Jejski Opublikowano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Polskie Ale #35 ---------------- Brewer: Jejski/ Kar-Kamis Style: Polskie Ale Batch: 27.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.047 OG Recipe Bitterness: 28 IBU Recipe Color: 6° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.6% Alcohol by Weight: 3.6% Ingredients ----------- CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed Czeski pszeniczny 0.50 kg, Grain, Mashed German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other Lubelski szyszka 40.00 g, Pellet, 5 minutes Marynka szyszka 35.00 g, Pellet, 60 minutes Saaz/Żatecki 8.00 g, Pellet, 5 minutes Danstar Nottingham 0.30 unit, Yeast, Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 13.09.09 - w temp. 16-17°C Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: W izolowanym fermentatorze z kranikiem i drutem miedzianym we filtratorze z oplotu dla usztywnienia i trzymania na dnie . Do 16l. wody 75°C wsypałem słód i dolałem 2x 1,7l wrzątku temp. ustabilizowała się na 68°C. Po 1godz. dolałem 3,5l wrzątku temp. ustaliła się na 74°C Przerwa 15min. i filtracja w ciągu 40min. Gotowanie: 70' 60' - Marynka szyszka - tegoroczna szyszka 10' - lubelski szyszka tegoroczna i żatecki Wyszło 27l OG 1,50 , czyli prawie13°Blg. Wydajność ponad 70% Solidnie chmielona brzeczka Browar nie wykończony ale postanowiłem zmajstrować małe co nieco . Z tego powodu że niema jeszcze blatów operacja odbyła się na starym roboczym stole. Zacierałem na lenia w izolowanym fermentatorze. Z racji że nie posiadam jeszcze żadnego palnika gotowałem na żeleżnioku (foto) i byłem pod wrażeniem mocy grzania! Spokojnie taki piecyk wyciąga ze 25KW. Zagotowanie trwało chwilkę i całkiem sporo odparowało. Chłodzenie na tymczasowym przyłączu wody( w planie jest specjalny kranik), woda odzyskiwana do beczki na inne potrzeby, takie małe eko. Pierwsza warka w moim "super browarze" wykonana hurrrraaaa! I jeszcze kilka fotek z imprezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Polskie Ale #35 przelana na cichą. Odfermentowała do 2°Blg , a w smaku zapowiada się bardzo dobrze. Mocny aromat chmielowy i dość solidna goryczka. Jaki będzie naprawdę czas pokaże. Edytowane 25 Września 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Wczoraj warzyłem "Pszenica, bardzo niestylowa #36". Miał być Weizen, po ale małym czyszczeniu magazynu słodów poskładałem z resztek dziwnego stwora . W efekcie końcowym powstało coś co nie przypomina choć troszkę Weizena, ani Weizenbocka. Dziś rano zadany starter, a wieczorem piękna piana. Skoro bardzo zamieszałem to jeszcze troszkę nie zaszkodzi i dodam połowę Aroma Tabs na cichą. Pszenica, bardzo niestylowa #36 -------------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Weizen/Weissbier Batch: 26.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.055 OG Recipe Bitterness: 27 IBU Recipe Color: 8° SRM Estimated FG: 1.014 Alcohol by Volume: 5.4% Alcohol by Weight: 4.2% Ingredients ----------- CaraMunich 0.10 kg, Grain, Mashed German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 2.50 kg, Grain, Mashed Karmel Litovel jasny 0.30 kg, Grain, Other Płatki pszeniczne 0.80 kg, Adjunct, Mashed Zakwaszający 0.07 kg, Grain, Mashed Marynka szyszka 2009 40.00 g, Pellet, 60 minutes Hop Aroma Tabs 0.50 unit, Other, Na cichą WB-06 0.25 unit, Other, Starter Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 05.09.09 - Batch Notes: Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 44C - 15' 52C - 15 ' 63C - 10' dekokt 1/3 zacieru: 72°C st. 10 min, gotowanie 15 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C 76C mash out Gotowanie: 70' 60'marynka szyszka Ostatecznie wyszło prawie 26l. Gravity: 1.060 OG czyli 15°Blg Wydajność na poziomie 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Polskie Ale #35 siedzi w 53 butelkach z dodatkiem 200g. glukozy. Odfermentowało do 1-1,5°Blg. Jak zwykle drożdże DN zeżarły wszystko co było w okolicy Specjalnie fermentowałem w okolicach 16°C , licząc na to nieco niższa