hajmon7 Opublikowano Sobota o 19:56 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:56 witam podczas przeprowadzki znalazłem butelki piw, które warzyłem lata temu, pytanie czy to sie jeszcze nadaje do picia? aotearoa pale ale 12BLG z 10.2014r boheme amber ale 12BLG z 12.2014r lemon IPA 14BLG z 07.2015r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 20:08 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:08 Dla ciekawości tylko. Daj znać co według ciebie w smaku zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Sobota o 22:14 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:14 Raczej dla eksperymentu tylko faktycznie tak jak INTseed pisał. Jeśli masz ich dużo to raczej nie nastawiaj się, że będziesz je sobie swobodnie spijał ze smakiem. Największe szanse na pijalność ma chyba Amber Ale. Piłem swoje piwa 5-6-cio letnie. Jasne lagery, grodziskie, APA. Nie były zepsute, były do wypicia, ale jakoś sama świadomość, że są tak stare kazała mi wypić tylko łyki degustacyjnie. Trzeba by było dać do spróbowania komuś kto nie wie, że to są tak stare piwa i nie będzie uprzedzony. Na przykład somsiad 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Sobota o 23:32 Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:32 (edytowane) Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra, Marusi, Josefika,Czesa, Birbanta i prezesa Hordy Poznańskiej czyli Macieja z Piwa Świata Poznań Mysle że są jeszcze pijalne ps swoje posiadam jeszcze z 2003r Edytowane Sobota o 23:32 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 00:12 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 00:12 (edytowane) Sądzę że dobrze uwarzone piwo i kilka odpowiednich styli (jak mocny porter) może nawet 10 lat leżakować. Jeszcze jak ma temp. piwnicową np. około 7-8 stopni to jeszcze dłużej. Mało tego, często po tylu latach nowe posmaki się wydobywają. Więc tutaj Anteks ma dobre podejście. PS: Sprawdza się też zalakowanie kapsla. Edytowane Niedziela o 00:13 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano wczoraj o 09:46 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:46 Ja 8 letnie piwo piłem, łącznie zszedł cały keg. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie być pijalne. Wino jest ok, piwo nie? jest alkohol, odcięte od tlenu, zakładam brak infekcji. Zatem jak najbardziej jest to pijalne, a jak masz dużo i masz wylać to daj znać 😁 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano wczoraj o 15:21 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 15:21 (edytowane) W dniu 16.03.2025 o 00:32, anteks napisał(a): Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra Obstawiam, że jakbyś wrzucił ofertę sprzedaży piwa Kopyra na jego vlogu, to mógłbyś parę stów zarobić. No, może parę dyszek. Edytowane wczoraj o 15:55 przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano 22 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu otworzyłem najstarsze aotearoa pale ale. Mocno nagazowane prawie jak pszeniczniak (wtedy dawałem do nagazowania ilość cukru z przepisów), obfita trwała piana drobno pęcheżykowa. W zapachu bardzo słodkie, toffi(diacetyl?), karmel. W smaku wyczuwalna goryczka, troche wodniste, toffi zawładnęło smakiem. Jutro potestuje kolejne zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu @hajmon7 A jak/czym było chmielone? Szczególnie na goryczkę mnie interesuje (jej stabilność a relacja między alfa a beta kwasami). Teoria cośtam mówi o tym a ty masz żywy przykład.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano 20 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Chmiel Wai - Iti - 20g Chmiel Motueka - 25g Chmiel Nelson Sauvin - 25g zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się