slawek1k Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 na 4 vol to 250gr czyli dobrze wyliczyłeś, tylko czy chcesz aż takie nagazowanie? Wody daję około 250 ml na 200gr glukozy i nie sprawdzam Blg syropu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Czytałem gdzieś na forum, że syrop glukozowy/cukrowy powinien mieć Blg takie jak brzeczka przed zadaniem drożdży. Dodam, że mam 18 l. piwa i z tego co wyliczyłem powinienem dodać 266 g. glukozy by nagazować piwo do 4.0 vol. Tylko nie wiem w jakiej ilości wody rozpuścić glukozę, jest może jakiś wzór, żeby dowiedzieć się w jakieś ilości wody rozpuścić 266g. glukozy by otrzymać ciecz o gęstości 12°Blg? Na wiki jest definicja skali Ballinga - z prostego przekształcenia mamy wzór= w= c* (1-B)/B Gdzie: w - woda, c - cukier, B - balling (w postaci dziesiętnej) Dla Twojego przypadku wychodzi prawie 2litry wody. Teoretycznie możesz tyle dać - będziesz miał 4 butelki piwa więcej ale to moim zdaniem nie ma co aż tak dokładnie się tego trzymać, żeby rozpuszczony cukier miał tyle blg co brzeczka nastawna, szczególnie przy pszenicznym. A po drugie, to powiedz który kalkulator Ci podpowiedział 266g na 18l?!? Toż to przeszło 7g na but! Ja bym nie ryzykował tak dużego nagazowania Edytowane 13 Maja 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Nie zaprzątaj sobie głowy takimi problemami, rozpuść glukozę albo i cukier co tam masz w garnczku wody i będzie dobrze. Hmmm 4.0 vol to ciut dużo, zadatek na granaty zaczepno-obronne Z doświadczenia wynika, że wystarczy max 3 do pszenicy. Daj ze 150g i wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Dokładnie 150 gr wystarczy.Nawet bym powiedział że to aż nadto. Wychodzi 4,16 gr na butelkę, pamiętaj że mamy cieplejsze dni i możesz przegazować piwo. Dałbym nawet po 3 gr na butelkę , granaty chyba ci nie potrzebne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Czy ktoś doradzi ile cukru do refermentacji cydra? Ruszył przy 11blg na w34/70 , teraz ma około 0 blg (od kilku dni) ale lekko gazuje (zatrzasniety fermentor). Z góry dzieki za szybka odpowiedz, ide zaraz butelkowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 jak wszyscy to i ja,jutro będę rozlewał piwo do bączków na początku miało 18blg i zeszło do 3-3,5 blg zależy jak spojrzeć ,czy normalnie dawać taką miarkę z tej potrójnej co jest przewidziana na 0.33L ? wcześniej jak rozlewałem do 0.5l sprawdziła się ale początek był na 12-13 blg i spadało poniżej dwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Więcej info , kiedy nastawione , jakie drożdże. Ile razy sprawdzane Blg. Bo inaczej pozostaje tylko wróżenie z fusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 7 dni na burzliwej ale dwa ostatni nic się nie działo,poszło może szybko bo w około 22C w nocy i 24 C w dzień stało,dzisiaj (poniedziałek) 10 dzień na cichej z początkowych 18Blg po burzliwej było 4 i od trzech dni tak jak pisałem koło 3-3,5 Blg,drożdże T-58, zero piany nawet jednego pęcherzyka dosyć klarowne ,nie wiem czy co jeszcze istotnego jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Nie mam doświadczenia z tymi drożdżami , ale myślę ,że można butelkować i taką ilość cukru jak planowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Wiem że gdzieś jest jakiś przelicznik, ale padam na twarz! pytanie ile trzeba dolać wody do warki 18l 16°Blg żeby było 13°Blg ? Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dokładnie 4,15l (według toolkita 1,7) Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dzięki. Grzeję wodę. Koniec tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Ja wyliczam tak: 18 l*16 Blg = x l * 13 Blg -> 18*16/13 = x -> 22,15 l = x 22,15 l- 18 l = 4,15 l - woda, którą należy dolać Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Moje pytanie wprawdzie nie jest specjalnie pilne, ale chyba nie warto dla niego zakładać nowego tematu. Przerzuciłem się z ProMasha na BrewTarget i nie jestem pewien co do jednej rzeczy. Target Batch Size i Target Boil Size, o co dokładnie chodzi w tych wartościach? Jeżeli warzę warki 20 litrowe, ale wiem, że z powodu wydajności wyjdzie mi 16-17litrów to co gdzie powinienem wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Jest wątek na pomoc dla użytkowników BT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Moje pytanie wprawdzie nie jest specjalnie pilne, ale chyba nie warto dla niego zakładać nowego tematu. Przerzuciłem się z ProMasha na BrewTarget i nie jestem pewien co do jednej rzeczy. Target Batch Size i Target Boil Size, o co dokładnie chodzi w tych wartościach? Jeżeli warzę warki 20 litrowe, ale wiem, że z powodu wydajności wyjdzie mi 16-17litrów to co gdzie powinienem wpisać? Po pierwsze zmień sobie język na polski, dalej samo się wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Moje pytanie wprawdzie nie jest specjalnie pilne, ale chyba nie warto dla niego zakładać nowego tematu. Przerzuciłem się z ProMasha na BrewTarget i nie jestem pewien co do jednej rzeczy. Target Batch Size i Target Boil Size, o co dokładnie chodzi w tych wartościach? Jeżeli warzę warki 20 litrowe, ale wiem, że z powodu wydajności wyjdzie mi 16-17litrów to co gdzie powinienem wpisać? Nigdy Brew Target nie używałem, ale podejżewam że "Target Boil Size" to jest "pre-boil value" czyli ilość brzeczki przed gotowaniem, a "Target Batch Size" to jest ilość piwa po gotowaniu. Tzn. ustaw sobie Target Batch Size na np. 21 L, "evaporation rate" na 15%, i to ci da "Target Boil Size" ok. 24 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Nigdy Brew Target nie używałem, ale podejżewam że "Target Boil Size" to jest "pre-boil value" czyli ilość brzeczki przed gotowaniem, a "Target Batch Size" to jest ilość piwa po gotowaniu. Tzn. ustaw sobie Target Batch Size na np. 21 L, "evaporation rate" na 15%, i to ci da "Target Boil Size" ok. 24 L. Scooby - spokojnie, w Brewtarget jest jezyk polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Problem polegał na tym, że po zmianie języka nie zmieniało się wszystko i myślałem, że to po prostu nie jest przetłumaczone, ale okazało się, że po ponownym uruchomieniu przetłumaczyło się i to. Teraz już wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abaku Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Z racji tego ze to moj pierwszy post na tym forum chciałem się przywidać. uwarzyłem dziś swoje pierwsze piwo z ekstraktów na drożdzach S04 po 5 godzinach nic się nie dzieje w fermentatorze czy to normalne? Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Z racji tego ze to moj pierwszy post na tym forum chciałem się przywidać. uwarzyłem dziś swoje pierwsze piwo z ekstraktów na drożdzach S04 po 5 godzinach nic się nie dzieje w fermentatorze czy to normalne? Pozdrawiam Andrzej http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abaku Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Edytowane 16 Maja 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Potrzebuję przelać wrzącą brzeczkę do fermentora z kranikiem, czy on wytrzyma 100°C, czy ją trochę schłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi