna sprawa ktora mnie nurtuje i juz tyle sie naczytale. na ten temat i nadal nie wiem o co kaman . Ponieważ mam balingometr i aerometr elektroniczny . I podczas mierzenia extraktu po uważeniu dane siw zgadzaja na jednym i drugim było 14 blg i 14 brix .Natomiast po miesiacu zmierzylem i na aerometrze wyszło 6 brix. a na baligometrze 3 blg Edytowane 6 Listopada przez Panama_536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 11 godzin temu, Panama_536 napisał(a): Świetnie dzięki wielkie .Poraz pirwszy chmieliłem a przepis wzięlem gotowy z homebeer myslałem ze może bedzie ciekawy;)ale jak widać brewkit był bardziej nachmielony . No ale zobaczymy co bedzie za 2 tygodnie ;)może zmieni sie teoxhe aromat. Natomiast jest jeszcze jedna sprawa ktora mnie nurtuje i juz tyle sie naczytale. na ten temat i nadal nie wiem o co kaman . Ponieważ mam balingometr i aerometr elektroniczny . I podczas mierzenia extraktu po uważeniu dane siw zgadzaja na jednym i drugim było 14 blg i 14 brix .Natomiast po miesiacu zmierzylem i na aerometrze wyszło 6 brix. a na baligometrze 3 blg Alkohol zaburza wynik. Dostajesz tak zwany wynik pozorny - musisz to przeliczyć także w jakimś kalkulatorze jest ich pełno na necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada (edytowane) Panowie prosze o pomoc piwko niestety wyszlo słabo nachmielone ale nie to jest najwiekszym problemem chcialem dać mniej cukru do refermentacji i dodalem zamiast 4 gram 3 gramy i piwo prawie wcale sie nie nagazowało nie wiem czy jest szansa je jakos uratowac?myslalem zeby moze porozlewac calosc do fermentora zrobic syrop glukozowy albo cukrowy lub moze wsypac bezposrednio do kazdego piwa bo nie wiem juz co jeszcze mozna ? Edytowane 23 Listopada przez Panama_536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Listopada Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 3g na butelkę to dużo. W jakiej temperaturze trzymasz piwo? 2 tygodnie od butelkowania to czasami zbyt krótko, aby piwo się nagazowało. 37 minut temu, Panama_536 napisał(a): nie wiem czy jest szansa je jakos uratowac? Tak. Czekać. 37 minut temu, Panama_536 napisał(a): myslalem zeby moze porozlewac calosc do fermentora zrobic syrop glukozowy albo cukrowy lub moze wsypac bezposrednio do kazdego piwa bo nie wiem juz co jeszcze mozna ? Tylko natlenisz piwo, a wsypując cukier do butelek, możesz mieć fajne gejzery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada (edytowane) trzymam 2 tygodnie piwko a temperatura 18-19 stopni a po tygodniu dalem je do 15 stopni w niektorych jest ciut wiecej gazu ale jak wlewam do kufla to od razu piana ucieka do zera i kurcze juz nie jestem pewien czy ri jakaa infekcja czy za malo cukru zwykle dawalem 4 gramy i jedne byly dobre inne były przegazowane heh intwz nie wiedzialem czy to infekcja czy sam juz nie wiem Edytowane 23 Listopada przez Panama_536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 23 Listopada Udostępnij Opublikowano 23 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, Panama_536 napisał(a): a po tygodniu dalem je do 15 stopni Myślę, że to może być powodem spowolnionej refermentacji 2 godziny temu, Panama_536 napisał(a): jak wlewam do kufla to od razu piana ucieka do zera Długie utrzymywanie się piany, a nagazowanie to dwie różne sprawy. Co prawda przegazowaniu towarzyszy zazwyczaj duża piana, ale dobrze nagazowane piwo wcale nie musi mieć dużej długo utrzymującej się piany. Czy butelka psyka przy otwieraniu? Czy w pokalu widzisz ulatujące bąbelki CO2? Edytowane 23 Listopada przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Listopada Udostępnij Opublikowano 23 Listopada (edytowane) Jak wyżej. Miałem piwka mocno nagazowane, a piana uciekała moment nawet jak zimne piwo było. Znów kilka innych piw, piana piękna i gęsta. 3 gr/ 3.3 gr to u mnie totalnie na styku nagazowanie do stylów jak lager ale używam dropsów coopersa od długiego czasu i zero problemów z nagazowaniem. Oczywiście waga jubilerska musi być. Aż niemożliwe, żeby na 3g było tak mało gazu po 2 tygodniach jak piszesz. Coś tu jest nie tak.... Edytowane 23 Listopada przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 25 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada może powinienem wstrząsnac kazda butelką zeby drozdze ruszyły czy to nic nie da ?? może powinienem wstrząsnac kazda butelką zeby drozdze ruszyły czy to nic nie da ?? mysle zeby może przenieśc te piwq w jakies cieplejsze miejsce i wstrząsnąć każdą butelką?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Listopada Udostępnij Opublikowano 25 Listopada Wystarczy przenieść w cieplejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 29 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada niestety piwo niestety to" kwasior " gdzieś na etapie produkcji coś musiało się zakazić a gdzie jak i co tego nie wiem butelki myłem porządnie 3 razy ,fermentor moze teoche slbiej bo tylko oxi . A moze w kraniku gdzieś bakteria sie przyczaiła nie mam pojecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Listopada Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 20 minut temu, Panama_536 napisał(a): niestety piwo niestety to" kwasior " gdzieś na etapie produkcji coś musiało się zakazić a gdzie jak i co tego nie wiem butelki myłem porządnie 3 razy ,fermentor moze teoche slbiej bo tylko oxi . A moze w kraniku gdzieś bakteria sie przyczaiła nie mam pojecia To teraz NaOH, wymyć, zdezynfekować a przy następnym dobrze natlenic brzeczkę, zadać drożdże, nie otwierać 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 29 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada tej nie otwierałem miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 1 Grudnia Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia On 11/29/2024 at 3:05 PM, Panama_536 said: butelki myłem porządnie 3 razy ,fermentor moze teoche slbiej bo tylko oxi . Dobrze, tylko na odwrót. To fermentor musi być szczególnie dobrze zdezynfekowany, bo w nim jest brzeczka, która jest lepszym środowiskiem do życia niż piwo. A zamiast OXI polecam StarSan albo SaniPro Rinse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 7 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia panowie ja tak sie.zastnawiam czy moglo sie te piwo zepsuć bo za długo leżalo w fermentorze ?? a może ta fermentacja zbyt długo trwala lub za dużo drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Grudnia Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia Nie zepsuje się od zbyt długiego leżakowania w fermentorze - o ile wcześniej nie wprowadziłeś jakiegoś zakażenia, to nie ma się jak tam dostać. Zbyt duża ilość drożdży to też inne objawy, jeśli w ogóle będą wyczuwalne. Raczej szukałbym powodu zakażenia gdzieś pomiędzy końcem gotowania, a zamknięciem fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się