hajmon7 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca witam podczas przeprowadzki znalazłem butelki piw, które warzyłem lata temu, pytanie czy to sie jeszcze nadaje do picia? aotearoa pale ale 12BLG z 10.2014r boheme amber ale 12BLG z 12.2014r lemon IPA 14BLG z 07.2015r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Dla ciekawości tylko. Daj znać co według ciebie w smaku zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Raczej dla eksperymentu tylko faktycznie tak jak INTseed pisał. Jeśli masz ich dużo to raczej nie nastawiaj się, że będziesz je sobie swobodnie spijał ze smakiem. Największe szanse na pijalność ma chyba Amber Ale. Piłem swoje piwa 5-6-cio letnie. Jasne lagery, grodziskie, APA. Nie były zepsute, były do wypicia, ale jakoś sama świadomość, że są tak stare kazała mi wypić tylko łyki degustacyjnie. Trzeba by było dać do spróbowania komuś kto nie wie, że to są tak stare piwa i nie będzie uprzedzony. Na przykład somsiad 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca (edytowane) Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra, Marusi, Josefika,Czesa, Birbanta i prezesa Hordy Poznańskiej czyli Macieja z Piwa Świata Poznań Mysle że są jeszcze pijalne ps swoje posiadam jeszcze z 2003r Edytowane 15 Marca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca (edytowane) Sądzę że dobrze uwarzone piwo i kilka odpowiednich styli (jak mocny porter) może nawet 10 lat leżakować. Jeszcze jak ma temp. piwnicową np. około 7-8 stopni to jeszcze dłużej. Mało tego, często po tylu latach nowe posmaki się wydobywają. Więc tutaj Anteks ma dobre podejście. PS: Sprawdza się też zalakowanie kapsla. Edytowane 16 Marca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ja 8 letnie piwo piłem, łącznie zszedł cały keg. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie być pijalne. Wino jest ok, piwo nie? jest alkohol, odcięte od tlenu, zakładam brak infekcji. Zatem jak najbardziej jest to pijalne, a jak masz dużo i masz wylać to daj znać 😁 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca (edytowane) W dniu 16.03.2025 o 00:32, anteks napisał(a): Ostatnio "wykopalem" piwa z lat 2008-2012 od Kopyra Obstawiam, że jakbyś wrzucił ofertę sprzedaży piwa Kopyra na jego vlogu, to mógłbyś parę stów zarobić. No, może parę dyszek. Edytowane 17 Marca przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano 17 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca otworzyłem najstarsze aotearoa pale ale. Mocno nagazowane prawie jak pszeniczniak (wtedy dawałem do nagazowania ilość cukru z przepisów), obfita trwała piana drobno pęcheżykowa. W zapachu bardzo słodkie, toffi(diacetyl?), karmel. W smaku wyczuwalna goryczka, troche wodniste, toffi zawładnęło smakiem. Jutro potestuje kolejne zasada, iht i Muchor 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca @hajmon7 A jak/czym było chmielone? Szczególnie na goryczkę mnie interesuje (jej stabilność a relacja między alfa a beta kwasami). Teoria cośtam mówi o tym a ty masz żywy przykład.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano 17 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca Chmiel Wai - Iti - 20g Chmiel Motueka - 25g Chmiel Nelson Sauvin - 25g zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano 19 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca Dzis otworzyłem boheme amber ale. Kolor brązowy nieprzejrzysty, piana obfita trwała kremowa. Piwko mocno nagazowane, po otwarciu zaczęło kipić z butelki, w zapachu słodowe, w smaku chlebowe ale też gorzkie. Chmielu nie dostrzegam wogóle. Ogółem strasznie nudne to piwko, poza za wysoką gorzkością która zostaje w ustach po przełknięciu nie widzę w nim żadnej wady. Pod koniec nawet gorzkość mi przestała przeszkadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajmon7 Opublikowano Czwartek o 20:06 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:06 lemon IPA mnie najbardziej zawiodło, nie ma w niej nawet cienia chmielu, to normalne po 10 latach? w smaku i zapachu w zasadzie jest identyczne jak poprzednie amber ale. jest też tak samo przesadnie gorzkie. podsumowując moją wyprawę po znalezionych piwach nie ma co ich trzymac tyle czasu bo nie zyskują na walorach smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Czwartek o 20:36 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:36 Sądzę, że nadal zależy od stylu piwa. Wysoko alkoholowe nadają się najlepiej. Ale też od piwowara jak uwarzy to piwo i czy odpowiednio dobierze ilość środka do refermentacji. Następnie jak przetrzymywane itd. Wiele czynników:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się