Szwed Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Hmmmm.... Klocki mam takie same' date=' ale nie jestem pewny wieczornych negocjacji z moim synem. To będą długie i krwawe rozmowy przy okrągłym stole, zaś cena za klocki przewyższy cenę straconych kapsli. Jednakowoż pomysł przedni. To będzie 101 zastosowanie klocków wadera [/quote'] Poczekaj, aż zaśnie Oj nie radzę. A jak się mały obudzi i zobaczy jak się tata bawi jego klockami i to bez pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Poczekaj, aż zaśnie To tak nie działa Max ma fenomenalną pamięć - pamięta ustawienie zabawek, nie daj boże jak przestawisz Ale tak po polsku, zwyczajnie : jakoś się dogadamy i będzie pan zadowoloony ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Warka #12 Nieżywiec 11°Blg po 25 dniach burzliwej przelana na cichą. W końcu. Piana opadła. Gęstość utrzymuje się na poziomie ~ 2°Blg. Jeśli coś ma dofermentować, niech to się stanie na cichej. Poczekam z tydzień i jeśli nic już nie spadnie, do butelek. Okropnie leniwy ten lager :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 No i teraz HomeBrewing wyprzedzi BrowAmatora i wprowadzi te zatyczki do sprzedaży. Zatyczki w BA są jednokolorowe a tu masz możliwość oznaczyć kolorem co to za butelka. Np jak składujemy butelki czyste/płukane/zdezynfekowane = Zielone - zdezynfekowane, żółte - tylko umyte, czerwone - tylko wypłukane itd... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Doznałem natchnienia Trzeba będzie połazić po marketach w poszukiwaniu klocków...a myślałem że z tego wyrosłem z dwie dekady temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Trzeba będzie połazić po marketach w poszukiwaniu klocków... Real, panie Marmur! W Tesco czasem trafiają się w promocji Poczekaj do grudnia. Na Mikołaja na pewno coś rzucą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Warka #14 Quadrupel 22,5°Blg po 7 dniach burzliwej dofermentowała do ~4,5°Blg. Piana znikła, co sygnalizuje koniec fermentacji. Czyżbym utrafił nareszcie odpowiedni sposób zacierania, który uchroni piwo przed przesadną wytrawnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Moja radość była przedwczesna. Po wyniesieniu fermentora z piwnicy do temperatur pokojowych, co by piwko dofermentowało (jak belgijska tradycja nakazuje), fermentacja ruszyła z kopyta. Znów pojawiło się sporo piany, rurka daje o sobie znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Warka #12 Nieżywiec 11°Blg zabutelkowany. 21,5l trafiło do butelek z dodatkiem 130g cukru. Gęstość końcowa wyniosła ~2,5°Blg, co daje mu 4,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Warka #15 ? "Wojak Szwejk" 10°Blg - 07.09.2011 IBU: 26,2 SRM: 5,1 SUROWCE pilzneński (3,8kg) carared (0,5kg) wiedeński (0,2kg) chmiel aromatyczny Spalt Select 6,4% (granulat, 15g) chmiel uniwersalny Perle 8,2% (granulat, 10g) chmiel aromatyczny Saaz 3,0% (granulat, 50g) drożdże płynne Wyeast 2000 Budvar Lager (gęstwa I zbiór) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l (4,5:4) 62°C - 25min 72°C - 35min 75°C - 10min -> filtracja WYSŁADZANIE 6l + 6l + 5,5 = 17,5l Gęstość brzeczki początkowej: 16°Blg Do chmielenia poszło 29,5l o gęstości 9,5°Blg CHMIELENIE Czas gotowania: 70min w 05' - SS (15g) w 05' - Perle (10g) w 30' - Saaz (25g) w 68' - Saaz (25g) Do fermentora poszło 24l o gęstości 11°Blg KOMENTARZ * To miało być piwo wzorowane na czeskiej "dziesiątce". Od jakiegoś czasu pracuję na Beersmisie i dopiero testuję jego możliwości, ale muszę przyznać, że znacznie ułatwia kontrolę nad recepturą. Niestety... * ...miało wyjść 25l - 10°Blg, natomiast wyszły 24l - 11°Blg. Wkurzają mnie straty! Do chmielenia poszło 29,5l. Wyparowało ~ 3,5l. Ochłodzoną brzeczkę zdekantowałem wężykiem. Niczego, prócz chmielin i osadów w garze już potem nie było. Czy to możliwe, że straciłem na tym aż 2l? Jak to u Was wychodzi? Dążę do tego, by butelkować 25l piwa. Następnym razem do chmielenia pójdzie 30l Pod sam brzeg! W końcu utrafię! 08.09.2011 Mocno schłodzony litr wody mineralnej dolałem do fermentującej brzeczki. 26.09.2011 Warka została przelana na cichą. 05.10.2011 Piwo rozlane. 