Skocz do zawartości

RIS 24°Blg - ile suchych drożdży na 20 litrową warkę


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zamierzam uwarzyć RISa 24°Blg w ilości 20 litrów i użyć Safale S-04 do fermentacji. Dokładnie chodzi o ten zestaw:

https://homebrewing.pl/russian-imperial-stout-ris-24blg-zestaw-surowcow-20l-p-718.html

 

Nigdy nie warzyłem piwa z ekstraktem większym, niż 16°Blg, więc mam pytanie - ile saszetek S-04 powinienem użyć? Wystarczą dwie (tak sugeruje Homebrewing), czy raczej powinienem kupić trzy?

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Scovron napisał(a):

Nigdy nie warzyłem piwa z ekstraktem większym, niż 16°Blg, więc mam pytanie - ile saszetek S-04 powinienem użyć? Wystarczą dwie (tak sugeruje Homebrewing), czy raczej powinienem kupić trzy?

Kup jedną saszetkę suchych drożdży (może lepiej inny szczep, np. LalBrew Nottingham), zrób na nim jedno małe piwo (10 BLG?) i do fermentowania tego olbrzyma wykorzystaj gęstwę.

Poszukaj też artykułów Warzenie piw bardzo mocnych – wskazówki i nowofalowe techniki z 37 i Wskazówki do warzenia piw bardzo mocnych z 18 numeru Piwowara. Przynajmniej jeden latał w pdf po forum.

 

edit: o tutaj jest 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, zasada napisał(a):

Kup jedną saszetkę suchych drożdży (może lepiej inny szczep, np. LalBrew Nottingham), zrób na nim jedno małe piwo (10 BLG?) i do fermentowania tego olbrzyma wykorzystaj gęstwę.

Poszukaj też artykułów Warzenie piw bardzo mocnych – wskazówki i nowofalowe techniki z 37 i Wskazówki do warzenia piw bardzo mocnych z 18 numeru Piwowara. Przynajmniej jeden latał w pdf po forum.

 

edit: o tutaj jest 

 

Dwie saszetki S-04, chyba, ze piwo 10 blg ma byc do wylania i sluzy tylko do namnozenia drozdzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-04 to tragiczne drożdże do mocnych piw, lubią sobie stanąć na 10blg i już więcej nie odjeść, a z saszetki to na 100% się tak zatrzymają i będzie kolejny temat - piwo nisko odfermentowało 🫠

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystałem je do portera napowietrzenie 2 opakowania na pianę i wymieszane łyżką piwowarską. Temp.  fermentacji 11 stopni zewnętrzna. Piwo ma około roku i jest bardzo dobre i coraz lepsze. 

 

W ogóle jakoś najlepiej piwa mi wychodzą na Nottinghamach. Ostatnio korzystałem z płynnych do witbiera czy lagera to kiepsko mi wyszły piwa i to ze starterem. Ale raczej mam infekcje jak kilka osób mi podpowiedziało więc pewnie dlatego nie wykorzystałem potencjału wlp 400 lub innego szczepu😏

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Scovron że Notki to super. Że suchary to nie-super. Przeczytałeś ten linkowany materiał? Serio, w stolicy na bank znajdziesz kogoś, kto poratuje Cię gęstwą. Zapytaj w wątku a może się zdziwisz a na koniec "piwo Ci podziękuje".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasada ale nie oszukujmy się Notty to są konie pociągowe i kilka osób też to tutaj kiedyś pisało. Dla mnie ten porter jest bardzo dobry. A Ci co mnie znają wiedzą że jestem krytyczny do swoich piw. Wizzi zapewne to potwierdzi. Notty w niskich temp. polecam bo maja moc. Czystośc profilu jest super. Oczywiście jak nie mamy akurat gęstwy., Tylko na 17 do 19 blg 2 paczki to minimum.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.