seniorroberto Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 A czy masz już ustawione wszystkie parametry w Tools/Options? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 A czy masz już ustawione wszystkie parametry w Tools/Options? Ustawiałem ale czy dobrze i czy wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ...no z grubsza... w oknie Brewing zaznacz jeszcze brew type - jeśli zacierasz to ALL GRAIN i poniżej wybierz najnowsze BJCP - jak będziesz wbijał recepturę to zaznaczasz styl i będziesz miał porównanie do parametrów stylu... w twoim przypadku 18C. Potem klikasz NEW RECIPE i po kolei wypełniasz rubryki. To tak na szybko... Aha, w oknie Opcje/ Bitterness mam ustawione zalecane Tinseth... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 ...no z grubsza... w oknie Brewing zaznacz jeszcze brew type - jeśli zacierasz to ALL GRAIN i poniżej wybierz najnowsze BJCP - jak będziesz wbijał recepturę to zaznaczasz styl i będziesz miał porównanie do parametrów stylu... w twoim przypadku 18C.Potem klikasz NEW RECIPE i po kolei wypełniasz rubryki. To tak na szybko... A na bardziej szczegółowo? Próbowałem wbić składniki ale nie bardzo umiałem znaleźć wszystkie a już sama procedura zacierania mnie przerosła Cudnie by było jakby udało się podesłać tą recepturę Aha, w oknie Opcje/ Bitterness mam ustawione zalecane Tinseth... We wcześniejszej części wątku przeczytałem, że ludzie polecają zmianę metody z tinseth na ragera to i ja zmieniłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Jedni polecają, inni nie polecają. Trzeba sprawdzić we własnym zakresie (ja przestawiłem na Tinsetha, ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić skutków). Składników może brakować - bazę surowców trzeba sobie uzupełnić na własną rękę. Najprościej, bierzesz np. podobny słód i zmieniasz to czy owo. Na "bardziej szczegółowo" nie licz, bo nie wiadomo o jakie szczegóły ci chodzi. Napisz czego nie wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Składników może brakować - bazę surowców trzeba sobie uzupełnić na własną rękę. Najprościej, bierzesz np. podobny słód i zmieniasz to czy owo. Na "bardziej szczegółowo" nie licz, bo nie wiadomo o jakie szczegóły ci chodzi. Napisz czego nie wiesz. Nie no składniki ok, jak nie ma albo nie mogę znaleźć to wpisuje sam i próbuje dobrze wpisać parametry Tak naprawdę chciałbym mieć taką instrukcję z książki przepisaną do BS i na jej podstawie mógłbym się zorientować co i jak wpisywać w przyszłości przy okazji innych recept. Na tę chwilę kompletnie nie umiem sobie poradzić z wpisaniem procesu zacierania Czy wodę potrzebną do zacierania trzeba umieszczać w składnikach czy nie? W instrukcji stoi żeby wymieszać cały słód z 16l wody o temp 69* i następnie otrzymywać wszystko w temp 65* przez 60min a później podgrzać do 74* i trzymać 5 minut - i nie wiem jak to wpisać do programu Rozumiem, że w mash step wybieram typ "temperature" i wpisuje wartości, tak? Wygląda to tak jak na fotce ale to nie jest to dokładnie co w instrukcji (wlanie wody o konkretnej temp i trzymanie w innej temperaturze). Co to jest rise time? W mash profiles są takie wartości jak full body, medium body, Light body ? cóż to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Jako pierwszy "step" dajesz infusion, z parametrów garnka wyliczy ci jaką temperaturę ma mieć woda żeby osiągnąć po zasypie temperaturę przerwy. Jako kolejne - temperature jeżeli podgrzewasz i infusion jeżeli dolewasz gorącej wody. W tym przypadku robisz infusion z temp. 65°C i potem temperature z 74°C. Rise time to czas podgrzewania między przerwami. Literalnie nie da się tego przełożyć, bo w BS nie ma kroku "dough in" (czy "mash in"). Light body == wytrawnie Full body == na słodko Nic nie jest z tego wyliczane, więc wypełnienie tego ma tylko znaczenie dokumentacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Składników może brakować - bazę surowców trzeba sobie uzupełnić na własną rękę. Najprościej' date=' bierzesz np. podobny słód i zmieniasz to czy owo. Na "bardziej szczegółowo" nie licz, bo nie wiadomo o jakie szczegóły ci chodzi. Napisz czego nie wiesz.[/quote']Nie no składniki ok, jak nie ma albo nie mogę znaleźć to wpisuje sam i próbuje dobrze wpisać parametry Tak naprawdę chciałbym mieć taką instrukcję z książki przepisaną do BS i na jej podstawie mógłbym się zorientować co i jak wpisywać w przyszłości przy okazji innych recept. Na tę chwilę kompletnie nie umiem sobie poradzić z wpisaniem procesu zacierania Czy wodę potrzebną do zacierania trzeba umieszczać w składnikach czy nie? W instrukcji stoi żeby wymieszać cały słód z 16l wody o temp 69* i następnie otrzymywać wszystko w temp 65* przez 60min a później podgrzać do 74* i trzymać 5 minut - i nie wiem jak to wpisać do programu Rozumiem, że w mash step wybieram typ "temperature" i wpisuje wartości, tak? Wygląda to tak jak na fotce ale to nie jest to dokładnie co w instrukcji (wlanie wody o konkretnej temp i trzymanie w innej temperaturze). Co to jest rise time? W mash profiles są takie wartości jak full body, medium body, Light body ? cóż to jest? I jak tam z programem? Sorry, że nie dokończyłem ale kafelkowanie to nie to, co jakieś tam banalne zacieranie... a i zgoda, widzę, pomógł Możesz sobie opisać swoją wodę w water profiles, ściągając jej parametry z Wodociągów, u mnie podają... i wstawiać ją do receptury. Znaczenie ma to tylko informacyjne. Instrukcji książkowej i po polsku to raczej e-e... help programu jest bardzo dobry ale po angielsku. Na koniec kliknij sobie Preview BrewSheet i zobaczysz cały raport, niektóre błędy (np objętości) sygnalizuje. Masz tam też dokładniej rozpisane wysładzanie. Możesz wydrukować i trzymać pod ręką przy warzeniu. I generalnie: w mash profiles wszystkie parametry są edytowalne, możesz je opisywać po polsku i zapisywać jako własne pod osobnym tytułem. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Chciałam sobie zrobić porządek w słodach, żeby wiedzieć co mam. Postanowiłam wpisać je do Inventory. Nie wiem dlaczego nie mogę tego zrobić. Wybieram konkretny słód, ale ani nie mogę go przeciągnąć do katalogu Inventory (w lewym pocznym pasku) ani nie działa mi (nie jest aktywna) komenda Add to Inventory w Actions (w górnym pasku). Czy ktoś może mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Kilkinij dwa razy na dany surowiec i tam masz pole Inventory. Wpisz tyle, ile posiadasz i potem OK, wtedy pojawi się w zakładce Inventory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Kilkinij dwa razy na dany surowiec i tam masz pole Inventory. Wpisz tyle, ile posiadasz i potem OK, wtedy pojawi się w zakładce Inventory. Dzięki wielkie! Ten sposób działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Fajna funkcja w Beersmith do wpisywania receptur amerykańskich: jak wpiszemy lb na końcu to przelicza w locie funty na kg, np. wpisujemy 1lb a on wprowadza 0.45 kg wpisujemy 1oz a on wpisuje 28.3g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Właśnie dostałem maila: BeerSmith 2.0 - A First Look Pisze, że trwają testy bety, a co do oficjalnej premiery i ceny: I?m targeting an early June release date for BeerSmith 2.0 ? before the AHA National Homebrewer Conference in mid-June. I will be announcing pricing for the new version within the next two weeks, and pre-orders will also open at that time. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) http://www.beersmith.com/blog/2011/05/02/beersmith-2-0-a-first-look/ Fajny odświeżony wygląd i wykresy. Szkoda, że w dalszym ciągu brak wsparcie dla Linuxa (nie wiem czemu skoro jest kompilowany dla Maca...) i ani słowa o wsparciu języków w tym naszego. Edytowane 3 Maja 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Szkoda, że w dalszym ciągu brak wsparcie dla Linuxa (nie wiem czemu skoro jest kompilowany dla Maca...) W dyskusji pod wpisem, autor pisze: I used to develop the program is (theoretically) capable of compiling for Linux as well. I just have not had time to set up a Linux version and get the entire program compiled/debugged for native Linux. i dalej pyta Is there a particular Linux version I should target once I do get to this? Więc jest szansa. Co do języka. W artykule jest info na ten temat: BeerSmith 2.0 even has support built in for translation ? making it possible to have non-english speaking versions built by the BeerSmith community Edytowane 3 Maja 2011 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 O, to faktycznie nieźle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Mac users will now have the same full featured BeerSmith program available on the PC. cooool, wreszcie beda mial swietna natywna aplikacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Może Tomek by miał w sklepie polską wersję językową :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Jak będzie, to pewnie będzie miał. Ale z tego co widziałem na ekranach bety, to jak będzie tłumaczenie, to się włączy automatycznie na komputerze z systemem po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Polska wersja, znając życie pojawi się po działaniach indywidualno/społecznych, wątpię żeby wyszła od autora. No i też ważne - mają być niższe ceny dla osób już posiadających licencje. Oby tylko z lekkiego i dość szybkiego programu nie zrobiła się "ciężka kobyła".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Na Wine/Crossover i tak nie jest demonem szybkości. Mam tylko komputery z OS X i linuksem, więc dopóki nie będzie wersji na Ubuntu, to pewnie zostanę przy windowsowej. demonik83 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Nowa wersja 2.0 zostanie wypuszczona na początku czerwca, w ciągu kolejnych dwóch tygodni zostanie ustalona cena i możliwość zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Przed chwilą przyszło: Get BeerSmith 1.4 Plus Preorder BeerSmith 2 - For Only $23.95Preorder Special Ends when BeerSmith 2 is Released in June! The upgrade price will be $19.95 until 31 August 2011 and full price for users who choose to upgrade after that date. Existing users who choose to preorder BeerSmith 2 before the official release date will get an additional 15% off the price and pay only $16.95. Normalna cena będzie $27.95 o ile zrozumiałem ze strony. IMO z ceną upgrade trochę przegiął (a najbardziej z ograniczeniem czasowym). Ja w każdym razie zaraz zamawiam Aha, dla "świeżych" zakupów (czyli od 15 lutego 2011) oferuje darmowy upgrade, ale też trzeba się zgłosić przed premierą, więc jeśli ktoś niedawno kupował, to śpieszcie się Edytowane 20 Maja 2011 przez Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Dzięki za zwrócenie uwagi, już mam mój klucz do BS2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Więc teraz czekamy tylko na release Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się