Raf78 Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca (edytowane) Witam, Czy macie jakaś sprawdzoną metodę na określenie jak zmieni się BLG w wyniku gotowania 60`. chciałbym właściwie dodać wody przed gotowaniem, żeby otrzymać finalnie oczekiwane BLG Edytowane 13 Marca przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Witam, Czy macie jakaś sprawdzoną metodę na określenie jak zmieni się BLG w wyniku gotowania 60`. chciałbym właściwie dodać wody przed gotowaniem, żeby otrzymać finalnie oczekiwane BLG Szklana na przeglądzie ale może z tej cos sie wywróży. Skąd mamy wiedzieć jak mocno gotujesz? z pokrywką czy bez? Edytowane 13 Marca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca Gotuję w kotle Klarstein w temp 100 stopni C, z uchyloną pokrywą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca No to zrób test na odparowanie i będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Sprobuj 3 razy i wyciagnij srednia. Najlatwiej. Jesli za mocno odparujesz dolej wody. Jak za slabo to gotuj dłużej. Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Po fermentacji dodaj wodę z cukrem na refermentację. Aplikacja kalkulator piwowarski w google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca (edytowane) Godzinę temu, Adamiko napisał(a): Sprobuj 3 razy i wyciagnij srednia. Najlatwiej. Jesli za mocno odparujesz dolej wody. Jak za slabo to gotuj dłużej. I to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Szkoda że do tej pory nie badałem blg przed gotowaniem, miałbym już jakąś średnią. Ale nic straconego... Edytowane 13 Marca przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Każdy uczy się całe życie Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca 11 godzin temu, Adamiko napisał(a): Każdy uczy się całe życie Niektórzy to nawet jak śpią to się uczą 🫡 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, arek-lin napisał(a): Niektórzy to nawet jak śpią to się uczą 🫡 Kto nie próbował spać na książce celem nauki niech pierwszy rzuci chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Póki nie wysyłasz piwa na konkurs, w którym trzeba się trzymać określonych widełek, to 0,5, czy nawet 1,5blg w jedną czy w drugą stronę nie robi wielkiej różnicy. Tak z ciekawości - jak w konkursach jest to weryfikowane? Z gotowego piwa nie wyciągną przecież początkowego BLG, a wątpię że budżety konkursów pozwalają na wysyłanie próbek do laboratorium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się