25l trafiło do butelek z dodatkiem 120g cukru. Edytowane 5 Października 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Musisz jeszcze uwzględnić 4% skurczenia się wody po ochłodzeniu, w osadach zostaje litr-dwa, ale one wliczają się do wybicia w Beersmicie, więc nie ma znaczenia. Możesz robić trochę gęstszą brzeczkę, o 1-2 Blg i rozcieńczać w fermentorze 1-2 litrami wody. Pod sam brzeg nie lej, bo stracisz to przy wykipieniu. Lepiej trzymaj trochę filtratu w garnku i dolewaj jak część wyparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 I to są właśnie, coder te maleńkie sekreciki. Dziękuję - w piątek znajdą zastosowanie przy warzeniu II wersji Kolscha (z dodatkiem monacha i pszenicy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 SUROWCE drożdże płynne Wyeast 2000 Budvar Lager (gęstwa I zbiór) Chciałbym już móc warzyć dolniaki ale trzeba poczekać do grudnia Zazdroszczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 KOMENTARZ * To miało być piwo wzorowane na czeskiej "dziesiątce". Od jakiegoś czasu pracuję na Beersmisie i dopiero testuję jego możliwości, ale muszę przyznać, że znacznie ułatwia kontrolę nad recepturą. Niestety... * ...miało wyjść 25l - 10°Blg, natomiast wyszły 24l - 11°Blg. Wkurzają mnie straty! Do chmielenia poszło 29,5l. Wyparowało ~ 3,5l. Ochłodzoną brzeczkę zdekantowałem wężykiem. Niczego, prócz chmielin i osadów w garze już potem nie było. Czy to możliwe, że straciłem na tym aż 2l? Jak to u Was wychodzi? Dążę do tego, by butelkować 25l piwa. Następnym razem do chmielenia pójdzie 30l Pod sam brzeg! W końcu utrafię! U mnie jest podobnie. Po gotowaniu mam daną ilość brzeczki, po chłodzeniu jakieś pół litra mniej. Podobnie jak u Ciebie, na zlewaniu brzeczki z nad osadów tracę litr, może dwa. Nie bój nic, będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 (edytowane) Piwowar powinien panować nad piwem, a nie piwo nad piwowarem Wojak Szwejk już się nieźle wpienił, za radą codera wieczorem ciachnę do wiaderka 1,5l mineralki. Za jednym zamachem uzyskam i pożądany Balling i pożądaną objętość. Mocno schłodzony litr wody mineralnej dolałem do fermentującej brzeczki. Będzie dobrze! Edytowane 8 Września 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Macie pomysł, jakie piwo (prócz dubbeli, tripeli itp.) mogę uwarzyć wykorzystując gęstwę THG? Wiem, że te drożdże najlepiej wypadają w mocnych piwach, ale zależałoby mi teraz na czymś "lżejszym". Czy coś jeszcze prócz BPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Belgian Specialty Ale Czyli coś w stylu belgijskim dowolnym. Poza tym to raczej wiadomo, piwo belgijskie i piwo lekkie to wyrażenia dalekie od bliskoznaczności (no może wyjątek stanowi Witbier, ale to raczej nie na THG) Edytowane 9 Września 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Jak nie zależy Ci na trzymaniu się stylów to zrób cokolwiek - ja chętnie robię piwka o ekstrakcie około 12-14°Blg na belgijskich drożdżach (i jasne i ciemne) i nie przejmuję się, że na "prawdziwe belgi" są za słabe. Schodzą z piwniczki szybciej niż inne piwa, szczególnie paniom odpowiadają. Swego czasu naszło mnie też na weizenbocka a, że akurat miałem gęstwę THG to ona poszła do fermentora - jak dla mnie było to piwko lepsze niż na pszeniczniakowych drożdżach Edytowane 9 Września 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 tylko nie staraj się zacierać na słodko,bo to mija się z celem przy tych drożdżach. dobrze do nich pasują chmiele amerykańskie na aromat;np.zasyp na wita,bez curacao ,nachmielić na aromat np cascade . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Macie pomysł, jakie piwo (prócz dubbeli, tripeli itp.) mogę uwarzyć wykorzystując gęstwę THG? Wiem, że te drożdże najlepiej wypadają w mocnych piwach, ale zależałoby mi teraz na czymś "lżejszym". Czy coś jeszcze prócz BPA? Ostatnio zrobiłem Belgian Blond Ale 16°Blg z amerykańskimi chmielami, na drożdżach Wyeast 1388 Belgian Strong, efekt końcowy był (nie przechwalając się ) genialny, o czym świadczy fakt, że 40 butelek poszło w około 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 genialny, o czym świadczy fakt, że 40 butelek poszło w około 2 miesiące mi kiedyś 40 litrów pilsa zeszło w 3 tygodnie a piłem kiedyś taki wynalazek - belgijskie drożdże i chmielenie jak IPA i trzeba przyznać że to dobre połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Warka #16 Kolsch v. 2.0 "Szeryf z Nottingham" 11°Blg - 09.09.2011 IBU: 31,8 SRM: 6,9 SUROWCE pilzneński (4kg) wiedeński (0,5kg) pszeniczny (0,3kg) chmiel uniwersalny Nothern Brewer 10,3% (granulat, 20g) chmiel uniwersalny Perle 8,2% (granulat, 30g) drożdże suche Danstar Notthingham (saszetka) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 17l 50°C - 10min 62°C - 20min 72°C - 40min 76°C - 60min -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 20,5ll Do chmielenia poszło 30,8l o gęstości 10°Blg CHMIELENIE Czas gotowania: 70min w 05' - NB (16g) w 40' - Perle (15g) w 69' - Perle (15g) Do fermentora poszło ~ 26l o gęstości 11°Blg 26.09.2011 Warka została zabutelkowana. 25,5l piwa poszło do piwniczki z dodatkiem 170g cukru. Gęstość końcowa wyniosła ~ 2°Blg. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Przygotuj na wszelki wypadek spryskiwacz z zimną wodą w pogotowiu Ja do tej pory też tak myślałem , a ostatnia warka pokazała co potrafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Myślisz, że wyjdą na spacer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Chodziło mi o kipienie z gara podczas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się