Hasintus Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Tak, a jak dodać 1kg cukru? Chyba można też tak wchodzisz w daną recepturę i klikasz add grain/extract z listy wybierasz cane (beet) sugar - zwykły biały cukier; w okienku weight wpisujesz 1kg klikasz ok. W polu Beer Profile po dodaniu cukru automatycznie zmienia ci się blg - orig gravity estimate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Tak, tylko mam ponad 3 a po dodaniu 1kg cukru jest ponad 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Tak, tylko mam ponad 3 a po dodaniu 1kg cukru jest ponad 11 Nie bardzo rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 w tym polu co piszesz nie wiem czemu ale przed dodaniem cukru i po dodaniu się bardzo różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 w tym polu co piszesz nie wiem czemu ale przed dodaniem cukru i po dodaniu się bardzo różnią. U mnie na 20 litrów brzeczki (okienko bath size) po dodaniu 1 kg cukru blg zmienia sie o 4,88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgadza się, wszystko ładnie liczy ( w poprzedniej recepturze miałem wykrzykniki przy słodach i coś nie liczyło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Ściągnołem ze strony beersmitha zestaw receptur. http://www.beersmith.com/recipes.htm Skopiowałem je do głównego katalogu z programem. Nie mogę jednak zrobić tak, by wszystkie moje receptury były widoczne w programie w formie listy. Za każdym razem muszę z poziomu programu otwierać poszczególny plik z zestawem receptur. Co robię źle ? Edytowane 27 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Jo działa tak jak eksplorator windows, łapiesz myszką dany folder lub konkretną recepturę, przenosisz na odpowiednią gałąź drzewka w lewym oknie i puszczasz. Jeżeli o to chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Tylko myślałem że idzie wszystkie receptury załadować tak by mieć w formie listy żeby nie było trzeba za każdym razem otwierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czy zauważyliście spore różnice w wyliczaniu IBU w ProMash i Beersmith? Kiedy tworzę własną recepturę, w identycznym przepisie ProMash podaje dużo większe IBU niż Beersmith. Czy to kwestia ustawień, czy coś jest nie tak? No i komu wierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Jest kilka sposobów obliczania wartości IBU. Poszukaj w ustawieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Ustaw metodę Ragera i będzie dobrze. Tzn. będzie się zgadać z wyliczeniami np na beertools. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Faktycznie. Na ProMash miałem ustawioną metodę Ragera, a na Beersmith Tinsetha. Po przestawieniu różnica w IBU wynosi już tylko 1,2 IBU (zamiast ponad 7). Przy okazji zauważyłem, że zmieniając formuły obliczania IBU nie zmieniają mi się jednocześnie w programie widełki określające kanon stylu w BJCP. I tak przy takiej samej ilości chmielu w zależności od przyjętej formuły albo łapię się w stylu, albo nie. Którą metodą podawane jest IBU w BJCP? Też Ragera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Którą metodą podawane jest IBU w BJCP? Też Ragera? Którą by metodę nie przyjąć to i tak będzie to tylko przybliżenie. Przypuszczam, że nigdzie w BJCP nie znajdziesz jaką metodą jest to liczone, bo IBU generalnie jest mierzone metodą spektrofotometryczną. Chyba nie do odtworzenia w domu. Wydaje mi się jednak, że na nasze potrzeby przybliżenie podawane przez Promash jest wystarczające. I tak to IBU się zmienia w trakcie leżakowania więc tak naprawdę nie wiadomo czy to wyliczone IBU to IBU bezpośrednio po warzeniu, po fermentacji, czy po kilkumiesięcznym leżakowaniu. Ja wybrałem metodę Ragera, bo w sieci jako pierwsze trafiłem na opracowanie wg tej metody i "przetłumaczyłem" ją sobie do arkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 ... bo IBU generalnie jest mierzone metodą spektrofotometryczną. Ja tam sie nie znam ale metodą spektrofotometryczną to chyba kolor (EBC) a nie goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 ... bo IBU generalnie jest mierzone metodą spektrofotometryczną. Ja tam sie nie znam ale metodą spektrofotometryczną to chyba kolor (EBC) a nie goryczka. Ja też się nie znam' date=' więc sam bym tego nie wymyślił. Wiedziałem, że się mierzy, ale nie pamiętałem jak. No a o spektrofotometrii przy IBU coś tu znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Słyszałem o eksperymencie - liczono IBU róznymi metodami, a potem porównywano z badaniem sperktometrem. Każda metoda robiła błędy w pewnym zakresie wartości. W praktyce trzeba wybrać jakąś i korygować wartości opierając się na doświadczeniu. Ja uzywam Ragera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harley94 Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Czy tłumaczenie programu jest już gotowe?Jestem chętny na takowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Czy ktoś podjął się przetłumaczenia BS? Jeśli nie, to ja mógłbym spróbowac przetłumaczyć.. Jest tylko kilka "ale": 1/ Czy takie tłumaczenie byłoby legalne? 2/ Mam Beersmitha ver. 1.4 Trial (na razie się nim bawię i nie wiem jeszcze czy zakupię licencję) i na tej wersji bazowałoby tłumaczenie. Nie wiem jak program by się zachował po podmianie oryginalnego pliku Beersmith.exe trialowym plikiem przetłumaczonym. Być może wymagałby ponownej aktywacji/rejestracji. Jeśli jest zainteresowanie projektem "BeerSmith PL" to potrzebuję jednego ochotnika z legalnym zarejestrowanym programem BS w wersji 1.4 - Zrobilibyśmy mały test jak Program zachowa się po podmiance. Czy nie będzie z nim problemów. Jeśli wszystko będzie OK, to z Waszą pomocą mogę spróbować program przetłumaczyć Edytowane 12 Lutego 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 A zdradź mi jedno - jaką metodą chciałbyś to zrobić ? Chodzi mi aspekt techniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 A zdradź mi jedno - jaką metodą chciałbyś to zrobić ? Chodzi mi aspekt techniczny. No właśnie. Jak? Bo z tego co udało mi się wyśledzić (v1.3), to chyba wszystko jest w jednym pliku exe - łącznie z menu i opisem formularzy. Chcesz jakimś edytorem grzebać w pliku exe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Na forum BeerSmitha gość napisał, że pracują nad kolejną wersją, która będzie miała wsparcie dla plików językowych. Jednak nie podali żadnej konkretnej daty. Moje wstępne tłumaczenie polegało na pracy z programem Resource Hacker, jednak jest to dramatyczna dłubanina a do tego gdy wyjdzie kolejna wersja programu trzeba by tłumaczyć od zera. Dlatego dałem sobie spokój i czekam na krok ze strony programistów programu. Może zrobią coś w rodzaju pliku .lang który będzie można wygodnie przetłumaczyć. Jeśli komuś się będzie chciało z tym bawić to mam przetłumaczoną wersje 1.4 w 70%. Ewentualnie jeśli ktoś mi pomoże, to mogę to dokończyć bo nieraz ciężko znaleść dobry odpowiednik wyrazu "na nasze". Plik znajduje się tutaj: http://www.123upload.pl/?d=9EC01E7F1 Uwaga, żeby go uruchomić u mnie muszę cofnąć zegar na wrzesień 2008. Niestety nie dysponuję kluczem do programu. Program trzeba wrzucić do oryginalnego folderu BeerSmitha, tworząc sobie uprzednio kopię oryginalnego pliku beersmith.exe Edytowane 12 Lutego 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Dokładnie tak chciałem to zrobić. Z tym, że za pomocą Restoratora. Restorator ma tę przewagę nad Reshackerem, że pozwala na tworzenie Patchy - Łatek, które modyfikują plik.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Ja mam programik Patch Maker ale nie robiłem patcha bo tłumaczenie nie jest skończone Edytowane 12 Lutego 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Orientuje się ktoś jaki robię błąd że w okienku actual ABV wychodzi mi tylko 0,65% ? Edytowane 22 Marca 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się