Skocz do zawartości

Blg brzeczki przed gotowaniem, a Blg po gotowaniu


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Czy macie jakaś sprawdzoną metodę na określenie jak zmieni się BLG w wyniku gotowania 60`.

chciałbym właściwie dodać wody przed gotowaniem, żeby otrzymać finalnie oczekiwane BLG

 

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Witam,

 

Czy macie jakaś sprawdzoną metodę na określenie jak zmieni się BLG w wyniku gotowania 60`.

chciałbym właściwie dodać wody przed gotowaniem, żeby otrzymać finalnie oczekiwane BLG

 

 

 

Szklana na przeglądzie ale może z tej cos sie wywróży. Skąd  mamy wiedzieć jak mocno gotujesz? z pokrywką czy bez?

kula.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Adamiko napisał(a):

Sprobuj 3 razy i wyciagnij srednia. Najlatwiej. Jesli za mocno odparujesz dolej wody. Jak za slabo to gotuj dłużej. 

I to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Szkoda że do tej pory nie badałem blg przed gotowaniem, miałbym już jakąś średnią.

Ale nic straconego...

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arek-lin napisał(a):

Niektórzy to nawet jak śpią to się uczą 🫡

Kto nie próbował spać na książce celem nauki niech pierwszy rzuci chmielem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Póki nie wysyłasz piwa na konkurs, w którym trzeba się trzymać określonych widełek, to 0,5, czy nawet 1,5blg w jedną czy w drugą stronę nie robi wielkiej różnicy. 

 

Tak z ciekawości - jak w konkursach jest to weryfikowane? Z gotowego piwa nie wyciągną przecież początkowego BLG, a wątpię że budżety konkursów pozwalają na wysyłanie próbek do laboratorium :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.