dori Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 No to skosztuj. Wystarczy sięgnąć do piwniczki Wygląd może mylić Wygląd wcale nie mylił. Piwo rewelacja. Ładny, jasny kolor, lekko mętne takie jak być powinno. Bogata piana, tak trwała, że została na dnie szklanki po wypiciu piwa . W zapachu dominują goździki, banany prawie nie wyczuwalne, ogólne zapach bardzo przyjemny. Smak bardzo dobrej pszenicy, zrównoważony z bardzo lekką goryczką. Dzięki Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 No to skosztuj. Wystarczy sięgnąć do piwniczki Wygląd może mylić Wygląd wcale nie mylił. Piwo rewelacja. Ładny' date=' jasny kolor, lekko mętne takie jak być powinno. Bogata piana, tak trwała, że została na dnie szklanki po wypiciu piwa . W zapachu dominują goździki, banany prawie nie wyczuwalne, ogólne zapach bardzo przyjemny. Smak bardzo dobrej pszenicy, zrównoważony z bardzo lekką goryczką. Dzięki Jejski [/quote'] Jestem pod wrażeniem, że z własnego słodu pszenicznego i drożdży wb-06 , specjalistka od pszenicy pisze takie rzeczy. Cały czas tęsknię do piwa bardzo "bananowego". Raz udało mi się uwarzyć "banana w butelce" i do teraz nie wiem jakim sposobem. Przeważnie dominują w moich pszenicach estry goździkowe, a nie ma równowagi z bananowymi Dziękuję Dori. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 z własnego słodu pszenicznego i drożdży wb-06 , specjalistka od pszenicy pisze takie rzeczy. Cały czas tęsknię do piwa bardzo "bananowego". Raz udało mi się uwarzyć "banana w butelce" i do teraz nie wiem jakim sposobem. Przeważnie dominują w moich pszenicach estry goździkowe, a nie ma równowagi z bananowymi Dziękuję Dori. Nie przesadzaj z tą specjalistką Sama byłam zaskoczona, że ze słodu własnej produkcji można zrobić tak wyśmienite piwo Może za brak "bananów" odpowiada temperatura fermentacji? W jakiej temperaturze fermentowałeś to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Około 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Około 19°C Spróbuj następnym razem podnieść temperaturę fermentacji. Szkoły są różne, już nie raz były dyskusje w jakich temperaturach powstaje więcej "goździków", a w jakich więcej "bananów". Według mnie w wyższych temperaturach powstaje więcej estrów, a więc i octanu amylu odpowiedzialnego za zapach bananowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Cały czas tęsknię do piwa bardzo "bananowego". No popatrz, a ja odkąd spróbowałem pszeniczki Weihenstephana próbuję zrobić piwo goździkowe, i mi nie wychodzi. Tzn., raz wyszło, ale w pilsie Co do teorii: goździk to fenol, banan to ester; czyli jak chcesz dużo bananów musisz zwiększyć produkcję estrów, które z kolei są produkowane głównie w fazie rozmnażania drożdży, czyli może pomóc agresywne natlenianie i zadanie nieco za małej ilości drożdzy. Temperatura też powinna pomóc, ale niekoniecznie, bo mogą powstać posmaki "gumy balonowej" która przykryje banany. Mozesz też zrezygnowac z innych posmaków które tłumią banany: goździków (zrezygnuj z przerwy ferulikowej), chmielu (mało - 10 IBU) i karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Ciemna Pszenica #32 dofermentowała na cichej do 2,5°Blg i już siedzi w butelkach z dodatkiem 140g. cukru i 105g. glukozy. Jest to największa warka jaką zrobiłem! Mam 56 butelek 0,5l i dwie 0,65l :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Polskie red-brown Ale #33 po tygodniu burzliwej w temp. 15°C odfermentowało do 2-2,5°Blg . Wymyśliłem sobie żeby fermentować to piwo prawie jak lagera, czyli w możliwie małej temp. jak dla drożdży Danstar Nottingham . W smaku dość mocno akcentuje się chmiel, zwłaszcza żatecki. Drożdże dostają odemnie ksywę "Żarłacze Szare" , jedzą wszystko co dostaną, nawet chyba fermentaror . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe"... Jak będzie przed ostatnie w turnieju to będę szczęśliwy Spokojnie Jejski, Ty za skromny jesteś Piwo wyszło bardzo dobre, o solidnej pianie, właściwym nasyceniu, ładnie się wyklarowało. Zapach ładny chmielowy, w smaku również bardzo dobry, dobrze nachmielony pils. Przepraszam za zwięzły opis, ale poetą nie jestem, napiszę jeszcze tylko, że wypiłam z naprawdę z dużą przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Przepraszam za zwięzły opis, ale poetą nie jestem, a wcześniej nasza first lady napisała marcin napisał: witam panowie ... i takim sposobem zostałam zwolniona z udzielania odpowiedzi cool Nie mogłem się powstrzymać od złośliwości. A teraz Zapraszamy Dori do tego wątku http://www.piwo.org/forum/t1124-Receptura-na-%22Noteckie%22.html i poprosimy o recepturę Edyta. No tak trochę mało to może wynkika, ale napisała poetą, a nie poetką Edytowane 27 Maja 2009 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Przepraszam za zwięzły opis' date=' ale poetą nie jestem,[/quote']a wcześniej nasza first lady napisała marcin napisał: witam panowie ... i takim sposobem zostałam zwolniona z udzielania odpowiedzi cool Nie mogłem się powstrzymać od złośliwości. A teraz Zapraszamy Dori do tego wątku http://www.piwo.org/forum/t1124-Receptura-na-%22Noteckie%22.html i poprosimy o recepturę Edyta. No tak trochę mało to może wynkika, ale napisała poetą, a nie poetką Kurcze, zanim przeczytałam edit to musiałam pół kufla saisona wypić, ale w końcu zajarzyłam o co chodzi Widzisz poetą nie jestem i nie zostanę, a poetką kto wie... Twoje zdrowie moim saisonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 I Twoje też :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Przerywam chwilowe milczenie! 10 dni temu uwarzyłem pszeniczne i nie zmierzyłem początkowego °Blg i nie z mojego pomysłu fermentacja przebiega na nie ocieplonym strychu, czyli w dzień ok. 30°C w dni słoneczne i ok 15°C w nocy. Skoro nie miałem wyboru co do temp. fermentacji i zostałem postawiony przed eksperymentem w temacie: " Wpływ wahań temperatury fermentacji na produkcję estrów i fenoli w piwie pszenicznym". Drożdże to WB-06. Potrzymam na tym strychu do dwóch tygodni i będę butelkować bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 No dawno Cię tu nie było. Ale czy te dwa tygodnie nie za długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 No to dorobiłem się etykiety . Robiona na szybko i oszczędnie w formie, ale tak miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jak to dzisiaj. Ja takie piwo z tą etykietą już widziałem w Żywcu w sobotę. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ale ja nie pisałem że dzisiaj się dorobiłem, tylko że na szybko do Żywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Warki #33 I #34 dwa dni temu powędrowały do butelek. W moim życiu trwa nieustająca walka z przebudową podwórka i letnią kuchnią czyli w zasadzie przyszłą główną siedzibą mojego browaru. Osadziłem "nowe" drzwi, naprawiłem dach, zbiłem tynki, zainstalowałem kanalizację, a przede mną instalacja wodna, tynkowanie, kafelki, instalacja elektryczna i internetowa, malowanie, wyciąg kominowy, meblowanie itd. itp. Kiedy skończę tego nawet najstarsi Indianie nie wiedzą. :rolleyes: Edytowane 26 Lipca 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 20:08 jeszcze jest jasno, a Ty siedzisz przed koputerem zamiast kończyć remont. Ile jeszcze mamy czekać na następne spotkanie? Indiam mam pytać? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 20:08 jeszcze jest jasno, a Ty siedzisz przed koputerem zamiast kończyć remont. Ile jeszcze mamy czekać na następne spotkanie? Indiam mam pytać? JK Wena odpuść chłopakowi, niedziela dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No chyba 21.08 i w dodatku niedziela! Litości wczoraj tyrałem do 22.30! Żądam (ponownie) wydłużenia doby do przynajmniej 36 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No dobra jestem litościwy człowiek. Zresztą mówią, że jak coś robisz w niedzielę to będziesz to poprawiał w poniedziałek. To może lepiej, że nic nie robił będzie szybciej. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 W moim życiu trwa nieustająca walka z przebudową podwórka i letnią kuchnią czyli w zasadzie przyszłą główną siedzibą mojego browaru. Osadziłem "nowe" drzwi, naprawiłem dach, zbiłem tynki, zainstalowałem kanalizację, a przede mną instalacja wodna, tynkowanie, kafelki, instalacja elektryczna i internetowa, malowanie, wyciąg kominowy, meblowanie itd. itp. Kiedy skończę tego nawet najstarsi Indianie nie wiedzą. :rolleyes: Jejski, widze że inwestujesz w browar, normalnie podziwiam i gratuluję wszysy z niecierpliwością oczekują otwarcia twego browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Przerywam ciszę! Po ponad trzy tygodniowej przerwie spowodowanej zmianą łącza i znacznie dłuższej powodowanej moimi remontami coś w końcu napiszę . Czasami gościnnie zerkałem na forum gdy nie miałem łącza, ale sił i okazji do pisania brakowało . Remont browaru prawie na ukończeniu. Brakuje tylko blatów, osadzenia zlewozmywaka itp. oraz instalacji elektrycznej. I z instalacją jest chyba największy problem bo sam z zawodu jestem elektrykiem, chyba trzeba zatrudnić fachowców . W piwnicy pusto, we fermentatorach też, nic puki co nie warzę, jest po prostu strasznie! Ten sezon spisuję na straty. Jakąś warkę jeszcze w moim nowym browarze popełnię ale nie będzie to pełnia satysfakcji. Nie truję więcej i pozdrawiam całą ekipę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Właśnie! Już miałem pisać, że coś Cię na forum nie widać Wracaj szybko. Do warzenia i... do nas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się