JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Zasada jest taka, że im niższa temperatura startu tym więcej drożdży potrzeba. Opakowanie z Gozdawy jest śmiesznie małe (7g) i celując w czysty profil (a taki jak rozumiem jest cel skoro niska temperatura fermentacji) potrzeba użyć 2 paczek lub zrobić 2 litrowy starter. Edytowane 13 Marca 2014 przez JacekKocurek rychuwro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 oki dzieki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Chyba, że potrzymam do wieczora w 20 stopniach i później zaniosę do piwnicy. PAY7 używałem w 20 st. C i jestem bardzo zadowolony z efektu ich pracy. Możesz pierwszą dobę przetrzymać w takiej temperaturze, a potem znieść do piwnicy. Drożdże się rozkręcą, temperatura w fermentorze trochę się podniesie, a potem spokojnie dofermentują. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Mam taki problem, dzisiaj przelewam na cichą dwie AIPY a w magazynku zostały mi chmiele w "sile"| : Citra 30 gr, Amarillo 50 gr, Cascade 30 gr, Willamette 50 gr, Simcoe 30 gr. Czy mogę podzielić cały zapas na pół i dodać do każdego z fermentorów na cichą, czy któryś z tych chmieli do tego celu się nie nadaje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Szybkie googlnięcie mówi, że willamette zniknie pod dowolnym, niepustym podzbiorem całej reszty A tak swoją drogą, jak już masz możliwość zrobienia porównania, to może cascade+amarillo i citra+simcoe? Edytowane 13 Marca 2014 przez jaras FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Moim skromnym zdaniem, lepiej zrobić duety niż podzielić na pół. Aromaty będą lepiej wyczuwalne niż w takim misz-maszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Ponoć Simcoe + Amarillo daje fajne efekty. Sam próbowałem Simcoe + Citra. Wyszło sporo ananasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Ci odpowiada. Czy mogę podzielić cały zapas na pół i dodać do każdego z fermentorów na cichą, czy któryś z tych chmieli do tego celu się nie nadaje ? Chmiel jest przyprawą! Od Ciebie zależy jak przyprawisz sobie piwo. Jak gotujesz zupę, to też pytasz się kogoś ile soli dodać? Nie. Sypiesz tyle, ile Ci odpowiada przecież. Poczytaj o smakach i aromatach jakie dają odpowiednie chmiele, zastanów się jaki smak wolisz i syp to co uważasz za stosowne. Edytowane 13 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) No tak, ale: 1. sól jest jedna - z jodem, bez, drogowa - każda smakuje tak samo, 2. zupę możesz dosolić, A chmiel? Jeśli po cichej, refermentacji i 2 tygodniach leżakowania okaże się, że jest go za mało albo takie połączenie słabo ze sobą gra, to niestety już go ani nie dodasz, ani nic nie zmienisz... i tu z pomocą przychodzi właśnie forum, aby takiego błędu nie popełnić Edytowane 14 Marca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 No tak, ale: 1. sól jest jedna - z jodem, bez, drogowa - każda smakuje tak samo, 2. zupę możesz dosolić, A chmiel? Jeśli po cichej, refermentacji i 2 tygodniach leżakowania okaże się, że jest go za mało albo takie połączenie słabo ze sobą gra, to niestety już go ani nie dodasz, ani nic nie zmienisz... i tu z pomocą przychodzi właśnie forum, aby takiego błędu nie popełnić ...i tu właśnie kłaniają się charakterystyki chmieli oraz tematy na forum. Doświadczeni koledzy dużo piszą o doświadczeniach z poszczególnymi chmielami i sposobami ich dozowania. To wszystko można tu wyczytać na forum Poza tym, każdy z nas ma swoje preferencje. Próbami i ew błędami się uczymy, poznajemy na "żywym" organizmie. "jak sie nie psewrócis to sie nie naucys" jak mawiali przodkowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 A tak swoją drogą, jak już masz możliwość zrobienia porównania, to może cascade+amarillo i citra+simcoe? Ostatnio robiłem IPA i na aromat chmielilem Amarillo, Citra, Simcoe i efekt był super, w aromacie żywice, owoce tropikalne, wiec polecam taki układ:-) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, mam pytanie nie cierpiące zwłoki, robie milk stouta i właśnie jestem w fazie wysładzania. Jakie chmiele i w jakich ilościach zastosować, mam do dyspozycji magnum, cascade, galaxy. Chcę uzyskać milk stouta mocno nachmielonego o blg około 15-16 a więc imperial stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 15-16 to jeszcze nie imperial. Ja bym dał magnum tylko na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 plus laktoza i być może cukier więc imperial będize Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wtedy to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja bym chmielił tylko na gorycz. By czuć aromat palonych słodów. Możesz wypróbować owocowe chmiele i pochwalić się czy pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 zresztą nie trzymając się stylów to bedzie coś pomiedzy imperial, milk, american stout. Więc dam na goryczkę magnum około 30g ale nie wiem co dalej, czy jeszcze do gotowania jakiegoś amerykańca czy juz tylko na zimno. Pilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Chmielenie powinieneś mieć dawno ustalone. Dowal ibu, chmiele pomieszaj i podziel na etapy. I bedzie capuczino CDA. stworzyłeś nowy styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 mam ustalone ale chiałbym zaszaleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Właśnie chłodzi się mój foreign extra stout, mam pytanie czy szybciej osiągnę temperaturę pożądaną do zadania drożdży w wannie z zimną wodą czy wystawiając gar na zewnątrz ?Obecnie temperatura to około 6 C. Widzę, że woda szybko się zrobiła letnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Wodą schłodzisz szybciej. Edytowane 15 Marca 2014 przez WiHuRa adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Zdecydowanie chłodzenie wodąjest dużo szybsze, ze względu na dużo większe przewodnictwo cieplne. Powietrze to izolator adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, zakochałem się w Rowing Jacku z Alebrowaru, teraz mam ochotę zrobić takie w domu znacie jakieś sprawdzone receptury na 20 litrów z zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, zakochałem się w Rowing Jacku z Alebrowaru, teraz mam ochotę zrobić takie w domu znacie jakieś sprawdzone receptury na 20 litrów z zacieraniem? Pytanie nie pasuje do tego wątku. Zapytaj w odpowiednim dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Może poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/7836-czy-to-piwo-nie-bedzie-przechmielone/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi