hajmon7 Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu witam podczas przeprowadzki znalazłem butelki piw, które warzyłem lata temu, pytanie czy to sie jeszcze nadaje do picia? aotearoa pale ale 12BLG z 10.2014r boheme amber ale 12BLG z 12.2014r lemon IPA 14BLG z 07.2015r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Dla ciekawości tylko. Daj znać co według ciebie w smaku zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Raczej dla eksperymentu tylko faktycznie tak jak INTseed pisał. Jeśli masz ich dużo to raczej nie nastawiaj się, że będziesz je sobie swobodnie spijał ze smakiem. Największe szanse na pijalność ma chyba Amber Ale. Piłem swoje piwa 5-6-cio letnie. Jasne lagery, grodziskie, APA. Nie były zepsute, były do wypicia, ale jakoś sama świadomość, że są tak stare kazała mi wypić tylko łyki degustacyjnie. Trzeba by było dać do spróbowania komuś kto nie wie, że to są tak stare piwa i nie będzie uprzedzony. Na przykład somsiad 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra, Marusi, Josefika,Czesa, Birbanta i prezesa Hordy Poznańskiej czyli Macieja z Piwa Świata Poznań Mysle że są jeszcze pijalne ps swoje posiadam jeszcze z 2003r Edytowane 10 godzin temu przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Sądzę że dobrze uwarzone piwo i kilka odpowiednich styli (jak mocny porter) może nawet 10 lat leżakować. Jeszcze jak ma temp. piwnicową np. około 7-8 stopni to jeszcze dłużej. Mało tego, często po tylu latach nowe posmaki się wydobywają. Więc tutaj Anteks ma dobre podejście. PS: Sprawdza się też zalakowanie kapsla. Edytowane 9 godzin temu przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi