Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz wszystko przelałem z powrotem. Woda idzie przez wężyk bez problemu, żadnych zaciśnięć oplotu ani nic nie widać. Czekam na ułożenie młóta. Jak znowu będzie to samo to chyba wszystko w kanał i tyle dzisiejszego warzenia, bo nie widzę już żadnego wyjścia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakaś nieszczelność kranika czy coś takiego mogłaby na to wpływać?

 

To by było chyba na tyle i wszystko idzie w kanał. Raz na ruski rok znajdzie się czas na warzenie i takie coś, dawno mnie nic tak nie zdenerwowało.

 

EDIT: Dobra, ostatnia szansa - podgrzewam całość do tych 78C jak mówi Dori chociaż na kuchence elektrycznej to z reguły zajmuje wieki, dlatego nie robię mash outa i chyba się w końcu doigrałem.

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podgrzej nawet do 80°. Wyciągnij oplot, dokładnie go wymyj. Przykręć znowu, cały przykryj zwykłą gazą, ewentualnie bardzo luźno go owiń nią. Dodatkowo połóż na niego duży talerz. Dopiero na to wszystko wlej całość i spróbuj ponownie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj też może nie czekać długo na ułożenie złoża i wystartować z filtracją już po kilku minutach (albo nawet od razu) po przełożeniu.

Ale może rzeczywiście to problem z gęstością zacieru w niższej temperaturze i gdy podgrzejesz to do 78°C to pójdzie bez problemu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie zabieram się do warzenia Sweet Stouta w/g przepisu http://www.homebrewing.pl/sweet-stout-milk-14stblg-zestaw-surowcow-p-393.html, nie mam instrukcji, ale to nie problem, jakoś sobie poradzę - znalazłem przepisy w zapiskach piwowarów. Chodzi mi o słody Caraaroma i czekoladowy. Kiedy je wrzucić? Od początku, czy na ostatnie 15 minut. W/g receptury znalezionych w zapasikach nie jest napisane że je wrzucać pod koniec zacierania (wszystkie słody razem od początku), ale w innych wątkach napisano ze słody ciemne wrzucać pod koniec. Mógłby ktoś mi pomóc? Dzięki ... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie zabieram się do warzenia Sweet Stouta w/g przepisu http://www.homebrewi...wcow-p-393.html, nie mam instrukcji, ale to nie problem, jakoś sobie poradzę - znalazłem przepisy w zapiskach piwowarów. Chodzi mi o słody Caraaroma i czekoladowy. Kiedy je wrzucić? Od początku, czy na ostatnie 15 minut. W/g receptury znalezionych w zapasikach nie jest napisane że je wrzucać pod koniec zacierania (wszystkie słody razem od początku), ale w innych wątkach napisano ze słody ciemne wrzucać pod koniec. Mógłby ktoś mi pomóc? Dzięki ... :)

http://www.piwo.org/...ac/#entry188291

To zależy :P

Jak robisz próbę jodową to ciemne palone słody mogą przeszkadzać w odczycie

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Robię właśnie swoją 3 warkę - jest to Pale Ale na drożdżach Safale US-U5, zacierane. Jej początkowe BLG to 12, po fermentacji burzliwej spadło do 2BLG. Piwo przelane na cichą do drugiego fermentatora. W głównym fermentatorze zostawiłem ~5l resztek (z całym mułem, drożdżami itd). Dodałem do tego 970ml syropu żurawinowego i 5l wody. BLG wynosilo 5-6. Dziś mija 2 dzień i warka nadal nie pracuje. Na górze zebrała się warstwa piany i drożdży (podobna do tej która była na koniec fermentacji podstawowej warki - z tym ze czerwona ;) ). BLG spadło do 3.

 

Czy to możliwe żeby ona teraz fermentowała prawie niewidocznie? Albo żeby przefermentowała przez noc kiedy tego nie widziałem?

Może to zbyt mała ilość cukrów zawarta w syropie? Podają iż w 100ml jest 84g węglowodanów. Syrop to Paola żurawinowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.