temp. fermentacji minimalnie powstrzyma stopień odfermentowania brzeczki. Niestety piwo robione na angola na pilzeńskim słodzie i tych drożdżach chyba trzeba zacierać w okolicach 70°C żeby nie było tak wytrawne. Wcale nie twierdzę że jest złe, ale śmiem twierdzić że w przypadku DN i 34/70 można postawić znak równości dla górnych i dolnych drożdży, jeśli chodzi o czystość smaczków i stopień odfermentowania. No może 34/70 minimalnie mniej fermentują? Proszę o skomentowanie mojej teorii praktyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Warka#36 przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg i pięknie się pieni. Dodam jeszcze dzisiaj połowę Aroma Tabs i zo około tydzień butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Wczoraj, czyli w niedzielę po pracy uwarzyłem Witbiera, czyli wspomnienie lata. Po tej warce w magazynie słodów jest puściutko . Pomysł na zasyp to mix receptur Dori i Codera ze szczyptą mojej inwencji. Witek #37 Pilzeński - 2,5 Kg Pszeniczny - 0,7 Kg Karmelowy jasny strzegom - 0,05 Kg Płatki pszeniczne (szczytno) - 0,8 Kg Płatki owsiane (szczytno) - 0,4 Kg Marynka - 30g Kolendra - 15g Skórka pomarańczowa - 57g Pigwa jabłkowa 150g Drożdże S-33 1/4 saszetki, starter Zacieranie: Jako że płatki były błyskawicznie i nie kleikowałem ich zrobiłem przerwę białkową 52°C 15' 65°C 60' , chciałem zrobić 100' , ale po godz, okazało się że ładnie się scukrzyło 72°C 20' 78C mash out Gotowanie 60' 60' Marynka 45' Kolendra - 7g 50' Pigwa jabłkowa 100g 55' Kolendra - 8g i 50g Pigwa jabłkowa. W tym momencie miałem dodać skórkę pomarańczową, ale zapomniałem wyciągnąć z lodówki . Dopiero po schłodzeniu brzeczki przegotowałem 10min. w 200ml wody i wlałem do gara. Wyszło 27l 11,7°Blg czyli w dolnej granicy stylu. Myślałem że więcej odparuje. Wydajność wysoka bo prawie 75% . Zadane starterem ok. godz. 24.00 , a rano już była ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Taki dziwny zbieg okoliczności przeglądam już od godziny receptury na Witka,a tu Jeski zrobił gotowy plan i co nieco z tej receptury uszczknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 A co to jest Pigwa jabłkowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Rosną u mnie na ogródku dwie pigwy. jabłkowa i gruszkowa. Gruszkowa jest mniej aromatyczna, a jabłkowa pachnie prawie jak jabłko, ale z dużą nutą cytrusa. Babcia mojej zony robiła za komuny z pigwy taki zamiennik cytryny do herbaty. Pasteryzowane w słoikach plasterki pigwy z cukrem. I tu się pojawił mój pomysł na dodatek do witka. Dopiero po Twoim poście znalazłem stronę gdzie jest napisane "Żółte owoce mają cudowny, wyrazisty aromat (połączenie ananasa i pomarańczy). Niestety nie wiem jak tak naprawdę jest aromatyczna i ile trzeba jej dodać, ale jak zwykle trzeba zrobić coś nowego, może szalonego? Do weryfikacji potrzebny będzie ekspert, więc za kilka(naście) tygodni wywołam Dori do tablicy Robiłem ostatnio wino ze sporym dodatkiem pigwy gruszkowej. Zobaczę co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Taki dziwny zbieg okoliczności przeglądam już od godziny receptury na Witka,a tu Jeski zrobił gotowy plan i co nieco z tej receptury uszczknę. Dodasz też pigwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Do weryfikacji potrzebny będzie ekspert, więc za kilka(naście) tygodni wywołam Dori do tablicy Za eksperta się nie uważam, ale chętnie podegustuję Może nadarzy się okazja i zjawisz się wreszcie na "małym spotkaniu u Dori", jak dobrze pójdzie to może coś zorganizuję w listopadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Za eksperta się nie uważam, ale chętnie podegustuję Może nadarzy się okazja i zjawisz się wreszcie na "małym spotkaniu u Dori", jak dobrze pójdzie to może coś zorganizuję w listopadzie Jestem 100% za a nawet 0% przeciw, parafrazując takiego naszego złoto-mówcę. Nie byłem u Ciebie, nie byłem w cieszynie, poprostu nigdzie nie byłem :o . Latem i jesienią byłem skandalicznie zarobiony wokół przebudowy mojego podwórka i oczywiście browaru, a teraz w pracy mam ciąg imprezowy i "wyhaczenie" wolnego weekendu to prawie cud, ale bardzo się postaram, obiecuję! Druga sprawa to że nic ostatnio nie warzyłem. W piwnicy prawie pusto a jak się pojawić na "małym spotkaniu u Dori" bez załącznika, albo z załącznikiem nie gotowym do spożycia? U Weny piłem "wodę jak zwierzę" a kosztowaliście moje piwo, które tak naprawdę nie było moje, tylko na całe szczęście że przeleżało u Weny. Do tej pory mam dług . Obiecuję że się poprawię! Dobrze wiedzieć że jest grono ludzi na których można polegać. Cały czas mam w głowie słowa Elroya przy okazji imprezy w Żywcu zmotywował mnie w naprawdę trudnym okresie mojego życia. Dziękuję wszystkim których znam osobiście i tylko z wirtuala! Ale się rozkleiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 HA a co ja mam powiedzieć Nikogo w realu nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Taki dziwny zbieg okoliczności przeglądam już od godziny receptury na Witka' date='a tu Jeski zrobił gotowy plan i co nieco z tej receptury uszczknę.[/quote']Dodasz też pigwę? Co prawda pigwy nie mam ,ale kiedyś próbowałem pigwy u Cioci w Wodzisławiu i rzeczywiście ma posmaki cytrusowe. Dobra jest pigwa kandyzowana w białym winie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Cześć. Jejski myślę że gdzie byś się nie pojawił u każdego z nas zostaniesz napojony i nakarmiony i ew. przenocowany i wszędzie będziesz mile widziany nie zawsze się ma piwko którym można poczestować większa publicznośc, czasem się nie ma wcale, czasem jest za młode .... to nie jest dobra wymówka jeśli to rozpatrywać w tych kategoriach, ani to nie powinna być twoja rozterka po prostu do Dori trzeba przyjechać P.S. Dori sorki że się tak rządzę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Dzięki za słowa wsparcia, a teraz do roboty. Dzisiaj, czyli po trzech dniach fermentacji postanowiłem zmierzyć °Blg w moim witku. Spadło do 3,5°Blg , a w smaku jest wyczuwalna kolendra z lekkim cytrusem. Chmiel zszedł na drugi, albo i trzeci plan, a wygląda jak fermentujące mleko o zachodzie słońca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 po prostu do Dori trzeba przyjechać P.S. Dori sorki że się tak rządzę ;-) Spoko Oczywiście, że do Dori trzeba przyjechać, może uda się zorganizować spotkanie w ostatni, albo przedostatni weekend listopada. Witek już powinien być do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Cześć Witek już powinien być do picia Twój czy mój ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Cześć Witek już powinien być do picia Twój czy mój ? Jejskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Warka#36 zabutelkowana 50x0,5l z 200g. cukru. Chyba połowa Aroma Tabs na warkę 25l to troszkę za dużo. Może się jeszcze troszkę "uleży", acz piwo wygląda dość treściwe. Odfermentowało do nieco ponad 2,5°Blg . Witek #27 powędrował na cichą i ma 3°Blg. Wyklarował się bardziej niż się spodziewałem po początku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Witek #27 zabutelkowany. Odfermentował do3°Blg czyli na cichej nic się nie zmieniło. Dałem 5,5g cukru/butelkę i aż się boję że to znaczne przegięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witek #27 ma chyba dużo cech Witbiera jak twierdzi moja żona, czyli prawie abstynentka piwna, wyczuła dużo cech tego piwa. Po jej recenzji dałem jej do przeczytania opis według BJCP i aż się zdziwiła. Czekam na weryfikację przez ekspertów. Jeszcze fotka dla Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Wygląda apetycznie Przywieziesz to podegustujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Oczywiście że tak będzie! Przywiozę i proszę o krytyczną i szczerą ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Witek #27 ma chyba dużo cech Witbiera jak twierdzi moja żona, czyli prawie abstynentka piwna, wyczuła dużo cech tego piwa. Po jej recenzji dałem jej do przeczytania opis według BJCP i aż się zdziwiła. Czekam na weryfikację przez ekspertów. Jeszcze fotka dla Was. No, no sąsiad - wygląda zarąbiście:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się