Scovron Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Witam, Zamierzam uwarzyć RISa 24°Blg w ilości 20 litrów i użyć Safale S-04 do fermentacji. Dokładnie chodzi o ten zestaw: https://homebrewing.pl/russian-imperial-stout-ris-24blg-zestaw-surowcow-20l-p-718.html Nigdy nie warzyłem piwa z ekstraktem większym, niż 16°Blg, więc mam pytanie - ile saszetek S-04 powinienem użyć? Wystarczą dwie (tak sugeruje Homebrewing), czy raczej powinienem kupić trzy? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września 15 minut temu, Scovron napisał(a): Nigdy nie warzyłem piwa z ekstraktem większym, niż 16°Blg, więc mam pytanie - ile saszetek S-04 powinienem użyć? Wystarczą dwie (tak sugeruje Homebrewing), czy raczej powinienem kupić trzy? Kup jedną saszetkę suchych drożdży (może lepiej inny szczep, np. LalBrew Nottingham), zrób na nim jedno małe piwo (10 BLG?) i do fermentowania tego olbrzyma wykorzystaj gęstwę. Poszukaj też artykułów Warzenie piw bardzo mocnych – wskazówki i nowofalowe techniki z 37 i Wskazówki do warzenia piw bardzo mocnych z 18 numeru Piwowara. Przynajmniej jeden latał w pdf po forum. edit: o tutaj jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Pokrzywki dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Wszystko tylko nie S0-4 z saszetki do takiego piwa :D ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Właśnie. Lepiej S-05 Lub np Nottingham czyste profile. Te drugie są bardzo wytrzymałe i wybaczają trochę błędy😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września Udostępnij Opublikowano 21 Września Ja tam bym robił na S-04, ale nie z saszetki. No ale bez sterowania temperaturą to zgadzam się, że mogą być problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września 21 godzin temu, zasada napisał(a): Kup jedną saszetkę suchych drożdży (może lepiej inny szczep, np. LalBrew Nottingham), zrób na nim jedno małe piwo (10 BLG?) i do fermentowania tego olbrzyma wykorzystaj gęstwę. Poszukaj też artykułów Warzenie piw bardzo mocnych – wskazówki i nowofalowe techniki z 37 i Wskazówki do warzenia piw bardzo mocnych z 18 numeru Piwowara. Przynajmniej jeden latał w pdf po forum. edit: o tutaj jest Dwie saszetki S-04, chyba, ze piwo 10 blg ma byc do wylania i sluzy tylko do namnozenia drozdzy. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września 9 minut temu, Ununul napisał(a): Dwie saszetki S-04 No nie wiem. Bez przesady IMO. Dawid Szatan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września S-04 to tragiczne drożdże do mocnych piw, lubią sobie stanąć na 10blg i już więcej nie odjeść, a z saszetki to na 100% się tak zatrzymają i będzie kolejny temat - piwo nisko odfermentowało 🫠 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano Niedziela o 13:54 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:54 Dziękuję wszystkim za rady. Chyba zadecyduję się jednak na Nottinghamy w ilości dwóch saszetek. Dam znać, jak wyszło, aczkolwiek ze względów logistycznych będę warzył dopiero za dwa tygodnie. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 17:27 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:27 (edytowane) Wykorzystałem je do portera napowietrzenie 2 opakowania na pianę i wymieszane łyżką piwowarską. Temp. fermentacji 11 stopni zewnętrzna. Piwo ma około roku i jest bardzo dobre i coraz lepsze. W ogóle jakoś najlepiej piwa mi wychodzą na Nottinghamach. Ostatnio korzystałem z płynnych do witbiera czy lagera to kiepsko mi wyszły piwa i to ze starterem. Ale raczej mam infekcje jak kilka osób mi podpowiedziało więc pewnie dlatego nie wykorzystałem potencjału wlp 400 lub innego szczepu😏 Edytowane Niedziela o 17:28 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Niedziela o 19:12 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:12 @Scovron że Notki to super. Że suchary to nie-super. Przeczytałeś ten linkowany materiał? Serio, w stolicy na bank znajdziesz kogoś, kto poratuje Cię gęstwą. Zapytaj w wątku a może się zdziwisz a na koniec "piwo Ci podziękuje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 19:38 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:38 (edytowane) Zasada ale nie oszukujmy się Notty to są konie pociągowe i kilka osób też to tutaj kiedyś pisało. Dla mnie ten porter jest bardzo dobry. A Ci co mnie znają wiedzą że jestem krytyczny do swoich piw. Wizzi zapewne to potwierdzi. Notty w niskich temp. polecam bo maja moc. Czystośc profilu jest super. Oczywiście jak nie mamy akurat gęstwy., Tylko na 17 do 19 blg 2 paczki to minimum. Edytowane Niedziela o 19:39 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Niedziela o 20:34 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 20:34 No, ale kolega zasada ma racje. Jak mozna zdobyc gestwe piszac jednego posta to moze warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 20:48 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 20:48 Głównie chodziło mi o Nottinghamy i ich działanie a nie żeby się spierać kto ma racje. Drożdże na prawdę polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi