olo333 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 W jaki sposób dodałeś cukier? Jeżeli zrobiłeś syrop, to może źle wymieszałeś. Otwórz jeszcze jedną butelkę, najlepiej z innej skrzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 W jaki sposób dodałeś cukier? Jeżeli zrobiłeś syrop, to może źle wymieszałeś. Otwórz jeszcze jedną butelkę, najlepiej z innej skrzynki. Zagotowałem te 120g w 0,4 l wody i rozdzieliłem strzykawką na 40 równych porcji. We wszystkich butelkach piana szaleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Piwo ucieka po otwarciu z butelek? 120 g nie zrobiłoby takiego zamieszania gdyby było dobrze odfermentowane. Myślę, że jak masz możliwość to najprościej do lodówki i spijać na bieżąco. Szczęście w nieszczęćiu, że to weizen, nie musi leżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Piwo ucieka po otwarciu z butelek? 120 g nie zrobiłoby takiego zamieszania gdyby było dobrze odfermentowane. Myślę, że jak masz możliwość to najprościej do lodówki i spijać na bieżąco. Szczęście w nieszczęćiu, że to weizen, nie musi leżakować. Na chłopski rozum w lodówce nie powinno się nic stać,tak myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 CO2 potrzebuje trochę czasu żeby rozpuścić się w piwie - czas spędzony w lodówce może podziałać na Twoją korzyść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Może głupie pytanie, ale czy wysoką temperaturą nie ubił by drożdży? Powiedzmy włożyć takie piwo w butelkach do wody o temperaturze z 50o C? Ciekawe czy butelki by wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Piwo ucieka po otwarciu z butelek? 120 g nie zrobiłoby takiego zamieszania gdyby było dobrze odfermentowane. Myślę, że jak masz możliwość to najprościej do lodówki i spijać na bieżąco. Szczęście w nieszczęćiu, że to weizen, nie musi leżakować. Butelki już w lodówce Dobrze że mam oddzielną na piwo bo inaczej warka w kanał albo prędzej czy później granaty Edytowane 27 Maja 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Dobrze że mam oddzielną na piwo bo inaczej warka w kanał albo prędzej czy później granaty Wiem, że 'ostry dyżur' - przepraszam za posta, ale zbulwersowałem się! Dobre piwo można wylać w kanał tylko drogą przez nerki! Dwie imprezy ze znajomymi i piwa nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Wiem, że 'ostry dyżur' - przepraszam za posta, ale zbulwersowałem się! Dobre piwo można wylać w kanał tylko drogą przez nerki! Dwie imprezy ze znajomymi i piwa nie ma Racja, zgadzam sie całkowicie.A piwo wyszło naprawdę dobre więc pewnie długo w lodówce nie postoi. Ok temat zakończony w końcu to ostry dyżur a nie miejsce na pogaduchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Witam, Mam pytanie: czy piwo stojąc już dwa i pół tygodnia wytrzyma na cichej fermentacji jeszcze dwa tygodnie? Myślałem że uwinę się z butelkowaniem przed urlopem ale niestety nie starczy czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 A w czym to przechowujesz? Plastik czy balon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Wiadomo lepsze szkło, ale najlepiej zostawić w jak najniższej temp. Lodówka byłaby najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W plastiku. Dziękuję za szybkie odpowiedzi ale już nieaktualne - znalazłem trochę czasu i teraz butelkuję - wolę nie ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Warzyłem dzis grodziskie 8blg. Podczas chłodzenia pękł wąż przy chłodnicy i podczas mojej krótkiej nieobecności woda chłodzaca rozrzedziła brzeczkę do 6,5 blg. Ogólne wkurw....nie i zalana lepką cieczą cała podłoga garażu. Nie mam ani grama suchego extraktu. Mogę "wzbogacić" brzeczkę cukrem??? Jesli tak to ile sypnąć na każdy z dwóch 25 litrowych fermentorów? Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Grodzisz był podobno słabiutkim piwkiem. Ja bym zostawił - na lato jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Może odparuj trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Tez na to wpadlem ale jak juz mialem schlodzone hehe. Szkoda czasu i energii... nie mam juz sily... dopiero umylem garaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 miałem około 24 L brzeczki temperaturę miała koło 35C może ciut więcej,że była już godzina koło 2 w nocy nie chciało (i nie miałem za bardzo jak)chłodzić dodałem do tego tylko połowę saszetki drożdży bo bałem się że padną od tego że za ciepło ,a w niedzielę nie będę miał gdzie zdobyć drugich więc będę ratował się tą drugą połówką torebki ,ale dzisiaj od rana ferment na całego i tu moje pytanie dosypać resztę cze te co są poradzą sobie? te co dodałem "moczyły" się koło 90 min w wodzie z dodatkiem ekstraktu w 24C drożdże to MauriBrew WEISS ,blg 11 +/- 1 mija drugi tydzień jak wszystko siedzi w fermentatorze,jak delikatnie uchylę dekiel tak że by się wyrównało ciśnieni i domknę je (woda w rurce jest w obu zbiorniczkach na takim sam poziomie)po kilku godzinach widać że tworzy się ciśnienie bo woda się podnosi ale nie ma siły wypchnąć ,blg między 2a3 nie wiem czy czekać jeszcze czy pakować w butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Poczekaj jeszcze ze 3 dni, możesz podnieść temperaturę o 1-2 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Poczekaj jeszcze ze 3 dni, możesz podnieść temperaturę o 1-2 stopnie Dobra rada jak za szybko zabutelkujesz to tylko kłopoty będą z przegazowanym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 dlatego się nie spieszę na razie,tylko czy to nie wpłynie jakoś mocno negatywnie że tyle stoi na drożdżach ?w czwartek rano wyjeżdżam więc do środy wieczór ma czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 CZy po lagerowniu lepiej dodać odrobinę świezej gęstwy lub trochę startera by szybciej się nagazowało- starter ma około 15 stopni a piwo 2-3 i czy po takim szoku drozdze podejmą prace w butelkach? Chcę butelkować ok 10 litrów a 17 do kega i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 drozdże powinno się zadawać przy różnicy nie większej niż 5 stopni a tak w ogóle to po co chcesz dodawać drożdże? dodaj glukozy/ekstraktu do refermentacji...... przy kegu nawet tego nie mususzrobić, jesli bedziesz podłączał co2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 (edytowane) chodzi tylko o butelki, bo po pobycie w 3 stopniach drożdże napewno poszły spać i i chciałbym dodać świeże aby nagazowało się w miarę szybko Edytowane 5 Czerwca 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi